NEED TO KNOW

Κρίστιαν Ανγκερμάιερ: Ο 42χρονος που έγινε δισεκατομμυριούχος επενδύοντας σε Bitcoin, «μαγικά μανιτάρια» και SPAC

Κρίστιαν Ανγκερμάιερ: Ο 42χρονος που έγινε δισεκατομμυριούχος επενδύοντας σε Bitcoin, «μαγικά μανιτάρια» και SPAC

Το χαρτοφυλάκιο του δισεκατομμυριούχου Κρίστιαν Ανγκερμάιερ περιλαμβάνει υψηλού ρίσκου επενδύσεις, υιοθετώντας όλες τις νέες τάσεις: εταιρείες που οργανώνουν ταξίδια στο διάστημα, επιχειρήσεις που παράγουν φάρμακα από παραισθησιογόνα μανιτάρια, κρυπτονομίσματα, καθώς και την τελευταία μόδα, αυτή των SPAC (σ.σ. SPAC ή Special-Purpose Acquisition Company ονομάζεται μια εταιρεία που εισάγεται στο χρηματιστήριο χωρίς καμία εμπορική δραστηριότητα, με μόνο στόχο να εξαγοράσει μια ιδιωτική επιχείρηση και να την μετατρέψει αυτόματα σε εισηγμένη, χωρίς την παραδοσιακή διαδικασία την οποία ακολουθεί μια τυπική είσοδος μέσω δημόσιας προσφοράς (IPO).

Στην Wall Street το όνομα του είναι γνωστό, καθώς ο 42χρονος Γερμανός επενδυτής είναι, κατά ορισμένους, σύμβολο της εποχής ή τουλάχιστον των τελευταίων 12 πρωτοφανών μηνών που έζησαν οι αγορές. Κι αυτό γιατί δημιούργησε ολόκληρη περιουσία επενδύοντας σε ό,τι πιο περίεργο και ριψοκίνδυνο υπάρχει, κατά τη διάρκεια μίας περιόδου που όλες οι αγορές εξελίχθηκαν σε «ταύρους».

Το family office του, η Apeiron Investment Group, υπήρξε ο κύριος επενδυτής σε επτά εταιρείες που έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο τους τελευταίους 12 μήνες, συγκεντρώνοντας συνολικά περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Δέκα ακόμη από τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του βρίσκονται στην ουρά για να πραγματοποιήσουν αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO) φέτος, αναφέρουν πηγές.

«Απλώς επενδύω σε πράγματα τα οποία μου εξάπτουν την περιέργεια και με παθιάζουν», δήλωσε ο Ανγκερμάιερ σε συνέντευξη του μέσω Zoom στις αρχές του περασμένου μήνα από το γραφείο του στο Λονδίνο. «Με ενθουσιάζει αυτό», πρόσθεσε.

Ο Ανγκερμάιερ αποτελεί ζωντανή ενσάρκωση της νέας εποχής των επενδύσεων, όπου οι φουτουριστικές ιδέες προσελκύουν χρηματοδότηση και οι μετοχές εκτινάσσονται με λίγα μόνο ίχνη ελπίδας. Αν και δεν έχει απήχηση στην mainstream χρηματοδότηση ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εντούτοις έχει καλλιεργήσει σχέσεις με μερικούς από τους πιο σημαντικούς επενδυτές στον κόσμο, όπως η ιαπωνική SoftBank Group και ο μεγαλοεπενδυτής Πίτερ Τίελ.

«Είναι πιθανώς ο καλύτερος δικτυακός χρήστης που έχω γνωρίσει ποτέ», δήλωσε για αυτόν ο Μάικ ΝόβογκρατζNovogratz, πρώην συνεργάτης της Goldman Sachs, που διαχειρίζεται κεφάλαια 7 δισ. δολαρίων. Οι δυο τους έχουν συν-ιδρύσει την Cryptology Asset Group, και έχουν επενδύσει μαζί σε εταιρείες με παραισθησιογόνα.

Το οικογενειακό του γραφείο Apeiron, με έδρα τη Μάλτα, βοήθησε τον Όμιλο HNA της Κίνας να αγοράσει το 9,9% των μετοχών της Deutsche Bank το 2017, μια κίνηση που οδήγησε στην τοποθέτηση του φίλου του Γκερντ Αλεξάντερ Σουέτζ στο εποπτικό συμβούλιο της τράπεζας. Το μερίδιο πωλήθηκε σύντομα αφού ο όμιλος αντιμετώπισε προβλήματα χρέους. Φέτος, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης.

Επίσης, ο Ανγκερμάιερ έλαβε αμοιβή  13 εκατομμυρίων ευρώ (15,6 εκατομμύρια δολάρια) για την εξεύρεση στελεχών στην SoftBank και την Wirecard, σύμφωνα με τους Financial Times.

Εισηγμένες εταιρείες

Η Apeiron έχει περιουσιακά στοιχεία 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα μισά από τα οποία ανήκουν στο Angermayer. Το fund είχε κατά μέσο όρο ετήσια απόδοση άνω του 50% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με μια παρουσίαση του Μαρτίου που διαθέτει το Bloomberg.

Μεταξύ των πρόσφατα εισηγμένων εταιρειών του, είναι η AbCellera Biologics, η οποία ανέπτυξε σε συνεργασία με μία άλλα εταιρεία, ένα φάρμακο αντισωμάτων για τον Covid-19 και η Compass Pathways, μία strart up φαρμακευτική, που αναπτύσσει μια θεραπεία για την κατάθλιψη, με βάση το δραστικό συστατικό που περιέχουν τα παραισθησιογόνα μανιτάρια.

Η Atai Life Sciences, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που εστιάζει στα παραισθησιογόνα και ίδρυσε με την υποστήριξη του Thiel, αποτιμήθηκε πρόσφατα στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατέθεσε αίτημα την περασμένη εβδομάδα για αρχική δημόσια προσφορά. Και φυσικά,  δρομολογεί την ίδρυση μίας SPAC ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, δεν ήταν όλες οι επενδύσεις κερδοφόρες. Η εταιρεία έρευνας φαρμάκων κατά του καρκίνου, Sensei Biotherapeutics, έχει υποχωρήσει κατά 30% από την IPO του Φεβρουαρίου.

Ερωτηθείς ο Ανγκερμάιερ ισχυρίστηκε ότι δεν πραγματοποιεί κινήσεις αντιστάθμισης του χαρτοφυλακίου του.

Ο τολμηρός επενδυτής έχει παρουσία και στον κινηματογράφο, συμμετέχοντας στην παραγωγή 21 ταινιών, με τελευταία την βιογραφική ταινία του Μαρσέλ Μαρσώ, «Resistance». Παράλληλα, η ηθοποιός Ούμα Θέρμαν, έγινε επενδύτρια στην Sensei Biotherapeutics τον Ιανουάριο.

Ο Angermayer έχει σχέσεις και με πολιτικούς. Ισχυρίζεται ότι συνομιλεί με την Άνγκελα Μέρκελ, είναι σύμβουλος του προέδρου της Ρουάντα Paul Kagame και συγκαλεί αρχηγούς κρατών, επενδυτές και επιστήμονες αρκετές φορές το χρόνο στο πλαίσιο του think tank που ξεκίνησε, Angermayer Policy and Innovation Forum.

Tα παραισθησιογόνα μανιτάρια

Ο Ανγκερμάιερ έχει πει ότι ο πρωταρχικός στόχος του είναι να κάνει τον κόσμο ένα πιο ευτυχισμένο μέρος.

Αυτός ο στόχος τον έστρεψε στις ψυχεδελικές ουσίες και, συγκεκριμένα, στην ψιλοκυβίνη, το δραστικό συστατικό των «μαγικών» μανιταριών. Η Compass Pathways, της οποίας η μετοχή έχει διπλασιαστεί από την ημέρας εισαγωγής της τον περασμένο Σεπτέμβριο, ερευνά τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το συστατικό αυτό για να βοηθήσει εκείνους που κάνουν θεραπεία για κατάθλιψη.

Ο δισεκατομμυριούχος δεν πίνει ούτε καν αλκοόλ και δεν έχει καμία σχέση με ναρκωτικά. Ωστόσο, συνομιλώντας με έναν επιστήμονα κατά τη διάρκεια ενός δείπνου πριν από οκτώ χρόνια, βρήκε ενδιαφέροντα όσα έμαθε για τα μανιτάρια.

Η παραισθησιογόνος, αλλά μη εθιστική, ψιλοκυβίνη ερευνήθηκε μαζί με το LSD ως πιθανή ιατρική θεραπεία τη δεκαετία του 1950 και του 1960. Αλλά καθώς τα ναρκωτικά συνδέθηκαν την εποχή εκείνη με το κίνημα των χίπις, ήταν παράνομα.

Το πρώτο ψυχεδελικό ταξίδι του Ανγκερμάιερ, το 2015, άλλαξε τα πάντα. Ήταν στην Καραϊβική (όπου είναι νόμιμο), με μια ομάδα στενών φίλων. «Ήταν το πιο σημαντικό πράγμα που έκανα ποτέ σε όλη μου τη ζωή, τίποτα άλλο δεν το πλησιάζει», είπε ο ίδιος.

Όπως τόνισε, ήταν μια στιγμή βαθιάς αυτογνωσίας και ηρεμίας του εγώ. Επίσης, κατάφερε να καταλάβει πώς λειτουργεί το Bitcoin.

Αναζήτηση χρηματοδότησης

Περίπου ένα χρόνο αργότερα, δοκίμασε και πάλι τα μανιτάρια, με το ίδιο συναρπαστικό αποτέλεσμα. Κατά την επιστροφή του στο σπίτι, σταμάτησε στη Νέα Υόρκη όπου είπε στον Novogratz για την ιδέα του να χρησιμοποιήσει τα παραισθησιογόνα. Μια μέρα αργότερα, ο Novogratz του τηλεφώνησε. Η αδερφή του Amy είχε μόλις γνωρίσει ένα ζευγάρι στο Μπαλί που προσπαθούσαν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση ψιλοκυβίνης και αναζητούσαν χρηματοδότες.

Το ζευγάρι, ο George Goldsmith και η Ekaterina Malievskaia, συν-ίδρυσαν την Compass με χρηματοδότηση από την Apeiron και τον Τίελ. Η εταιρεία δεν αποφέρει έσοδα και πέρυσι έχασε 19,6 εκατομμύρια δολάρια, αλλά έχει ακόμη αξία 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Γιος μίας γραμματέας και ενός μηχανικού από μια μικρή πόλη στη Βαυαρία, ο Angermayer ξεκίνησε τις επενδύσεις στην ηλικία των 20.

Στο Πανεπιστήμιο του Bayreuth όπου σπούδαζε, είχε δύο καθηγητές βιοτεχνολογίας, τους Stefan Limmer και Roland Kreutzer, των οποίων την έρευνα σχετικά με την τεχνολογία παρεμβολών RNA θεώρησε συναρπαστική. Όταν οι δυο τους άρχισαν να σκέφτονται τα επόμενα βήματα τους, ο Angermayer τους παρότρυνε να βρουν χρηματοδότηση. Ίδρυσαν μία εταιρεία και ο Angermayer ανέλαβε τις επαφές με τα venture capital προκειμένου να συγκεντρώσει κεφάλαια.

Η επιχείρησή τους, Ribopharma, συγχωνεύτηκε αργότερα με την Alnylam Pharmaceuticals.

Εκτός από τη διαχείριση χρημάτων, η Apeiron παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που αναζητούν χρηματοδότες. Μια παρουσίαση που πραγματοποίησε τον Μάρτιο θεωρείται ότι είχε «την πιο ολοκληρωμένη στρατηγική SPAC στην Ευρώπη».

Οι αμερικανικές αρχές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις εταιρείες οχήματα SPAC και ο δείκτης IPOX SPAC, μετά τα θεαματικά κέρδη του 2020, κινείται φέτος πτωτικά.

Ωστόσο, αυτό δεν αποθαρρύνει τον Ανγκερμάιερ, που επισημαίνει: «Αυτές οι εταιρείες με εμπιστεύονται. Έχουμε δημιουργήσει μια καταπληκτική μηχανή ροής συμφωνιών».

 

Διαβάστε επίσης:

Η μυθική περιουσία του δισεκατομμυριούχου Χάιντς Χέρμαν Τίλε και ο απίστευτος φόρος κληρονομιάς των 6 δισ. δολαρίων

Μπράιαν Άρμστρονγκ (Coinbase): O νέος δισεκατομμυριούχος της αγοράς κρυπτονομισμάτων

O δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Oracle αγόρασε νησί στη Χαβάη και επένδυσε 500 εκατ.δολάρια στη αειφορία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση