NEED TO KNOW

Πώς ζούνε οι Έλληνες εδώ και ένα χρόνο με την πανδημία;

covid
Photo by Matthew Waring on Unsplash

Η πανδημία συνεχίζεται και όπως είναι λογικό, η κόπωση του κόσμου γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Η διαΝΕΟσις, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, πραγματοποίησε έρευνα με σκοπό να καταγράψει τις αλλαγές στο πώς αντιμετωπίζουν οι πολίτες την κρίση και ποιες συνέπειες έφερε ο κορονοϊός στη ζωή τους, ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του.

Η έρευνα «Ένας Χρόνος Πανδημία: Πώς Ζουν Οι Έλληνες», καταγράφει από τον Απρίλιο του 2020 τις απόψεις και τις στάσεις των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το ερωτηματολόγιο, επικαιροποιήθηκε από τον Δεκέμβριο του 2020, με τη συνεργασία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για να μπορούν να ευρήματα να είναι χρήσιμα και στον σχεδιασμό στρατηγικής εμβολιασμού του πληθυσμού της χώρας.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, έχει μειωθεί κατακόρυφα η αισιοδοξία και η προοπτική. Τον Απρίλιο του 2020, το 86% θεωρούσε ότι τα πράγματα στη χώρα «πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση». Επίσης 7 στους 10 Έλληνες, εκτιμούσαν ότι τον Σεπτέμβριο του 2020, θα επανέλθουμε σε μια «κανονική καθημερινότητα».

Σήμερα το τοπίο είναι εντελώς διαφορετικό, αφού μόλις το 46% πιστεύει ότι η χώρα πάει προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα άτομα αυτά, σύμφωνα με την έρευνα είναι ηλικίας άνω των 65% και συμφωνούν κατά 59,2%.

Από την άλλη πλευρά, οι νέοι ηλικίας 17-24, είναι φανερά πιο απαισιόδοξοι, σε σύγκριση με τον περασμένο Απρίλιο. Η πλειοψηφία των Ελλήνων με ποσοστό 54,4%, εκτιμούν ότι η χώρα θα επανέλθει στο κανονικό, μετά το 2021.

Το συναίσθημα που έχει επισκιάσει την αισιοδοξία, η οποία βρίσκεται πλέον στην 6η θέση της λιστας, είναι η αβεβαιότητα.

Σημειώνεται επίσης, ότι για πρώτη φορά, οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν ότι «τα χειρότερα έχουν περάσει», σε αντίθεση από τον Σεπτέμβριο του 2020 και μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, που οι περισσότεροι απαντούσαν ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας».

Ο λόγος που ανατράπηκε η άποψη τους, είναι η έναρξη των εμβολιασμών με το 54,5%, να λένε ότι τα «χειρότερα είναι πίσω».

Στην ερώτηση για το αν η πανδημία είναι μια σοβαρή απειλή για τους ανθρώπους, μόνο το 20% απαντούν όχι, «είναι μια συνηθισμένη, απλή ασθένεια» ενώ το 76,9% τη θεωρούν σοβαρή απειλή.

Το 52,3% θεωρούν πιθανό ή πολύ πιθανό να μολυνθούν οι ίδιοι από τον ιό.

Το 65% δηλαδή οι δύο στους τρεις, πιστεύουν ότι αν κάποιος προσβληθεί από τη νόσο του κορονοϊού, κινδυνεύει «πολύ» ή «αρκετά».

Αυτά τα ποσοστά τα οποία τους τελευταίους μήνες δεν έχουν αλλάξει, μαρτυρούν ότι οι περισσότεροι διακατέχονται από φόβο.

Το 4,1%, πια, δηλώνει πως έχει προσβληθεί από τον ιό.

Ένα 8% δηλώνει ότι έχει προσβληθεί κάποιο μέλος της οικογένειας τους.

Οι 7 στους 10 λένε ότι οι ζωές τους έχουν αλλάξει «πολύ» ή «πάρα πολύ». Στην ομάδα των νέων ηλικίας 17-24 είναι σχεδόν οι 9 στους 10.

Το 94% (από 62,9% τον Σεπτέμβριο του 2020) λένε ότι τρώνε πιο σπάνια σε εστιατόρια και ταβέρνες. Το 90% (από 54,3%) δηλώνει ότι δεν ψωνίζει συχνά σε εμπορικά καταστήματα. Το 90% (από 60,5%) είπαν ότι δεν βγαίνουν συχνά σε μπαρ.

Το 88% (από 76,3%) πηγαίνει σε λιγότερες κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαφτίσια) σε σχέση με πριν από την πανδημία. Το 87% (από 56%) συναντούν λιγότερο τους φίλους τους.

Το 68% (από 59,5%) ταξιδεύουν σπανιότερα με αεροπλάνο. Επίσης το 68% (από 53,8%) ταξιδεύει σπανιότερα με πλοίο. Το 61% (από 29%) δεν βλέπει συχνά μέλη της οικογένειας τους.

Το 59% (από 51,3%) δήλωσε ότι χρησιμοποιούν λιγότερο τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σχετικά με την εργασία

Στην καραντίνα του Απριλίου 2020 ο ένας στους τέσσερις δήλωνε ότι δουλεύει στο χώρο εργασίας τους. Οι υπόλοιποι εργάζονταν με τηλεργασία ή να βρίσκονταν σε κάποια μορφή αναστολής εργασίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, εκτός καραντίνας, οι 3 στους 4 (72,7%) εργάζονταν κανονικά. Τον Δεκέμβριο του 2020, οι μισοί εργάζονταν κανονικά (48%). Τον Μάρτιο του 2021, το 53,9% εξακολουθούν να εργάζονται κανονικά.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς

Το 81,1% των Ελλήνων, αξιολογούν ως θετική εξέλιξη την έναρξη των εμβολιασμών, ενώ το 72% είναι ικανοποιημένοι με την προτεραιοποίηση, που όρισε η αρμόδια επιτροπή.

Ωστόσο μόνο 1 στους 3 είναι ικανοποιημένοι με τον ρυθμό των εμβολιασμών έως τώρα.

Από το 9,4% όσων έκαναν το εμβόλιο, το 99% δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη διαδικασία του εμβολιασμού.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, το 49,5% δήλωναν ότι θα κάνουν το εμβόλιο αλλά μετά τις αλλεπάλληλες αντιπαραθέσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και την έναρξη των εμβολιασμών σε πολλές χώρες του κόσμου, το ποσοστό αυτό άλλαξε.

Πλέον το 68%  δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο. Από αυτούς, οι περισσότεροι δηλώνουν ότι θα εμβολιαστούν όταν έρθει η σειρά τους, αλλά ένα 22% ότι θα ήθελαν να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό.

Διαβάστε επίσης:

Νέο εμβόλιο εξαλείφει και αποτρέπει τις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις

Κορονοϊός: Εγκρίθηκε τεστ 20 δευτερολέπτων για την ανίχνευση του ιού

Κορονοϊός: Γιατί οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση