SUCCESS STORIES

Οι γυναίκες που ίδρυσαν τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις στην Ινδία

Όταν σκεφτόμαστε επιτυχημένους ανθρώπους από την Ινδία, συνήθως μας έρχονται στο μυαλό πανέξυπνοι άνδρες που ειδικεύονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Ίσως είχαν κάποια ιδέα στο σχολείο και την πραγματοποίησαν αργότερα, ίσως με κάποιο τρόπο άλλαξαν τον κόσμο της τεχνολογίας. Κυριαρχούν, αφήνοντας το αντίθετο φύλο στο περιθώριο.

Κι όμως, οι πέντε κορυφαίες start-ups της χώρας αυτής έχουν ιδρυθεί από γυναίκες. Γυναίκες που έσπασαν τα στερεότυπα, πάλεψαν για να πετύχουν τους στόχους τους και έφτασαν ψηλότερα από όλους.

Ankiti Bose – Zilingo

Η Zilingo είναι ένα διαδικτυακό πολυκατάστημα ρούχων. Πέρσι, κατάφερε να κερδίσει χρηματοδότηση ύψους σχεδόν ενός δις δολαρίων. Και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή! Πίσω από την επιτυχία αυτή βρίσκεται η ιδέα της Ankiti Bose, η οποία άρχισε να υλοποιείται το 2015.

πηγή: Facebook

Εκείνη την εποχή, η Ankiti εργαζόταν ως αναλύτρια επιχειρήσεων στην Sequoia Capital και ο Dhruv Kapoor ήταν μηχανικός λογισμικού στην Kiwi. Μίλησαν, ο καθένας για το δικό του όραμα, και μαζί έχτισαν μία καινοτόμο εταιρεία που έχει την έδρα της στη Σιγκαπούρη και, μέχρι τώρα, τα κέρδη της έχουν ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Gazal Kalra – Rivigo

To 2014, η Gazal Kalra και ο Deepak Garg ίδρυσαν μία εταιρεία που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε Uber αλλά για φορτηγά. Ένας από τους λόγους που αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτόν, ήταν οι οδηγοί που, όπως συχνά συμβαίνει και στη δική μας χώρα, αντιμετωπίζονταν υποτιμητικά από μεγάλη μερίδα κόσμου.

πηγή: Facebook

Χάρη στην επιχείρηση αυτή, οδηγούν λιγότερες ώρες την ημέρα και επιστρέφουν σπίτι το βράδυ, για να περάσουν χρόνο με τις οικογένειές τους. Έτσι, όχι μόνο ξεκουράζονται, αλλά αποδίδουν πολύ πιο αποτελεσματικά. Το 2019, τα ετήσια κέρδη της Rivigo ξεπέρασαν τo ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Σ’ αυτό το ποσό υπολογίζεται και η καθαρή της αξία.

Falguni Nayar – Nykaa

H Nykaa εδώ και καιρό αποτελεί την πρώτη επιλογή ανδρών και γυναικών για την αγορά προϊόντων ομορφιάς και περιποίησης. Όλα ξεκίνησαν το 2012, όταν η Falguni Nayar που εργαζόταν ως τραπεζίτρια, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της.

Ίδρυσε την εταιρεία που έχει την έδρα της στο Νέο Δελχί, συνεργάζεται με χίλια brands και διαθέτει περισσότερα από 85 χιλιάδες προϊόντα. Το πρώτο της κατάστημα άνοιξε στο Διεθνή Αερολιμένα Indira Ghandi, το 2015 και, έπειτα από σημαντικές χρηματοδοτήσεις που έλαβε, αναμένεται να επεκταθεί στις ΗΠΑ.

Upasana Taku – MobiKwik

To 2018, η Upasana Taku παραιτήθηκε από τα γραφεία της PayPal στο Silicon Valley προκειμένου να εξασφαλίσει μία πιο σταθερή οικονομική πολιτική για τους άνδρες και τις γυναίκες της Ινδίας. Συνεργάστηκε για λίγο με μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση στη βιομηχανική ζώνη της χώρας, ώστε να κατανοήσει τις ανάγκες των κατοίκων και, ένα χρόνο μετά, ίδρυσε τη MobiKwik.

πηγή: Facebook

Σήμερα, η εταιρεία αυτή έχει μετατραπεί σ’ ένα διαδικτυακό πορτοφόλι, μέσω του οποίου πραγματοποιούνται πληρωμές σε εφαρμογές όπως το Uber και το Zomato. Με περισσότερους από εκατό εκατομμύρια χρήστες, έχει κατακτήσει πλέον την πρωτιά στον τομέα της.

Richa Kar – Zivame

Η Richa Kar ήταν ηλεκτρολόγος μηχανικός και συνεργαζόταν με τις Spencer’s Retail και SAP. Πρόσεξε, κάποια στιγμή, πως η βιομηχανία εσωρούχων της Ινδίας είχε μείνει πολύ πίσω. Συναντούσε γυναίκες που δίσταζαν να μπουν στα καταστήματα, καθώς οι περισσότεροι πωλητές ήταν άνδρες. Είδε, επίσης, ότι κανένα από τα μαγαζιά αυτά δε συμβούλευε τις πελάτισσες για τα σωστά μεγέθη, ούτε ενημέρωνε για τα σχέδια.

πηγή: Facebook

Έπειτα, άρχισε να παρατηρεί τι συμβαίνει στον κολοσσό Victoria’s Secret στις ΗΠΑ και, εφόσον δεν υπήρχε κάτι ανάλογο στην πατρίδα της, αποφάσισε να το δημιουργήσει. Το 2011, λοιπόν, «γεννήθηκε» η Zivame που τάραξε για πάντα τον κόσμο του ινδικού εμπορίου.

Η Kar παραιτήθηκε από τη θέση της CEO το 2017 όμως συνεχίζει να ανήκει στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης.

 

Διαβάστε επίσης:

Diane Hendricks: H πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα των ΗΠΑ

4 κορυφαίες επιχειρηματίες που άργησαν να ξεκινήσουν την καριέρα τους

4 επιχειρηματίες που ταράζουν τον ανδροκρατούμενο χώρο της οικονομίας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση