INSPIRATION

Οι 10 πιο δυναμικές γυναίκες όλων των εποχών

Οι 10 πιο δυναμικές γυναίκες όλων των εποχών

Είναι οι πιο επιδραστικές γυναίκες της ιστορίας. Πολλές, έζησαν σε εποχές που το φύλο τους αποτελούσε τεράστιο εμπόδιο. Θεωρούνταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, πιο αδύναμες, λιγότερο έξυπνες, λιγότερο άξιες από τους άνδρες.

Χρειάστηκε να καταρρίψουν στερεότυπα, να παλέψουν με θάρρος για να ξεχωρίσουν στον τομέα τους, να εργαστούν διπλά για να αναγνωριστεί η προσπάθειά τους.

Καινοτόμες σχεδιάστριες, εξερευνήτριες του διαστήματος και πιλότοι, ακτιβίστριες, φεμινίστριες, καλλιτέχνιδες, μονάρχες: Όλες τους, είναι οι leaders που μας εμπνέουν.

Κλεοπάτρα

Αν μπορούσαμε να επιλέξουμε μία προσωπικότητα που αποτέλεσε συνώνυμο της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας, αυτή θα ήταν η Κλεοπάτρα Ζ’ της Αιγύπτου. Γεννήθηκε το 69 π.Χ., «έφυγε» το 30 π.Χ. και κατάφερε να μείνει αθάνατη.

Πολλά έχουν γραφτεί για εκείνη. Ο ιστορικός Δίων Κάσσιος την περιέγραψε ως «γυναίκα απείρου κάλλους». Στην πραγματικότητα, η ομορφιά ήταν το λιγότερο εξαιρετικό για εκείνη. Έκανε το Μάρκο Αντώνιο και τον Ιούλιο Καίσαρα να πέφτουν στα πόδια της χάρη στη γοητεία, την ηρεμία και την ευφυΐα της. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο δυναμισμός της θα παραμείνει αναλλοίωτος.

Ρόζα Παρκς

«Το μόνο που έκανα, ήταν να πάρω το λεωφορείο για να επιστρέψω από τη δουλειά», είχε πει. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως έκανε πολλά περισσότερα. Μέσα σε μία μέρα, έγινε σύμβολο κατά του ρατσισμού και μία από τις κυρίαρχες φιγούρες του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ.

Στις 15 Δεκεμβρίου 1955, η Ρόζα Παρκς, μία 42χρονη Αφροαμερικανίδα, αρνήθηκε να δώσει τη θέση της σε μία λευκή επιβάτιδα του αστικού λεωφορείου. Με ένα μόνο «όχι» της, έκανε την επανάσταση που κράτησε 381 μέρες. Συνελήφθη, όμως παρέμεινε ατρόμητη. Δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι και, τελικά, χάρη στο κουράγιο της, καταργήθηκε ο νόμος που διαχώριζε τους μαύρους από τους λευκούς στα μέσα μεταφοράς.

Μαίρη Γουόλστονκραφτ

To 1792, η Μαίρη Γουόλστονκραφτ τόλμησε να πει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες θα έπρεπε να θεωρούνται ίσοι.

Στο πρωτοποριακό έργο της A Vindication of the Righs of Woman, αντιμετώπισε τις παραδοσιακές έννοιες της θηλυκότητας και της αυθεντίας και διατύπωσε το πρώτο συστηματικό επιχείρημα για τα πολιτικά δικαιώματα των γυναικών. Αντιπαρατέθηκε ευθέως στην πολιτική του φύλου και στον πατριαρχικό μύθο της πολιτικής θεωρίας. Η επαναστατική πολιτική θεωρία της αντέκρουσε τον διαχωρισμό δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας, τονίζοντας ότι οι γυναίκες μπορούν να είναι ορθολογικοί παίκτες στο πρόγραμμα του διαφωτισμού για την ελευθερία και τον ατομικισμό.

Νόρα Έφρον

Δημοσιογράφος, συγγραφέας, σεναριογράφος, παραγωγός, σκηνοθέτιδα… Η Νόρα Έφρον έκανε τα πάντα. Πάλεψε ενάντια στην ανισότητα των φύλων σε μία βιομηχανία που, ακόμη και σήμερα, προωθεί στερεότυπα και αλλοιώνει την εικόνα των γυναικών τόσο μπροστά, όσο και πίσω από τις κάμερες.

Έγινε γνωστή ως η γυναίκα πίσω από την αγαπημένη ταινία Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι, ενώ με τα βιβλία της μας έδωσε πρόσβαση στην προσωπική ζωή της. Το 1983, στη μυθιστορηματική της αυτοβιογραφία με τίτλο Heartburn, περιέγραφε με κάθε λεπτομέρεια το γάμο της που κατέρρεε, χρησιμοποιώντας ειλικρινείς και «κοφτερές» ατάκες.

«Να είσαι η ηρωίδα της ζωής σου – όχι το θύμα», είχε πει.

Έμελιν Πάνκχερστ

Πρόκειται, ίσως, για τη σημαντικότερη σουφραζέτα που πάλεψε για το δικαίωμα στην ψήφο, με την Πολιτική και Κοινωνική Ένωση Γυναικών (WSPU) που ίδρυσε το 1903 και οδήγησε ψηλά μέχρι το 1918. Χωρίς το θάρρος και τις ηγετικές της ικανότητες, κανείς δεν ξέρει πώς θα ήταν ο 20ος αιώνας για τις Βρετανίδες.

Μαλάλα Γιουσαφζάι

Στις 9 Οκτωβρίου 2012, ένας εκτελεστής επιτέθηκε στο σχολικό λεωφορείο που μετέφερε τη Μαλάλα Γιουσαφζάι. Ζήτησε να μάθει το όνομά της και την πυροβόλησε τρεις φορές στο κεφάλι. Έπρεπε να πληρώσει για το τραγικό της έγκλημα. Ποιο ήταν αυτό; Είχε μιλήσει δημόσια για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

Αντί να κυριαρχήσει ο φόβος, θριάμβευσε το θάρρος της. Το έφηβο κορίτσι δεν έμεινε σιωπηλό. Μέχρι σήμερα, μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων. Το 2013, το περιοδικό TIME τη συμπεριέλαβε στους 100 ισχυρότερους ανθρώπους του κόσμου. Στις 10 Οκτωβρίου 2014, βραβεύθηκε με Νόμπελ Ειρήνης. Η Μαλάλα είναι η ηρωίδα που χρειαζόμαστε σήμερα.

Αμέλια Έρχαρτ

Έδωσε φτερά στις γυναίκες. Ήταν η πρώτη πιλότος που πέταξε μόνη πάνω απ’ τον Ατλαντικό Ωκεανό το 1928 και η έκτη στον κόσμο που απέκτησε δίπλωμα αεροπόρου. Το 1931, όταν έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ πετώντας στα 18.415 πόδια, έγινε μέλος του οργανισμού Ninety – Nines, ο οποίος ενθάρρυνε τις γυναίκες να ασχοληθούν με τις πτήσεις.

Το τελευταίο της ταξίδι πραγματοποιήθηκε το 1937, όταν αποφάσισε να κάνει το γύρο του κόσμου. Εξαφανίστηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό και η σορός της, δεν έχει βρεθεί ως τώρα. Ο θάνατος της Amelia Earhart ανακοινώθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1939. Ήδη ήταν αγνοούμενη επί 18 μήνες.

Ο τραγικός χαμός της, ήταν το τέλος μίας επιτυχημένης πορείας, ενώ μας άφησε να αναρωτιόμαστε τι πραγματικά συνέβη.

Βαλεντίνα Τερέσκοβα

To 1963, η Βαλεντίνα, μία πρώην υπάλληλος εργοστασίου υφασμάτων στη Σοβιετική Ένωση, έγινε η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα. Εξευτέλισε τους τέσσερις – άνδρες – Αμερικανούς που είχαν προηγηθεί, πραγματοποιώντας 48 περιστροφές γύρω απ’ τη Γη. Εκείνοι, είχαν ολοκληρώσει μόλις 36.

Ήταν μόνο 26 ετών και είχε αλλάξει για πάντα τον κόσμο που γνώριζαν οι γυναίκες.

Φρίντα Κάλο

Ήταν άνθρωπος και τέχνη, δε γινόταν να οριστεί με έναν μόνο τρόπο. Αθεράπευτα ρομαντική και κυκλοθυμική, τη μια στιγμή γεμάτη ελπίδα και την άλλη βουτηγμένη στην απελπισία, λάτρευε το χορό, το φλερτ και τη σαγήνη. Ταυτόχρονα, ένιωθε απίστευτα μόνη, παρακαλούσε φίλους κι εραστές να μην την ξεχάσουν.

Αποτύπωνε την ποίηση στον καμβά, οι πίνακές της εκπέμπουν μέχρι σήμερα το θάρρος της. Ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα της άλλαξε για πάντα τη ζωή, προκαλώντας μόνιμα κινητικά προβλήματα. Δεν τα άφησε ποτέ να την κρατήσουν πίσω. Τα μετέτρεψε σε κινητήριο δύναμη κι έγραψε ιστορία.

Μαρί Κιουρί

«Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω πόσο πολύ θαυμάζω το πνεύμα σας, την ενέργειά σας και την τιμιότητά σας. Θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή που είχα την ευκαιρία να σας γνωρίσω προσωπικά στις Βρυξέλλες», της έγραψε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν όταν τη συνάντησε.

Η Μαρί Κιουρί κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ – ένα το 1903 κι ένα το 1911. Έδωσε τεράστια μάχη με το σεξισμό, καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της.

«Πολλές φορές μ’ έχουν ρωτήσει – γυναίκες, κυρίως – πώς συνδυάζω την οικογενειακή ζωή με την επιστήμη», είπε κάποτε. «Ε λοιπόν, δεν ήταν εύκολο».

Χάρη στην έρευνά της, αναπτύχθηκε η χρήση ακτινών Χ στην ιατρική, ενώ το πνεύμα της την ξεχώριζε από τους άνδρες συναδέλφους της. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μάλιστα, μετέφερε η ίδια τον εξοπλισμό για τη λήψη ακτινογραφιών στα ασθενοφόρα, τα οποία οδήγησε στο πεδίο της μάχης.

 

Διαβάστε επίσης:

«Αόρατες γυναίκες»: Τι συμβαίνει όταν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού μένει στο περιθώριο;

Clémence Royer: Η ιστορία της τελευταίας γυναίκας που ήξερε τα πάντα

Ρέιτσελ Κάρσον: Η γυναίκα που μ’ένα μόνο βιβλίο της, πυροδότησε το Οικολογικό Κίνημα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση