ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Δήμητρα Μάρκου: Ενας υγιής και ασφαλής χώρος αθλητισμού για τα παιδιά, χρειάζεται καταρτισμένους γυμναστές και ελεγκτικό μηχανισμό από ψυχολόγους

Δήμητρα Μάρκου: Πρέπει οι γονείς να χτίσουμε με τα παιδιά μας μια σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης, να «ακούμε» τους φόβους τους
Δήμητρα Μάρκου

Πρώην πρωταθλήτρια, νυν προπονήτρια, ιδιοκτήτρια δύο γυμναστηρίων και μαμά –  η Δήμητρα Μάρκου αποδεικνύει πως αν υπάρχει θέληση και αφοσίωση, όλα είναι πιθανά.

Δήμητρα Μάρκου

Υπήρξε κάτοχος πανελληνίου ρεκόρ νεανίδων στο τριπλούν, συμμετείχε σε Βαλκανικά και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα με την Εθνική Ομάδα Στίβου και, σήμερα, μαζί με το σύζυγό της, Σταμάτη Λένη, ίδρυσε τον Αθλητικό Όμιλο Κάλλιστο*. Σκοπός τους, όπως μου είπε, ήταν «η μύηση των παιδιών στον υγιή αθλητισμό και την παροχή εξελιγμένων μεθόδων άθλησης σε ενήλικες». Σε συνεργασία με την ActionTrainingSL, έπειτα, έφεραν στον κόσμο και το Actionbox1.

«Με την πανδημία να στρέφει όλο και περισσότερο κόσμο στην άθληση, γεννώντας νέα ερωτήματα και νέες ανάγκες. Πώς θα αθληθούμε με ασφάλεια, θωρακίζοντας τον οργανισμό και προσφέροντας όλα τα πολύτιμα οφέλη στη σωματική και ψυχική υγεία; Η άθληση σε υπαίθριους χώρους είναι η προφανής απάντηση», τονίζει. Έτσι, κατασκεύασαν άλλον ένα υπαίθριο χώρο εντός των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

H Δήμητρα Μάρκου μιλάει για πρώτη φορά στο #portraits.gr κι εξηγεί γιατί η γυμναστική είναι το μέσο για να αγαπήσουμε το σώμα μας, ποιες είναι οι προκλήσεις της σύγχρονης μητέρας κι επαγγελματία αλλά και οι αλλαγές που έφερε στη ζωή της το κλείσιμο των γυμναστηρίων, τα οποία έχουν μήνες να ανοίξουν τις πόρτες τους.

Δήμητρα Μάρκου

Βρισκόμαστε σπίτι εδώ και μήνες, η όρεξη για γυμναστική είναι για πολλούς ανύπαρκτη. Τι θα λέγατε σε κάποιον για να τον παρακινήσετε να σηκωθεί από τον καναπέ;

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και μήνες η ζωής μας έχει αλλάξει. Έχουμε κλειστεί στο σπίτι και αυτό λογικό είναι να έχει επηρεάσει την διάθεση κ την ψυχολογία μας.

Το να κάνουμε όμως κάτι για τον εαυτό μας είναι παρά πολύ σημαντικό σε αυτή τη φάση της ζωής μας. Αρκεί μία ώρα την ημέρα ,να κλείσουμε τους υπολογιστές, να βάλουμε τα αθλητικά μας, την αγαπημένη μας μουσική κ να γυμναστούμε. Ειδικά τώρα που η ομάδα του Kinesis Training έχει φέρει το γυμναστήριο στο σπίτι μας με το πάτημα ενός κουμπιού.

Μέσα στην εφαρμογή μπορείς ν επιλέξεις το πρόγραμμα που σου ταιριάζει κ να γυμναστείς live με γυμναστή που σε επιβλέπει, σε διορθώνει, σε παρακινεί να δώσεις το 100% σου! Και το σημαντικότερο είναι ότι η εφαρμογή σου παρέχει απόλυτη ιδιωτικότητα αφού ο μόνος που μπορεί να σε «δει» είναι ο γυμναστής σου!

Εάν πάλι δεν είσαι από τους ανθρώπους που γυμνάζονται στο σπίτι μπορείς να μπεις στο προφίλ μου στο Instagram να βρεις πολλά βίντεο γυμναστικής και να γυμναστούμε παρέα!

Όπως και να έχει, οι επιλογές είναι πολλές, είναι η ώρα να αλλάξουμε οι ίδιοι την διάθεση μας, να νιώσουμε πιο δυνατοί, να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η γυμναστική θα λειτουργήσει αγχολυτικά κ θα μειώσει το καθημερινό μας στρες. Ας ανεβάσουμε μόνοι μας την διάθεση κ την αυτοπεποίθηση μας!

Πώς η γυμναστική μας βοηθά να αγαπήσουμε και να αποδεχθούμε το σώμα μας;

Η γυμναστική είναι το μέσον να αγαπήσουμε το σώμα μας!

Μας κάνει να νιώθουμε όμορφα, ανεβάζει την αυτοπεποίθηση μας και μας κινητοποιεί να απολαμβάνουμε πράγματα που πριν δεν σκεφτόμασταν καν και αυτό γιατί αυξάνει την μυϊκή μας δύναμη και αντοχή κ βοηθά το σώμα μας να γίνει πιο ευλύγιστο και ευκίνητο.

Δήμητρα Μάρκου

Είστε μητέρα τριών παιδιών. Υπάρχει, κατά τη γνώμη σας, «μυστική συνταγή» ώστε μία γυναίκα να προλαβαίνει να είναι ταυτόχρονα παρούσα στην οικογένεια και σωστή επαγγελματίας; Εσείς πώς το καταφέρνετε;

Η αλήθεια είναι ότι μυστική συνταγή δεν υπάρχει. Εγώ ήμουνα από τις τυχερές που λόγω της δουλειάς μου όταν γέννησα τα παιδιά μου μπορούσα να διαμορφώσω μόνη μου τις ημέρες και τις ώρες που θα δούλευα .

Έτσι έζησα πολύ τα παιδιά μου κι δεν αναγκάστηκα να τα αποχωριστώ νωρίς και για πολλές ώρες. Η ανάγκη μου όμως να εργαστώ -εκτός από βιοποριστικούς λόγους είχε κι άλλους λόγους… Με τρία παιδιά στο σπίτι είχα την ανάγκη να νιώσω ότι κάνω και κάτι άλλο εκτός από το να είμαι μαμά.

Ότι κάνω κάτι για εμένα, ότι δημιουργώ και ότι ασχολούμαι με αυτό που αγαπώ από μικρό παιδί κι έχω σπουδάσει: τον αθλητισμό!

Αυτό προσπάθησα να το κάνω με όρια… Για να μην στερήσω από τα παιδιά κ τον άντρα μου ποιοτικό χρόνο. Έτσι δουλεύω συγκεκριμένες ώρες κ μέρες τις οποίες  δεν αλλάζω ποτέ. Επίσης πάντα τα Σαββατοκύριακα είναι αφιερωμένα στην οικογένεια μου. Φυσικά, αυτό δεν θα μπορούσα ν το κάνω χωρίς την στήριξη του Σταμάτη, ο οποίος έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος κ όγκο της δουλειά μας στο ΟΑΚΑ.

Τι θυσίες χρειάστηκε να κάνετε, ώστε να φτάσετε στο σημείο που βρίσκεστε σήμερα;

Δεν θα έλεγα ότι έχω κάνει θυσίες. Έχω υπάρξει αθλήτρια, έχω κάνει πρωταθλητισμό και γνωρίζω ότι για να πετύχεις σε αυτό που αγαπάς πρέπει να είσαι απόλυτα αφοσιωμένος.

Δήμητρα Μάρκου

Ποια θεωρείτε τη σημαντικότερη στιγμή της μέχρι τώρα καριέρας σας;

Τα σημαντικότερα μετάλλια της ζωής μου είναι τα 3 παιδιά μου. Από εκεί και πέρα έχω πολύ όμορφες στιγμές να θυμάμαι από την εποχή του πρωταθλητισμού, εκεί γνώρισα τον άντρα μου αλλά και την καλύτερη μου φίλη. Από εκεί και πέρα η απήχηση που έχει το outdoor training και ο τρόπος που δουλεύουμε στο ΟΑΚΑ νομίζω ότι για εμένα είναι ότι πιο σημαντικό έχουμε πετύχει με τον Σταμάτη στην καριέρα μας .

Μέσα σε 7 χρόνια έχουμε φτάσει στα 1200 μέλη και για εμάς ακόμα πιο σημαντικό ότι ο κόσμος που μας ακολουθεί ,μας αγαπάει γιατί ξέρει ποσό αυθεντικοί είμαστε σε αυτό που κάνουμε. Είμαι πολύ περήφανη που γυμνάζω κορίτσια που δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με τον αθλητισμό, δεν είχαν ξανά γυμναστεί κ έχουμε φτάσει σε επίπεδο ν οργανώνουμε τους αγώνες που θα πάμε να τρέξουμε παρέα!

Αυτό για εμάς είναι πραγματική επιτυχία!

Τα γυμναστήρια είναι κλειστά εδώ και μήνες. Και πώς σας έχει επηρεάσει;

Δυστυχώς μας έχει επηρεάσει όλους πολύ! Κι εμάς ακόμα περισσότερο γιατί είμαστε ένα ανοιχτό γυμναστήριο και ενώ θα έπρεπε να είμαστε ανοιχτά όπως τα γήπεδα του τένις, παραμένουμε κλειστοί και δεχόμαστε την ίδια αντιμετώπιση με τα κλειστά γυμναστήρια. Δηλαδή είμαστε κλειστοί.

Πώς επηρέασε τη στάση ζωής σας ο πρωταθλητισμός;

Ο πρωταθλητισμός έχει καθορίσει την πορεία της ζωής μου. Με έμαθε να σέβομαι, να έχω αρχές, να έχω υπομονή, να βάζω στόχους κ να προσπαθώ να τους πραγματοποιήσω.

Δήμητρα Μάρκου

Ποια είναι η σημαντικότερη συμβουλή που έχετε δεχθεί;

Η σημαντικότερη συμβουλή: Για να είσαι αξιοπρεπής πρέπει εξ ορισμού να έχεις αξία. Είναι αυτονόητο και αδιαπραγμάτευτο.

Πρέπει να έχεις αξία και αγωγή.

Πρέπει να έχεις τη δύναμη να πάρεις αποφάσεις που μπορεί να σε πληγώσουν αλλά στο τέλος της ημέρας δεν θα υποτιμήσουν την αξία σου.

Επίσης για να είσαι αξιοπρεπής πρέπει σε πολλές περιπτώσεις να βάλεις τη λογική σου πάνω από το συναίσθημα. Και αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι. Η αξιοπρέπεια θέλει κότσια.

Τι είναι αυτό που σας δίνει δύναμη να συνεχίσετε, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν;

Στα δύσκολα έχω στο σπίτι να με περιμένει μια τεράστια αγκαλιά… Και εκεί μέσα δεν υπάρχει τίποτα δύσκολο.

Έχετε πρότυπα; 

Πρότυπα. Έχω στη ζωή μου έναν άνθρωπο που αγαπώ και θαυμάζω.

Τον θαυμάζω όχι μόνο γι’ αυτά που έχει καταφέρει… Αλλά για τον τρόπο που τα κατάφερε.

Αυτός είναι ο σύζυγος μου ο Σταμάτης Λένης. Ξεκίνησε από το μηδέν, όταν έμεινα έγκυος στον μεγάλο μου γιο, με καθημερινή δουλειά, με ωράρια τρέλα, με Σαββατοκύριακα στα γήπεδα και έχει φτάσει 13 χρόνια μετά να φτιάξει κάτι πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα. Παρόλα αυτά δεν θα τον δεις να επαναπαύεται… Εκτός του ότι πάντα θα τον βρεις στο γήπεδο, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, πάντα θα ψάχνεται για κάτι καινούριο… Και τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές σχεδιάζει πάλι κάτι καινούριο.

Για εμένα αυτός είναι το πρότυπο μου. Και είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτόν.

Τον τελευταίο καιρό, οι υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στον αθλητισμό – και όχι μόνο – φέρνουν στην επιφάνεια μία «σκοτεινή» πραγματικότητα. Εσείς έχετε βιώσει κάτι ανάλογο; Τι είναι αυτό, κατά τη γνώμη σας, που χρειάζεται να γίνει ώστε ο χώρος αυτός να γίνει πιο ασφαλής για τα παιδιά;

Όλο αυτό που συμβαίνει στον αθλητισμό-κ όχι μόνο με έχει συγκλονίσει. Ειδικά μετά τα τελευταία γεγονότα που αφορούν ανήλικα παιδιά.

Νομίζω ότι πρέπει οι γονείς να χτίσουμε με τα παιδιά μας μια σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης, να «ακούμε» τους φόβους τους και τις ανησυχίες τους, να τα βοηθήσουμε να κατανοήσουν το σώμα τους και τι είναι σεξουαλικά υγιές.

Για να γίνει ο χώρος αυτός πιο υγιής για τα παιδιά, πρέπει να αποτελείται από ανθρώπους που θα είναι καταρτισμένοι γυμναστές από πανεπιστήμια κι όχι εμπειρικοί γυμναστές, να υπάρξει ελεγκτικός μηχανισμός από ψυχολόγους που θα ελέγχει ανά τακτικά διαστήματα τα παιδιά έτσι ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα ασυνήθιστες συμπεριφορές των παιδιών.

Διαβάστε επίσης:

Λίλα Κουντουριώτη – Μαρία Ζαφειράτου: Η θηλυκή πλευρά του αθλητικού ρεπορτάζ

Βάσω Στασινού Νικοπολίδη: Οι γυναίκες είναι έτοιμες να αναλάβουν σημαντικούς ρόλους διοίκησης σε κάθε τομέα

Δρ Ζιζή Παπαχαρίση: Το μέλλον ανήκει στη διαφορετικότητα και στο καινούργιο

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση