ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 τρόποι για να παραμένετε συγκεντρωμένοι σε περιόδους κόπωσης

συγκέντρωση και κόπωση
Photo by Bonnie Kittle on Unsplash

Το τρίτο κύμα της πανδημίας, ήταν το πιο έντονο δημιουργώντας μια περίοδο έντονης κόπωσης, η οποία πλέον είναι έκδηλη σε όλο τον κόσμο.

Το δυσάρεστο αυτό αίσθημα, έχει σοβαρό αντίκτυπο σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας και ειδικά στο κομμάτι της εργασίας.

Ανεξάρτητα από το αν κάποιος δουλεύει από το σπίτι ή το γραφείο, τις περισσότερες φορές νιώθει ότι είναι αδύνατο να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα του, διότι δεν μπορεί να συγκεντρωθεί.

Στην ιδανική περίπτωση, μια ολοκληρωμένη αυτο-φροντίδα, περιλαμβάνει καλή διατροφή, άσκηση, ύπνο, και διαλογισμό. Αλλά ακόμη και όταν αυτά τα πράγματα δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν, έρχεται μια στιγμή που απλά πρέπει να συγκεντρωθείτε, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις. Ακολουθούν πέντε πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να σας βοηθήσουν:

Απαλλαγείτε από τους περισπασμούς:

Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες, μπορείτε να αφιερώστε λίγα λεπτά για να μειώσετε τις περισπασμούς στο περιβάλλον σας για να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις τους. Για παράδειγμα, απενεργοποιείστε τις ειδοποιήσεις στα social media και τα email, κρατώντας ενεργές μόνο τις επαφές που επικοινωνείτε κατά τη διάρκεια της βάρδιας σας.

Μερικές φορές όμως, ίσως και να χρειάζεστε ένα μικρό διάλειμμα, να αποσυνδεθείτε από κάτι έντονο ώστε να επανέλθετε πιο οργανωμένοι και συγκεντρωμένοι στα καθήκοντα σας. Μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cognition, διαπίστωσε ότι μια βόλτα ή η ολιγόλεπτη ενασχόληση με κάτι ευχάριστο, όπως αστεία βίντεο στο TikTok, μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση.

Χωρίστε την εργασία σας σε ξεχωριστά τμήματα:

Οι ειδικοί ψυχολόγοι λένε ότι μια απαιτητική δουλειά μπορεί στο σύνολο της να έχει έναν μεγάλο όγκο εργασίας. Κάποιοι, στην σκέψη και μόνο ότι έχουν να διαχειριστούν κάτι τόσο “βαρύ”, πανικοβάλλονται και χάνουν τη συγκέντρωση τους.

Μια λύση που αποδίδει είναι να χωρίσετε τη δουλειά αυτή σε επι μέρους εργασίες, ώστε να έχετε κάθε φορά να αντιμετωπίσετε πιο συγκεκριμένες υποχρεώσεις και να φτάσετε γρηγορότερα και με λιγότερο στρες στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σκεφτείτε το στόχο σας

Μερικές φορές το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να σκεφτούμε τον τελικό μας στόχο. Την επιτυχία. Η συναισθματική εμπλοκή με την ολοκλήρωση του έργου, μπορεί να μετατοπίσει την ενέργεια σας και να σας υπενθυμίσει τις προτεραιότητες σας.

Διάλειμμα

Μερικοί άνθρωποι κάνουν διαλείμματα. Οι ειδικοί προτείνουν ένα «εγκεφαλικό διάλειμμα», το οποίο περιλαμβάνει τρία πράγματα:

Μετακίνηση: Μετακινήστε το σώμα σας, γιατί η κίνηση ενεργοποιεί τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Ενυδάτωση: Η απλή ενυδάτωση αυξάνει τον χρόνο αντίδρασης και την ταχύτητα σκέψης πάνω από 15 έως 30%. Ο εγκέφαλός σας αποτελείται κυρίως από νερό.
Αναπνεύστε: Οι βαθιές και αργές ανάσες, βοηθούν αρκετά, επειδή η στάση του σώματος πολλές φορές είναι τόσο κακή με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο οι πνεύμονες.

Εκτελέστε το μεγαλύτερο όγκο των καθηκόντων σας όταν βρίσκεστε σε εγρήγορση

Όταν είστε συντονισμένοι με τις ώρες της ημέρας που αυξάνεται η ενέργειά σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις αιχμές προς όφελός σας. Όταν βρίσκεστε σε χρόνο υψηλής ενέργειας, η εργασία μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την εστίασή σας.

Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να προσαρμόσουμε τις προσδοκίες μας, σύμφωνα με τους ψυχολόγους. Κατανοήστε ότι το άγχος, η θλίψη, το στρες και άλλες συναισθηματικές πτυχές της πανδημίας, μπορεί να επιβαρύνουν περαιτέρω την ικανότητά σας να εστιάζετε.

Έτσι, ένα μέτρο υπομονής με τον εαυτό μας μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή επιδείνωσης των αρνητικών συναισθημάτων, που μπορεί να προκύψουν εάν είμαστε απογοητευμένοι που αντιμετωπίζουμε προβλήματα.

Διαβάστε επίσης:

Ένας διαλογισμός 8 λεπτών για την αγάπη και την ευγένεια

Διαλογισμός «σάρωσης» σώματος: Τι είναι και γιατί τον συνιστούν οι ειδικοί

Πώς να αναπτύξετε ένα υγιές περιβάλλον εργασίας σε μια επιχείρηση

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση