NEED TO KNOW

Άνοιξε και πάλι το Μουσείο του Λούβρου! Τα περιοριστικά μέτρα και οι απώλειες 40 εκατ. ευρώ

Photo by Irina Ledyaeva on Unsplash

Το Λούβρο άνοιξε σήμερα ξανά τις πύλες του, έπειτα από 3,5 μήνες διακοπής της λειτουργίας του. Παρόλα αυτά όμως, ο αντίκτυπος του κορονοϊού, θα μείνει αισθητός, καθώς δεν θα μπορεί να υποδέχεται τον ίδιο αριθμό επισκεπτών σε σχέση με πριν.

Η διεύθυνση και το προσωπικό διακατέχεται από ανυπομονησία, ανησυχία και ελπίδα για το εκ νέου άνοιγμα του μεγάλου μουσείου, το οποίο έχασε περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα στη διάρκεια της καραντίνας για τον νέο κορονοϊό και προβλέπεται να στερηθεί τα συνηθισμένα πλήθη Αμερικανών, Κινέζων, Νοτιοκορεατών, Ιαπώνων και Βραζιλιάνων τουριστών που το επισκέπτονται συνήθως.

Σημειώνεται ενδεικτικά ότι το 75% των επισκεπτών του Μουσείου του Λούβρου είναι συνήθως ξένοι.
Υπενθυμίζεται, επιπλέον, ότι το Λούβρο δεν είχε μείνει ποτέ κλειστό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η διεύθυνση του μουσείου αναμένει τρία δύσκολα χρόνια, καθώς το σύνολο των εισιτηρίων που θα κόψει το 2020 θα απέχει πολύ από το ρεκόρ των 10 εκατομμυρίων εισιτηρίων που είχε πουλήσει το 2018.

Οι πρώτοι επισκέπτες επισκέφθηκαν τους χώρους του μουσείου από τις 09:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδος). Όλο το σύστημα μελετήθηκε για καιρό, με στόχο να αποφευχθεί οποιοδήποτε περιστατικό υγειονομικού χαρακτήρα. Ωστόσο, οι αρμόδιοι δηλώνουν πως είναι ήσυχοι, λόγω των ευρύχωρων χώρων του μουσείου.

Η πρόσβαση μπροστά από την Πυραμίδα προβλέπεται σε τρεις σειρές και κάθε επισκέπτης οφείλει να φοράει τη μάσκα του: μια σειρά θα είναι γι’αυτούς που έχουν κλείσει ραντεβού για συγκεκριμένη ώρα μέσω Ίντερνετ από τις 15 Ιουνίου, μια για όσους έρχονται νωρίτερα και έχουν κάνει κράτηση για αργότερα και μια γι’αυτούς που θα πάνε με την ελπίδα να βρουν θέση.

Το κοινό θα μπορεί να θαυμάσει και πάλι από σήμερα έργα όπως η Τζοκόντα, η Νίκη της Σαμοθράκης, Η Ελευθερία οδηγεί το Λαό, Η Σχεδία της Μέδουσας, η Αφροδίτη της Μήλου,τα κοσμήματα του Στέμματος και άλλα θαυμαστά έργα, καθώς οι αίθουσες που δέχονται τους περισσότερους επισκέπτες θα ανοίξουν, όπως και αυτές που φιλοξενούν συλλογές πολύ δημοφιλείς στο κοινό της περιφέρειας του Παρισιού, όπως οι Αρχαιότητες της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Ρώμης.

Ορισμένες συλλογές -περίπου το 30%- δεν θα είναι προσβάσιμες τις πρώτες εβδομάδες και μήνες, όπως των γαλλικών γλυπτών του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης ή των τεχνών της Αφρικής, της Ασίας, της Ωκεανίας και της Αμερικής.

Ωστόσο, αυτά που θα μπορεί να θαυμάσει κάποιος είναι πολλά: ο επισκέπτης θα μπορεί θεωρητικά να δει περισσότερα από 30.000 έργα, διατρέχοντας μια επιφάνεια 45.000 τμ. σε μια περιήγηση που αναμένεται να είναι ευχάριστη, χωρίς τον συνηθισμένο συνωστισμό και τις αναρίθμητες σέλφι.

Διαβάστε επίσης:

17 + 1 μαγικά μέρη που ενέπνευσαν τις ταινίες της Disney

Σ΄αυτήν την Κόρη αξίζει ένα νέο μουσείο – Ανακαινίζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας για να στεγάσει μοναδικά ευρήματα

4+1 κυρίες που τάραξαν τον κόσμο της τέχνης

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση