NEED TO KNOW

7+1 απρόσμενα πράγματα που όλοι κάνουμε λάθος

Photo by Ansley Ventura on Unsplash

«Βάλε βούτυρο στο κάψιμο», «Να πλένεις τα δόντια σου μετά από κάθε γεύμα», «Μάτωσε η μύτη σου; Γρήγορα, γείρε πίσω το κεφάλι!». Φράσεις που όλοι έχουμε ακούσει – κυρίως από τις μητέρες μας – και εφαρμόζουμε αυτόματα, χωρίς σκέψη. Μήπως ήρθε η ώρα να τις αμφισβητήσουμε;

Τα παρακάτω, μας κάνουν να αναθεωρούμε για πολλά από αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα.

Όχι, δεν κάνει να φυσάμε το φαγητό του μωρού για να κρυώσει

Μπορεί όντως να καταφέρνουμε το στόχο μας όμως, φυσώντας το φαγητό του μωρού – ή πίνοντας από το ίδιο ποτήρι, τρώγοντας από το ίδιο πιρούνι   – μεταφέρουμε μικρόβια που οδηγούν σε μολύνσεις και ίσως επηρεάσουν τη στοματική του υγιεινή, ακόμη κι αν δεν έχει βγάλει τα πρώτα του δοντάκια.

Αντί για αυτό, ας περιμένουμε λίγο πριν το ταΐσουμε, για να κρυώσει από μόνη της η κρέμα.

Δεν πρέπει να γέρνουμε πίσω το κεφάλι όταν μας «ανοίγει» η μύτη

Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι – όσο αηδιαστικό κι αν φαίνεται – να καταπιούμε το ίδιο μας το αίμα, καθώς θα φτάσει στο λαιμό μας. Είναι προτιμότερο να πιέσουμε τη μύτη μας με τα δάχτυλά μας, ακριβώς κάτω από τα ρουθούνια, με σταθερή τη θέση του κεφαλιού και το πηγούνι μας παράλληλο στο πάτωμα.

Δεν κάνει να σηκώνουμε κάποιον που μόλις λιποθύμησε

Ο λόγος που χάνουμε τις αισθήσεις μας, συνήθως βρίσκεται στην αρτηριακή μας πίεση που πέφτει απότομα κι ο εγκέφαλός μας παύει να αιματώνεται σωστά. Σηκώνοντας κάποιον που μόλις σωριάστηκε στο έδαφος, θα επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Είναι σημαντικό να τον στηρίξουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε το κεφάλι να βρίσκεται σε χαμηλότερο ύψος από το στήθος, σηκώνοντας ελαφρά τα πόδια του. Φυσικά, δεν φεύγουμε απ’ το πλευρό του πριν βεβαιωθούμε πως είναι καλά.

Από εδώ και πέρα, δεν ξαναπλένουμε τα δόντια μας αμέσως μετά το φαγητό

Ο λόγος είναι απλός: Καταστρέφουμε το σμάλτο των δοντιών! Ας τα πλένουμε, λοιπόν, το πρωί που ξυπνάμε, πριν το πρωινό. Μέσα στην υπόλοιπη μέρα, ας περιμένουμε σαράντα περίπου λεπτά μετά τα γεύματα.

Δεν βάζουμε πάγο απευθείας στο δέρμα, μετά από ένα χτύπημα

Η επιδερμίδα μας είναι πολύ εύθραυστη και το μόνο που θα καταφέρουμε, είναι να περιορίσουμε τη ροή του αίματος. Για να μη δημιουργηθεί μελανιά, ας τυλίξουμε τον πάγο σε μία πετσέτα ή μπλούζα. Μόλις περάσουν δέκα λεπτά το πολύ, τον αφαιρούμε. Δεν τον αφήνουμε παραπάνω!

Δεν κάνει να βάζουμε βούτυρο επάνω σ’ ένα έγκαυμα

Είναι η συνταγή της γιαγιάς που πέρασε στη μαμά και από τη μαμά, σε εμάς. Όμως, δε βοηθάει. Αυτό που χρειάζεται, είναι να βρέξουμε το σημείο που καήκαμε με παγωμένο νερό – ιδανικά να το βυθίσουμε σε μία μικρή λεκάνη για περίπου είκοσι λεπτά.

Δεν τρίβουμε τα χέρια μας όταν κρυώνουμε, για να ζεσταθούμε

Όταν κάνει πολύ κρύο και νιώθουμε τα γυμνά μας χέρια να παγώνουν, δεν θα τα ξανατρίψουμε μεταξύ τους, ειδικά αν έχουν αρχίσει να «σκάνε». Είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουμε εγκαύματα. Αντί για αυτό, ας τα τοποθετήσουμε στην πιο ζεστή – όχι καυτή, προσοχή – επιφάνεια που θα βρούμε, όπως το ποτήρι του καφέ που θα πάρουμε στο δρόμο.

Δεν ξαναγεμίζουμε το πλαστικό μας μπουκαλάκι

Είναι επικίνδυνο. Το στοιχείο που λέγεται ΒΡΑ επιτρέπει την ανάπτυξη καρκινογόνων βακτηρίων τα οποία, μέσω του νερού, θα περάσουν στον οργανισμό μας. Οπότε, είτε θα αγοράσουμε ένα καινούργιο, είτε θα έχουμε ένα επαναχρησιμοποιούμενο και θα προστατεύσουμε το περιβάλλον!

 

Διαβάστε επίσης:

Οι 7 μεγαλύτεροι μύθοι του fitness

5 καθημερινά λάθη που κάνουμε με το φαγητό

Αγκαλιές κατά τον κορονοϊό: Όλα όσα δεν πρέπει να κάνετε