ΑΠΟΨΕΙΣ

Portraits.gr: Το τέλος των στερεοτύπων

Βρισκόμαστε σε μία εποχή κατά την οποία όλο και περισσότερο δυναμώνει η «φωνή» των γυναικών. Μία φωνή που πολλές φορές άργησε να μιλήσει αλλά τελικά ακούστηκε. Μία φωνή που ίσως μίλησε… σιγανά αλλά τελικά… φώναξε. Μία φωνή που στην αρχή ήταν μόνη της αλλά στο τέλος γίνανε πολλές.

Διαχρονικά η διαφορά της γυναίκας σε σχέση με τον άντρα είναι ότι παγκοσμίως στις σύγχρονες κοινωνίες ο άνδρας έχει κατοχυρώσει τους ρόλους του και τις θέσεις του. Σε αντίθεση με την γυναίκα η οποία παρόλο που είχε και έχει την κουλτούρα, την εκπαίδευση αλλά και τις ικανότητες να εξελιχθεί αντίστοιχα, αυτό δεν συνέβη. Όχι τουλάχιστον σε μαζικό επίπεδο.

Αν επιχειρούσαμε να «χωρίσουμε» τη γυναικεία υπόσταση στην σύγχρονη κοινωνία σε ιστορικές φάσεις, αυτές κατά κύριο λόγο θα ήταν τρεις.
Στην πρώτη, υπήρχε ο μονόδρομος: Είτε καριέρα, είτε οικογένεια, ένα από τα δύο.
Στην επόμενη φάση, ήρθε μία άλλη πραγματικότητα: Ναι μπορείτε να τα έχετε όλα, και οικογένεια και δουλειά.
Η συνέχεια στην τρίτη φάση της ιστορίας ήταν αυτή που έχει και την μεγαλύτερη πίεση για την γυναίκα: Ναι μπορεί να τα έχει όλα. Ναι μπορεί να τα καταφέρει όλα και να τα συνδυάσει όλα αλλά τώρα όλα αυτά πρέπει να είναι τέλεια. Τέλεια όπως τις φωτογραφίες στα social. Τέλεια, λαμπερά και επιτυχημένα.

Μέσα σε όλη αυτή την πιεστική ανάγκη για την τελειότητα, υπάρχει κάτι πολύ πιο δυνατό: Υπάρχει η πραγματικότητα.
Υπάρχουν οι γυναίκες που εδώ και χρόνια εξελίσσονται, κατοχυρώνουν δικαιώματα στην πράξη, δυναμώνουν, βγαίνουν μπροστά και προχωρούν. Οι γυναίκες που αποφάσισαν να πουν όχι στην ψεύτικη τέλεια ζωή και να μιλήσουν. Να πουν προς τα έξω ότι προφανώς και δούλεψαν πολύ. Προφανώς υπήρξαν στις επιτυχίες και αποτυχίες, δύσκολες στιγμές, αμφισβητήσεις. Αναζήτηση ισορροπιών και άγχος εάν έχουν έρθει και παιδιά στην οικογένεια αλλά και υποστήριξη της επιλογής τους εάν δεν θέλησαν να κάνουν παιδιά. Αν καθόμασταν να βάλουμε κάτω επιγραμματικά τα στερεότυπα που μας έρχονται στο μυαλό, η λίστα θα ήταν ατελείωτη.
Το portraits.gr δημιουργήθηκε για να σπάσουν όλα τα στερεότυπα που αφορούν στις γυναίκες σε σχέση με την επαγγελματική τους υπόσταση. Θέλουμε να αναδείξουμε τις ιστορίες τους, να μιλήσουμε μαζί τους, να μοιραστούμε γνώσεις και εμπειρίες, να ονειρευτούμε ένα καλύτερο αύριο για όλους, να παλέψουμε με παγιωμένες – αναχρονιστικές απόψεις που είναι καλά ριζωμένες μέσα μας. Κανείς δεν ζητάει ποσοστώσεις. Κανείς δεν ζητάει χάρες. Αυτό το site δημιουργήθηκε για να μπορέσει να αναδείξει την δύναμη και το έργο των γυναικών αναζητώντας την ισότητα των ευκαιριών και των ρόλων.
Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τη γυναίκα leader μέσα από συνεντεύξεις, success και inspiration stories μέσα από τον κόσμο των επιχειρήσεων, της επιστήμης, των τεχνών, του αθλητισμού, του εθελοντισμού στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Εύχομαι οι ιστορίες που θα μοιραστούμε από εδώ και πέρα να σας εμπνεύσουν όσο εμπνέουν και εμάς.

Διαβάστε επίσης

«Να είσαι μια κυρία είπαν»: Η Cynthia Nixon μιλά για όλα τα στερεότυπα

Τι χρειάζεται για να σταματήσει η επαγγελματική προκατάληψη εναντίον των γυναικών

Νέα εποχή: Αυτές είναι οι 10 γυναίκες στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις