NEED TO KNOW

Incels: Όταν ο μισογυνισμός αγγίζει τα όρια της τρομοκρατίας

Incels: Όταν ο μισογυνισμός αγγίζει τα όρια της τρομοκρατίας
Photo by Micheile Henderson on Unsplash

Τα τελευταία χρόνια, έχει έρθει στο προσκήνιο η κοινότητα των «incel» ανδρών. Έχουν αποκτήσει μεγάλη δύναμη, είναι πια επικίνδυνοι. Κι οι επιθέσεις κατά των γυναικών αυξάνονται δραματικά – κάτι που δείχνει το πραγματικό μέγεθος της απειλής, με πολλούς να τους αντιμετωπίζουν ως τρομοκράτες.

Ας ξεκινήσουμε από κάτι βασικό: Ποιοι είναι οι incels;

Η λέξη προέρχεται από τη φράση «involuntary celibates», δηλαδή «ακούσια άγαμοι». Με εκείνη αυτοπροσδιορίζονται οι άνδρες που κατηγορούν τις γυναίκες για τη δική τους αδυναμία να βρουν ερωτικές συντρόφους. Πρόκειται για μία εξτρεμιστική μισογυνίστικη κοινότητα που, από το 2014, έχει προκαλέσει τρομερά εγκλήματα. Βρίσκεται πίσω από μαζικές δολοφονίες στην Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και το Τορόντο.

Μόλις χθες, Τετάρτη 3 Μαρτίου, δικαστής στον Καναδά κήρυξε ένοχο τον άνδρα που ρίχτηκε με το φορτηγό του σε πεζούς στο Τορόντο. Εξαιτίας του, 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 16 τραυματίστηκαν – πρόκειται, μάλιστα, για το πιο θανατηφόρο δυστύχημα στην ιστορία του κινήματος των incels. Στην ετυμηγορία της, η δικαστής τόνισε πως ένας από τους λόγους που ώθησαν το δράστη στην πράξη του, ήταν το βαθύ μίσος που έτρεφε προς τις γυναίκες, ενώ ειδικοί προειδοποιούν πως η συχνότητα τέτοιου είδους περιστατικών αυξάνεται, με την ιδεολογία να διαδίδεται ευρέως.


Το 2020, ήταν μία χρονιά στην οποία οι incels πρωταγωνίστησαν – από την επίθεση με μασέτα στο Τορόντο, ο δράστης της οποίας καταδικάστηκε για τρομοκρατία, μέχρι τον πυροβολισμό σε εμπορικό κέντρο της Αριζόνα και έναν άνδρα που έχασε το χέρι του κρατώντας εκρηκτικά στη Βιρτζίνια. Παρότι μόνο το πρώτο περιστατικό κόστισε τη ζωή σε μία γυναίκα, «το γεγονός ότι τα υπόλοιπα δεν ήταν χειρότερα, ήταν καθαρά θέμα τύχης κι όχι αποτελεσματική δράση της αντιτρομοκρατικής», δήλωσε ο Τζέικομπ Γουέαρ, ο οποίος μελετά τη συγκεκριμένη ιδεολογία. «Το 2020 ήταν ένα πολύ κακό έτος για τη βία των incels».

Η ιδεολογία τους, δυστυχώς, έχει περάσει τα αμερικανικά σύνορα κι έχει φτάσει στην Ευρώπη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μάλιστα, σε τουλάχιστον δύο υποθέσεις τρομοκρατίας, κίνητρο ήταν ο μισογυνισμός. Κι όσο ο αριθμός των επιθέσεων αυξάνεται, τόσο διαδίδεται το κίνημα που, πια, βρίσκεται στο στόχαστρο τόσο των αστυνομικών Αρχών, όσο και των ερευνητών. Έχει ξεκινήσει, έτσι, μία συζήτηση: Η βία κατά των γυναικών θεωρείται τρομοκρατία; Ο Καναδάς φαίνεται να υποστηρίζει τη θετική απάντηση.


Οι incels βγαίνουν εκτός ελέγχου, σύμφωνα με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του Institute for Research on Male Supremacism και συγγραφέα πρόσφατης αναφοράς για την έμφυλη βία, Άλεξ ΝτιΜπράνκο. «Συνεχίζουν, όμως, να μην παίρνουν την προσοχή που θα έπρεπε, να δρουν απαρατήρητοι».

Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, εξαιτίας της ιδεολογίας αυτής έχουν χαθεί 40 έως 50 ζωές.

Ορισμένοι ειδικοί, δεν είναι σίγουροι για το αν είναι σωστό να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο κίνημα η αντιτρομοκρατική. Υποστηρίζουν πως «φαίνεται χειρότερο απ’ όσο πράγματι είναι» και ότι οι άνθρωποι χρειάζονται ψυχιατρική βοήθεια. «Οι incels έχουν τεράστια προβλήματα ψυχικής υγείας. Έχουν τεράστιο ιστορικό bullying. Πρόκειται για ένα βαθιά λυπηρό κίνημα», τόνισε η ΝτιΜπράνκο στην Guardian. Ταυτόχρονα, όμως, «το γεγονός ότι για να αποδείξουν την υπεροχή τους θέλουν να φοβίσουν το κοινό, τους κάνει τρομοκράτες».

Ο μακελάρης της Καλιφόρνια, το 2014, ξεκαθάρισε στο μανιφέστο του πως ήθελε να τον φοβούνται οι γυναίκες. Ήθελε να αφαιρέσει ζωές για να δείξει ότι αξίζει περισσότερο από εκείνες, οι οποίες, όπως υποστήριζε, ευθύνονταν για τη δυστυχία του.

«Είναι ιδεολογία. Δεν είναι ψυχική διαταραχή», τονίζει έρευνα που δημοσιεύθηκε το Φεβρουάριο. «Ο κόσμος τους λυπάται και δε θα έπρεπε».

 

Διαβάστε επίσης:

Σεξισμός, παρενόχληση και κακοποίηση: Πώς αντιμετωπίζουμε τη βία κατά των γυναικών στην Ελλάδα;

Δεν είναι έγκλημα πάθους. Δεν είναι έγκλημα τιμής. Είναι γυναικοκτονία – Της Μίνας Καούνη

«Ελευθερία στη Μελέκ Ιπέκ»: Σκότωσε τον βασανιστή σύζυγό της αλλά δεν της αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση