INSPIRATION

5 γυναίκες που ανοίγουν το δρόμο για τη βιωσιμότητα στις επιχειρήσεις

πηγή: Instagram @amandakbrinkman

Η ανισότητα κυριαρχεί στους περισσότερους επαγγελματικούς τομείς. Εκείνοι της ενέργειας και της τεχνολογίας, φυσικά, δεν αποτελούν εξαίρεση.

Σύμφωνα με έρευνα από την Ευρωβουλή, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν τη θέση τους στη STEM, λόγω στερεοτύπων βαθιά ριζωμένων στην κοινωνία μας. Το χάσμα των φύλων υπάρχει παντού – η αγορά εργασίας είναι απλώς η κορυφή στο παγόβουνο. Οι μισθοί διαφέρουν και οι άνδρες προχωρούν μπροστά με μεγαλύτερη ευκολία.

Ένας από τους ανερχόμενους και πολλά υποσχόμενους χώρους, είναι αυτός της βιωσιμότητας και της ανανεώσιμης ενέργειας. Η συνολική στροφή που γίνεται προς την οικολογία, έχει δημιουργήσει νέους δρόμους και στρατηγικές, που προσφέρουν νέες ευκαιρίες στις γυναίκες.

Παρακάτω, βρίσκονται οι ατρόμητες επιχειρηματίες που έχουν αναλάβει τα ηνία στη μάχη ενάντια της κλιματικής αλλαγής, προστατεύουν το περιβάλλον και κάνουν τον κόσμο μας ένα καλύτερο μέρος.

Janine Benyus

Συνιδρύτρια της Biomimicry 3.8 και συγγραφέας του Biomimicry: Innovation Inspired by Nature

πηγή: Twitter @JanineBenyus

Είναι η γυναίκα που εισήγε στο λεξιλόγιό μας την έννοια της «βιομίμησης», του τομέα, δηλαδή, που περιστρέφεται γύρω από την προσομοίωση μοτίβων της φύσης στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Σκοπός της, είναι η υγεία και η βιωσιμότητα του πλανήτη μας.

H Janine ίδρυσε το πρώτο οικολογικό πρακτορείο στον κόσμο, καθοδηγώντας κορυφαίους πελάτες όπως η Boeing, η Colgate – Palmolive, η Nike, η General Electric και η Kohler. Η θεωρία της διδάσκεται πλέον σε φοιτητές που, όχι πολλά χρόνια από σήμερα, θα γίνουν οι σχεδιαστές, οι μηχανικοί και κυβερνήτες του κόσμου μας.

Amanda Brinkman

Δημιουργός, παραγωγός και παρουσιάστρια της Small Business Revolution – Main Street

πηγή: Twitter @amandakbrinkman

Το 2015, η Amanda ανέλαβε την ολοκληρωτική μετάλλαξη της Deluxe Corp., μίας εταιρείας με ηλικία εκατό χρόνια και κέρδη δύο δισεκατομμυρίων. Αυτό που είχε στο μυαλό της, ήταν πως η δημιουργία 100% πρωτογενούς περιεχομένου θα προσέλκυε περισσότερους πελάτες από την παραδοσιακή διαφήμιση. Η ομάδα της, λοιπόν, δημιούργησε τη Small Business Revolution, μέσω της οποίας ταξίδευε στις ΗΠΑ, διοργάνωνε εκδηλώσεις και μιλούσε για το όραμα των μικρών επιχειρήσεων που διαχειριζόταν.

Σήμερα, οι πελάτες της έχουν εντεκαπλασιαστεί και εκείνη κάνει ό, τι μπορεί για να στηρίξει τις τοπικές οικονομίες.

Carol Cone

CEO της Carol Cone ON PURPOSE, Ιδρύτρια του Purpose Collaborative

πηγή: carolconeonpurpose.com

H Carol καινοτομεί στο χώρο της επικοινωνίας, βοηθώντας τα brands που αναλαμβάνει να κινηθούν ένα βήμα πιο κοντά στη βιωσιμότητα. Εδώ και περισσότερα 25 χρόνια, χτίζει σχέσεις με γερά θεμέλια με τις εταιρείες που την εμπιστεύονται, ενώ προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους πελάτες της για κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Εκείνη είναι που πραγματοποίησε την πρώτη έρευνα σχετικά με τον κοινωνικό αντίκτυπο των επιχειρήσεων και χρηματοδοτεί εκείνες που προσπαθούν να βρουν το σύνδεσμο μεταξύ της κοινωνίας και της επιχειρηματικής σκέψης.

Aria Finger

CEO της Do Something

πηγή: LinkedIn

Η Aria είναι η Διευθύνουσα Σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας STEM που επικεντρώνεται στους νεαρούς ακτιβιστές. Υπό την καθοδήγησή της, οι πελάτες αυξήθηκαν από τους εκατό χιλιάδες, στα πέντε εκατομμύρια. Αυτό που την ξεχωρίζει, είναι η ικανότητά της να απευθύνεται και να «κερδίζει» με το μέρος της τους Millenials – εκείνους, δηλαδή που γεννήθηκαν από το 1981 έως το 1996 – και τη Generation Z, τους σημερινούς εφήβους κι ενήλικες έως 23 ετών.

Χάρη στις συμβουλές της, η DoSomething.org είναι η πρώτη προτίμηση των επιχειρήσεων που επιθυμούν να έχουν ανθρωποκεντρική σχέση με το κοινό τους.

Virginie Helias

Διευθύντρια Βιωσιμότητας της Procter & Gamble

πηγή: Twitter @virginiehelias

H Virginie Helias έχει κάνει σκοπό ζωής τη βιωσιμότητα. Τη φέρνει στις επιχειρήσεις με τεράστια επιτυχία χάρη στο καινοτόμο πνεύμα, την εμπειρία και την κατανόηση των αναγκών του κοινού.

Ως Διευθύντρια Βιωσιμότητας σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, είναι ειδική στην άμεση εφαρμογή των φιλικών προς το περιβάλλον μέτρων. Μεταξύ άλλων, μέχρι στιγμής έχει σχεδιάσει  τη βιώσιμη πρωτοβουλία της Fabric Care, το σχεδιασμό και τη διαφήμιση του Ariel Excel Gel, μαζί με την ανάπτυξη του συλλογικού προγράμματος Future Friendly.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι γυναίκες που ίδρυσαν τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις στην Ινδία

4 επιχειρηματίες αποκαλύπτουν πώς η διαφορετικότητα έγινε το μυστικό της επιτυχίας τους

5 φράσεις από τις γυναίκες που σημάδεψαν τη δεκαετία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση