NEED TO KNOW

Περίπου το 20% των υπαλλήλων σε super market είναι θετικoί στον κορονοϊό και ασυμπτωματικοί

Photo by Anna Shvets from Pexels

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, η εργασία στα super market, θέτει τους υπαλλήλους σε υψηλό κίνδυνο μόλυνσης και κυρίως όσους αλληλεπιδρούν συχνά με τους πελάτες. Αυτοί οι εργαζόμενοι πιθανότατα έγιναν «σημαντική πηγή μετάδοσης» του κορονοϊού, χωρίς καν να το γνωρίζουν γιατί οι περισσότεροι ήταν ασυμπτωματικοί.

Η ανάλυση, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό «Occupational and Environmental Medicine», είναι η πρώτη που έδειξε το σημαντικό ποσοστό ασυμπτωματικών λοιμώξεων και τους κινδύνους έκθεσης αλλά και ψυχολογικής δυσφορίας που έχουν αισθανθεί οι εργαζόμενοι.

Στη μελέτη, το 20% των 104 εργαζομένων που υποβλήθηκαν σε τεστ σε ένα κατάστημα στη Βοστώνη τον Μάιο, βγήκαν θετικοί.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το ποσοστό μόλυνσης, ήταν πολύ υψηλότερο από αυτό που παρατηρήθηκε στις γύρω κοινότητες. Οι εργαζόμενοι που έκαναν συναλλαγές με πελάτες είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να βγουν θετικοί στον κορονοϊό από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους σε άλλες θέσεις.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι οι 3 στους 4 δεν εμφάνισαν κανένα σύμπτωμα.

«Είμαστε σίγουρα έκπληκτοι που βλέπουμε ότι υπήρχαν πολλοί που ήταν ασυμπτωματικοί», δήλωσε στο CNN ο δρ Justin Yang, επίκουρος καθηγητής στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard  που εργάστηκε στη μελέτη.

«Αυτό είναι σίγουρα πολύ ανησυχητικό, καθώς σημαίνει ότι οι υπάλληλοι λιανικής πώλησης είναι εκτεθειμένοι στους πελάτες και λειτουργούν ως «μεσάζοντες» για τον ιό».

Οι εργαζόμενοι στη μελέτη λάμβαναν τις απαραίτητες προφυλάξεις. Σχεδόν όλοι, το 91%, δήλωσαν ότι φορούσαν μάσκα προσώπου στην εργασία και το 77% είπε ότι φορούσαν επίσης μάσκες εκτός της εργασίας. Παρόλα αυτά, μόνο το 66% είπε ότι ήταν σε θέση να κρατήσει τις κοινωνικές αποστάσεις με συνέπεια στη δουλειά.

Αυτή η αδυναμία στο μέτρο, είχε συναισθηματικό, αλλά και σωματικό αντίκτυπο. Σχεδόν το ένα τέταρτο των ατόμων που εργάζονται στην εξυπηρέτηση πελατών, δήλωσαν ότι είχαν προβλήματα με το άγχος και την κατάθλιψη σε σύγκριση με το 8% των εργαζομένων που δεν χρειάστηκαν να αλληλεπιδράσουν μαζί τους.

Επίσης η μελέτη έδειξε ότι οι υπάλληλοι που χρησιμοποιούσαν ως μέσο μετακίνησης στη δουλειά τους, ποδήλατο, αυτοκίνητο ή τα πόδια, ήταν λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν κατάθλιψη από εκείνους που χρησιμοποιούσαν δημόσιες συγκοινωνίες.

Η United Food and Commercial Workers International Union ή UFCW, δήλωσε την Πέμπτη ότι τουλάχιστον 108 εργαζόμενοι παντοπωλείων έχουν πεθάνει και περισσότεροι από 16.300 έχουν μολυνθεί ή εκτεθεί στον κορονοϊό.

 

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: 20-40 ετών οι κύριοι μεταδότες του κορονοϊού – Πολλοί εξ αυτών ασυμπτωματικοί

Κορονοϊός: Τι αλλάζει στην έννοια του όρου «στενή επαφή»

Google: Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν την τηλεργασία μέχρι το τέλος του 2020

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση