ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι χρειάζεται για να σταματήσει η επαγγελματική προκατάληψη εναντίον των γυναικών

πηγή: unsplash

Η επαγγελματική προκατάληψη ενάντια στο γυναικείο φύλο, μπορεί να έχει αρχίσει να καταργείται, όμως δεν έχει εξαλειφθεί απόλυτα. Στοιχεία δείχνουν, ότι οι περισσότερες διευθυντικές θέσεις στον κόσμο, είναι αντρικό προνόμιο, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να δεχθούν σεξιστικά σχόλια αλλά και σεξουαλική παρενόχληση. Οι εξαιρέσεις όμως των γυναικών που κατέκτησαν την κορυφή, αποτελούν τρανά παραδείγματα του πόσο επιδραστικές μπορούν να γίνουν και του πόσα πολλά μπορούν να προσφέρουν, η κάθε μία ξεχωριστά από το δικό τους πεδίο.

Όμως πολύ συχνά τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις, τις κάνουν να αμφισβητούν τον εαυτό τους για τις πραγματικές τους ικανότητες, ενώ υπάρχουν φορές που τις επηρεάζουν σε τέτοιο βαθμό, που συχνά καταθέτουν τα όπλα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άντρες που τις θαυμάζουν και πραγματικά έχουν μετατραπεί σε δυνατούς τους συμμάχους, όμως μάλλον δεν είναι αρκετοί. Για να εξαλειφθούν τα φαινόμενα αυτά, οι ειδικοί αναφέρουν τι έχουν πραγματικά ανάγκη οι γυναίκες από τους άντρες για να αποκτήσουν δύναμη στον επαγγελματικό τους χώρο.

Φωτογραφία από τον χρήστη Yan στο Pexels

Αυτογνωσία

Αυτό που χρειάζονται οι γυναίκες από τους άντρες, είναι η αυτογνωσία. Να παραδεχτούν ότι όντως υπάρχει πολλές φορές μεροληψία και προκατάληψη εις βάρος τους. Μόνο έτσι μπορεί να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος. Οι άνδρες άλλωστε αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% των ανώτερων ηγετικών θέσεων σε πολλές χώρες. Επομένως έχουν την απαιτούμενη ισχύ να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους που θα δώσουν οριστικό τέλος στην εξάλειψη της προκατάληψης.

Φωνή

Το να κατανοούν οι άντρες και απλά να παραδέχονται ότι υφίσταται η προκατάληψη εναντίον των γυναικών στους επαγγελματικού χώρους, δεν λύνει το πρόβλημα. Αν όντως θέλουν να είναι αποτελεσματικοί, χρειάζεται να αντιδρούν σε περίπτωση που αντιληφθούν κάποιο περιστατικό και να εναντιώνονται ανοιχτά σε αυτό.

Προσοχή

Οι άνδρες δεν είναι πιο έξυπνοι από τις γυναίκες . Δεν υπάρχουν περισσότεροι άντρες από γυναίκες στο χώρο εργασίας. Δεν υπάρχουν πιο μορφωμένοι άντρες από γυναίκες στη χώρα μας. Οι περισσότεροι από εμάς τα γνωρίζουμε όλα αυτά. Είμαστε ίσοι. Ίσως απλά, η αναμφισβήτητη παρουσία λιγότερων γυναικών που ηγούνται και προοδεύουν στον χώρο εργασίας, να βασίζεται στην προκατάληψη παρά στην έλλειψη ικανότητας. Γι’ αυτό και αξίζουν την προσοχή όλων μας.

Υποστήριξη

Η μεροληψία των φύλων στο χώρο εργασίας, δεν αφορά τις γυναίκες που είναι καλύτερες από τους άνδρες. Πρόκειται για την ισότητα στις ευκαιρίες, την εξέλιξη και τη λήψη αποφάσεων. Δεδομένου ότι οι άντρες κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης στο εργατικό δυναμικό οφείλουν κατά κάποιο τρόπο να φανούν πιο υποστηρικτικοί απέναντι τους. Ακόμα και αν δεν γνωρίζουν με ποιο τρόπο μπορούν να το κάνουν, η καλύτερη λύση είναι να τις ρωτήσουν. Σίγουρα θα μπορέσουν να μάθουν αρκετά από εκείνες.

 

Διαβάστε επίσης:

Ο λόγος που οι γυναίκες διαχειρίζονται εξαιρετικά την κρίση στην παγκόσμια υγεία

10 tips για να δυναμώσετε την αυτοπεποίθηση σας

8 tips για να κατακτήσετε την καριέρα που ονειρεύεστε