NEED TO KNOW

Mayra Ramirez: H πρώτη επιζώσα του κορονοϊού που υπεβλήθη σε διπλή μεταμόσχευση πνεύμονα

πηγή: instagram #mayraramirez

Η Mayra Ramirez, ανήκει στον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που προσλήθηκαν από τη νόσο του κορονοϊου. Eίναι μόλις 28 ετών και όμως πέρασε μία εξαιρετικά επώδυνη εμπειρία, που λίγο έλειψε να της κοστίσει την ίδια της τη ζωή. Σήμερα όμως, είναι η πρώτη γυναίκα στις ΗΠΑ, που είχε την τύχη να υποβληθεί σε μεταμόσχευση και των δύο πνευμόνων της.

Όλα ξεκίνησαν στις 26 Απριλίου, όταν μεταφέρθηκε στην αίθουσα των επειγόντων στο Northwestern Memorial Hospital στο Σικάγο, καθώς παρουσίαζε συμπτώματα. Η ίδια, όπως αναφέρει, ήταν ιδιαίτερα προσεκτική με την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, όμως παρόλα αυτά ο ιός κατάφερε να την προσβάλει. Περιγράφοντας την εμπειρία της από την ημέρα εκείνη είπε ότι: “το μόνο που θυμάμαι από τη στιγμή που μου έκαναν αναισθησία, είναι ότι έβλεπα εφιάλτες. Μερικοί από αυτοί αφορούσαν κυρίως πνιγμό και αυτό το αποδίδω στο ότι δεν μπορούσα να αναπνεύσω”.   Άνοιξε τα μάτια της μετά από έξι εβδομάδες. Τα λίγα λεπτά πριν χάσει της αισθήσεις της θυμάται τους γιατρούς να καλούν τους γονείς της που μένουν στη Βόρεια Καρολίνα, για να τους πουν ότι η κορη τους είχε την νόσο του κορονοϊού και ότι επρόκειτο να μπει σε αναπνευστήρα. Αυτό σήμαινε ότι χρειαζόταν η μητέρα της να λάβει ιατρικές αποφάσεις για εκείνη.

Ο κορονοϊός είχε επιφέρει θανατηφόρο φόρτο στο σώμα της: οι πνεύμονες της είχαν υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες και άλλα όργανα είχαν αρχίσει να αποτυγχάνουν. Αφού η Ramirez πέρασε περισσότερο από ένα μήνα με τη μηχανική υποστήριξη αναπνευστήρα, η οικογένειά της πέταξε από τη Βόρεια Καρολίνα για να την αποχαιρετήσει, αφού οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι δεν ήταν σίγουροι για το αν θα κατάφερνε να επιβιώσει.

Η  Mayra, χρειάστηκε περισσότερο από έξι εβδομάδες για να ξυπνήσει. Όταν συνήλθε, έμαθε πως έγινε η πρώτη ασθενής με κορονοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες, που υπεβλήθη σε μεταμόσχευση διπλού πνεύμονα. Αυτό ήταν και το χειρουργείο που της έσωσε τη ζωή.

«Χωρίς τη μεταμόσχευση, δεν θα τα κατάφερνε», δήλωσε ο Δρ Ankit Bharat, επικεφαλής της Θωρακικής Χειρουργικής στη Northwestern Medicine στο Σικάγο, προσθέτοντας ότι η Ramirez είχε πολλές επιπλοκές που συνδέονται με τον ιό.

πηγή: instagram @cnn

Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα, ήταν το γεγονός ότι είναι νέα και δεν αντιμετώπιζε προηγουμένως άλλα προβλήματα υγείας.

“Κοίταξα τον εαυτό μου και δεν μπορούσα να αναγνωρίσω το σώμα μου”, είπε η Ramirez, αφού ξύπνησε στο νοσοκομείο. “Δεν μπορούσα να μιλήσω, δεν μπορούσα να σηκώσω ένα δάχτυλο, δεν μπορούσα να κινηθώ. Ένιωθα πολύ πόνο, ήμουν πολύ μπερδεμένη.”

Δύο μήνες από τη χειρουργική επέμβαση, η ίδια αναρρώνει ακόμη στο σπίτι της. Αισθάνεται ακόμα αδύναμη και δυσκολεύεται με την αναπνοή της. “Αυτό δεν είναι φάρσα”, είπε. “Αυτός ο ιός είναι πραγματικός, μου συνέβη.”

Κάτι που θέλησε ακόμα να μοιραστεί με τον κόσμο, είναι η ευγνωμοσύνη που νιώθει απέναντι στους γιατρούς του νοσοκομείου: “Είμαι αρκετά σίγουρη ότι αν ήμουν σε άλλο κέντρο, θα είχαν εγκαταλείψει τη φροντίδα μου και θα με άφηναν να πεθάνω”, είπε σε συνέντευξή της στο CNN την προηγούμενη Τετάρτη και συμπλήρωσε: “Θέλω να δείξω τις ουλές μου από το χειρουργείο, θέλω να δει ο κόσμος τι μπορεί να προκαλέσει ο ιός αυτός”.

Η Mayra Ramirez, είναι μία από τους παραπάνω από 4,6 εκατομμύρια Αμερικανούς, που έχουν μολυνθεί με κορονοϊό. Τουλάχιστον 154.860 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Διαβάστε επίσης:

Η γυναίκα πίσω από το εμβόλιο για τον κορονοϊό, Sarah Gilbert

Pinar Gültekin: Η δολοφονία που έφερε στην επιφάνεια τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες της Τουρκίας

Περού: 900 γυναίκες “χάθηκαν” εν μέσω καραντίνας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις