ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ιόλη Μυτιληναίου: Με σκληρή δουλειά, ισχυρό μυαλό, αφοσίωση και υπομονή, ελπίζω να φτάσω στην κορυφή

Η Ιόλη Μυτιληναίου, κόρη του Γιάννη και της Χάνα Μυτιληναίου, ακολουθώντας τα χνάρια των γονιών της έχει πετύχει σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες ιππασίας με τα ελληνικά χρώματα στην υπερπήδηση εμποδίων, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση  στην κατάκτηση τίτλων στο άθλημα. Πρωταθλήτρια ιππασίας στην Ελλάδα το 2017, στα 19 της, εκπροσώπησε τη χώρα σημειώνοντας επιτυχίες πιάνοντας «τον ταύρο από τα κέρατα», όπως λέει η ίδια.

Δίνει την πρώτη της συνέντευξη στο portraitsgr, και μας δίνει την ευκαιρία να τη γνωρίσουμε καλύτερα και να ανακαλύψουμε την ισχυρή, ευαίσθητη, σεμνή και φιλόδοξη προσωπικότητα της πολλά υποσχόμενης αμαζόνας.

«Παλεύω σκληρά κάθε μέρα για να βεβαιωθώ ότι κάνω και τους δύο γονείς μου περήφανους! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα είχα τις ευκαιρίες που είχα και θα συνεχίσω να έχω χωρίς αυτούς, και γι ‘αυτό είμαι αιώνια ευγνώμων» δηλώνει.

Από τη μητέρα της πήρε την αγάπη και το σεβασμό  για τα άλογα και το άθλημα, αλλά και πολύτιμες συμβουλές. Από την πατέρα της, που ήταν επίσης ιππέας μέχρι πριν 15 χρόνια, ενθάρρυνση και υποστήριξη και τη δύναμη να πραγματοποιήσει τα όνειρά της.

Βλέπει ότι το επίπεδο ιππασίας και αλόγων στην Ελλάδα αυξάνεται συνεχώς, και εκτιμά ότι θα έχουμε κάποια μεγάλα αποτελέσματα σύντομα, καθώς ενισχύεται σημαντικά η Εθνική με τους καλύτερους αθλητές από όλο τον κόσμο.

Σήμερα στα 23 της δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή της χωρίς τα άλογα και κάνει τα πρώτα της επιχειρηματικά σχέδια. «Τα σχέδιά μου για το μέλλον θα περιλαμβάνουν πάντα άλογα, καθώς για μένα δεν υπάρχει ζωή χωρίς αυτά», σημειώνει η Ιόλη που ήδη εκτός από αναβάτρια και Πρωταθλήτρια είναι και Ιδιοκτήτρια έξι αλόγων. Ταυτόχρονα συνεχίζει να προπονείται ασταμάτητα για να πραγματοποιήσει όλα της τα όνειρα… «Με σκληρή δουλειά, ισχυρό μυαλό, αφοσίωση και υπομονή, ελπίζω να φτάσω εκεί» δηλώνει και το πρόσωπό της λάμπει από δύναμη  και αποφασιστικότητα.

Πότε ξεκίνησες την ιππασία και ποια είναι τα πρώτα συναισθήματα που θυμάσαι από το άθλημα αυτό;

Λόγω του ότι και οι δύο γονείς ασχολούνταν  με τα άλογα, φυσικά, γεννήθηκα μέσα στο άθλημα. Θα έλεγα ότι καθόμουν σε ένα άλογο πριν μπορέσω να περπατήσω ή να μιλήσω. Είμαι τώρα 23 ετών και ακόμα και τώρα κάθε βόλτα εξακολουθεί να φέρνει τα ίδια χαρούμενα συναισθήματα που είχα όταν ήμουν παιδί….

– Ήσουν Πρωταθλήτρια από παιδί. Πόσο δύσκολο είναι για ένα παιδί να κάνει την προσπάθεια και τις θυσίες που χρειάζονται;

Δεν το σκέφτηκα ποτέ ως θυσία, για μένα ήταν το μόνο που πάντα ήθελα να κάνω. Γνώρισα άλλα αθλήματα στο σχολείο, αλλά δεν είδα ποτέ την ιππασία ως άθλημα… για μένα, ήταν η ζωή μου. Θα είμαι πάντα ευγνώμων στους γονείς μου που με μεγάλωσαν με τη δυνατότητα να δημιουργήσω μια καλή ισορροπία μεταξύ της εκπαίδευσης, του αθλητισμού και της κοινωνικής μου ζωής. Μια ικανότητα που κατάφερα να συνεχίσω να έχω.

-Ποια είναι τα πιο πολύτιμα συναισθήματα που σου χάρισε το άθλημα; Υπάρχει κάτι ξεχωριστό που θυμάσαι;

Υπάρχουν τόσες πολλές υπέροχες αναμνήσεις και συναισθήματα που έχω ζήσει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά φυσικά υπάρχουν κάποια που ξεχωρίζουν περισσότερο από άλλα.

Κυριότερο από αυτά ήταν όταν έγινα Πρωταθλήτρια Ελλάδας το 2017, όταν ήμουν μόλις 19 ετών με το άλογο Broadway. Δεν θα ξεχάσω ποτέ και θυμάμαι με αγάπη όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που είχα την ευκαιρία να αγωνιστώ – ήταν κάθε ένα μια μοναδική και καταπληκτική ευκαιρία.

Από την αρχή γνώριζα το μέγεθος της ευθύνης που έρχεται με την επιλογή να εκπροσωπήσω τη χώρα μου. Παρόλο που ήμουν νέα, χαίρομαι που κατάφερα να πιάσω τον ταύρο από τα κέρατα και να το δω ως πρόκληση.

-Η ιππασία είναι ένα άθλημα που βασίζεται στη σχέση με το άλογο. Πόσο σημαντική είναι για σένα η σχέση με το άλογό σου; Νιώθεις συνδεδεμένη; Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του αλόγου στην προσπάθειά σου;

Για μένα, η σχέση μου με καθένα από τα άλογά μου σημαίνει τα πάντα. Λόγω της σχέσης που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τη μη λεκτική επικοινωνία, ο αναβάτης πρέπει να  δίνει μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια και να γνωρίζει το άλογό του από μέσα και απ’ έξω για να καταλαβαίνει ποιο μήνυμα προσπαθεί να μεταδώσει. Όλα τα άλογά μου είναι πολύ διαφορετικά, που σημαίνει μια μοναδική σχέση με κάθε ένα από αυτά.

Πιστεύω ότι εάν ένα άλογο αντιμετωπίζεται με σεβασμό, θα κάνει τα πάντα για τον αναβάτη του.

-Η μητέρα σου είναι επίσης πρωταθλήτρια. Πώς βοήθησε στην καριέρα σου, σου έχει διδάξει ή μεταδώσει την αγάπη της για ιππασία;

Η μητέρα μου που είναι πρωταθλήτρια και είναι αυτό που με ενέπνευσε αρχικά να είμαι ο καλύτερος δυνατός αθλητής που θα μπορούσα να είμαι. Δεν ήταν ποτέ πραγματικά εκπαιδευτής μου, καθώς ήξερε ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει μια σύγκρουση, αλλά πάντα έδινε και μου δίνει ακόμα συμβουλές με βάση την εμπειρία της. Σίγουρα θα έλεγα ότι η αγάπη και ο σεβασμός της για τα άλογα και το άθλημα είναι χαρακτηριστικά που μου έχουν μεταφερθεί από εκείνη.

-Ο πατέρας σου έχει επενδύσει επίσης σε άλογα. Επηρεάζεται από την αγάπη σου για το άθλημα;

Ο πατέρας μου ήταν ο ίδιος ιππέας, αλλά σταμάτησε περίπου 15 χρόνια τώρα. Έχει μεγάλη εμπειρία στο χώρο της ιππασίας και του αθλητισμού, γι ‘αυτό πάντα ρωτούσα και εκτιμούσα τη γνώμη του. Όσο τον θυμάμαι, λέει ότι η ευτυχία του πηγάζει από την ευτυχία της οικογένειάς του. Με σπρώχνει πάντα να ακολουθήσω το πάθος μου, με την υποστήριξή του, χωρίς να υπολογίζω τίποτα, να μη σκέφτομαι κανένα εμπόδιο.

Για αυτό τον λόγο, παλεύω σκληρά κάθε μέρα για να βεβαιωθώ ότι κάνω και τους δύο γονείς μου περήφανους! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα είχα τις ευκαιρίες που είχα και θα συνεχίσω να έχω χωρίς αυτούς, και γι ‘αυτό είμαι αιώνια ευγνώμων.

-Τι χρειάζεται, κατά τη γνώμη σου, για να ενισχυθεί η ελληνική ιππασία; Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει ένας Έλληνας αναβάτης;

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας προσπαθεί πραγματικά να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει το άθλημα και την ομάδα, η οποία περιλαμβάνει την πρόσφατη εισαγωγή ενός νέου Chef d’Equipe (Antonis Petris). Πιστεύω ότι αυτή η αλλαγή θα ωφελήσει πραγματικά την Ομάδα, καθώς στοχεύει να φέρει τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές μαζί για να σχηματίσουν την ισχυρότερη δυνατή ομάδα.

Θα έλεγα ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για έναν Έλληνα αναβάτη που ζει στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η απόσταση από τους διεθνείς αγώνες, καθώς η αδυναμία απόκτησης εμπειρίας που περιορίζει τη ανάπτυξη του αθλητή. Ωστόσο, το επίπεδο ιππασίας και αλόγων στην Ελλάδα βελτιώνεται συνεχώς, οπότε ελπίζουμε ότι θα έχουμε κάποια μεγάλα αποτελέσματα σύντομα!

– Είναι το ίδιο για μια γυναίκα αμαζόνα όπως και για έναν άνδρα ιππέα να ακολουθήσει μια καριέρα στην ιππασία; Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες;

Ευτυχώς, στην ιππασία δεν ευνοείται κανένα φύλο, καθώς οι ιδιότητες όπως η δύναμη, δεν έχουν τόσο μεγάλη επίδραση όσο και σε άλλα αθλήματα.

Ωστόσο, θα διαπιστώσετε ότι αν και η πλειονότητα των αθλητών στον ερασιτεχνικό τομέα του αθλήματος είναι γυναίκες, και καθώς ανεβαίνουμε επίπεδα…γίνεται ανδρική υπόθεση. Δεν θα έλεγα ότι οι γυναίκες έχουν προβλήματα να αντιμετωπίσουν, αλλά ως φύλο τείνουμε να είμαστε πιο συναισθηματικές- κάτι που πρέπει να μάθουμε να ελέγχουμε για να προχωρήσουμε και να παραμείνουμε στην ελίτ του αθλήματος.

– Ένας αναβάτης πρέπει να αγοράσει ένα άλογο εάν θέλει να γίνει πρωταθλητής; Πόσο κοστίζει ένα άλογο;

Δεν θα έλεγα ότι ένας αναβάτης πρέπει να αγοράσει ένα άλογο για να γίνει πρωταθλητής, καθώς υπάρχουν πολλοί πρωταθλητές που δεν έχουν τα δικά τους άλογα, αλλά ιππεύουν τα άλογα άλλων ιδιοκτητών. Με τα χρόνια, το άθλημα έχει γίνει όλο και περισσότερο προσανατολισμένο στο χρήμα, το οποίο συνέβαλε τόσο στην άνοδο όσο και στην πτώση του. Δεν υπάρχει καμία τιμή για ένα άλογο, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμμετέχουν είτε όταν πωλούν είτε αγοράζουν, για παράδειγμα, ηλικία, ικανότητα, στάση κ.λ.π. Προσωπικά, πάντα έλεγα ότι η τιμή ενός αλόγου είναι αυτή την οποία είναι διατεθειμένος να πληρώσει κάποιος.

-Όταν είσαι τόσο νέα και ήδη τόσο επιτυχημένη αυτό σημαίνει ότι νιώθεις ότι έχεις ολοκληρώσει έναν κύκλο στη ζωή σου, ή το αντίθετο, νιώθεις την ευθύνη να συνεχίσεις με περισσότερες επιτυχίες;

Το να είσαι νέος και επιτυχημένος είναι δύο υπέροχα πράγματα, αλλά όταν έρχονται μαζί, μπορεί να είναι δύσκολο. Όταν ήμουν νεότερη, ένιωθα μεγάλη πίεση, όταν ήταν να αγωνιστώ καθώς ένιωθα ότι όλοι περίμεναν να κερδίσω. Όσο μεγαλώνω, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ ότι η πίεση που νιώθω ήταν εσωτερική και όχι εξωτερική.

Φυσικά, το αίσθημα της πίεσης δε φεύγει, αλλά τώρα αρχίζω να το διαχειρίζομαι και να το χρησιμοποιώ για να δουλεύει μαζί μου, και όχι εναντίον μου. Είναι πολύ σημαντικό το ότι οι γονείς μου είναι μέσα στο άθλημα γιατί καταλαβαίνουν πραγματικά, και ποτέ δεν ασκούν πίεση σε μένα – το μόνο που πάντα ήθελαν ήταν να με βλέπουν να χαμογελάω. Η μαμά μου ήταν εξαιρετική στο να με μάθει να είμαι καλός νικητής και καλός ηττημένος. Προσπαθώ πάντα να γίνομαι πιο καλή μεγαλώνοντας, αλλά εκτιμώ και γιορτάζω κάθε μικρό επίτευγμα σε αυτήν την πορεία.

-Μένεις στην Ελλάδα; Πώς είναι η ρουτίνα σου; Πόσες ώρες ιππεύεις την εβδομάδα;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα, αλλά μετακόμισα στο Βέλγιο όταν ήμουν 18 ετών. Αυτή τη στιγμή έχω 6 άλογα, αλλά συνήθως ιππεύω  περίπου 4 ανά ημέρα. Ευτυχώς, έχω μια καταπληκτική αμαζόνα που με βοηθάει (Αλεξάνδρα Αλεξόπουλου) και μια ολόκληρη ομάδα που διατηρεί τα άλογα σε καλή κατάσταση και χαρούμενα. Είμαι συνήθως στο σπίτι από Δευτέρα-Τετάρτη και από Πέμπτη μέχρι Κυριακή σε αγώνες. Και αυτό γίνεται τουλάχιστον 2 Σαββατοκύριακα το μήνα.

Ο προπονητής μου  (Sean Crooks) έρχεται μαζί μου στους περισσότερους  αγώνες.

-Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον; Φαντάζεσαι τον εαυτό σου ως πρωταθλήτρια τα επόμενα χρόνια, ή έχει και άλλα σχέδια;

Τα σχέδιά μου για το μέλλον θα περιλαμβάνουν πάντα άλογα, καθώς για μένα δεν υπάρχει ζωή χωρίς αυτά. Έχω μερικά πολύ καλά άλογα αυτή τη στιγμή και σκοπεύω να τα φτάσω στην κορυφή του αθλήματος, καθώς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν τις δυνατότητες. Ψάχνω συνεχώς νέες προκλήσεις και για μένα και συνεργάζομαι με τον εκπαιδευτή μου για να φτάσω στο επίπεδο που πάντα ήθελα να φτάσω. Με σκληρή δουλειά, ισχυρό μυαλό, αφοσίωση και υπομονή, ελπίζω να φτάσω εκεί.

– Θα μπορούσες να ξεκινήσεις μια επιχειρηματική δραστηριότητα; Θα αφορά την ιππασία ή τα άλογα;

Βλέπω σίγουρα ότι το μέλλον μου θα περιλαμβάνει μια επιχειρηματική δραστηριότητα με άλογα – είτε πρόκειται για αγοραπωλησίες,  ιππασία για τρίτους ιδιοκτήτες ή οτιδήποτε άλλο. Είμαι τυχερή που και ο φίλος μου, ο Harold Megahey, αγαπά και ασχολείται πολύ με το άθλημα, κυρίως με την επιχειρηματική πλευρά του. Με καθοδηγεί και με ωθεί να σκέφτομαι και επιχειρηματικά. Δεν είναι η ευκολότερη επιχείρηση, αλλά τίποτα καλό δεν γίνεται ποτέ εύκολα!

Διαβάστε επίσης:

Η Νίκη Κεραμέως στο #portraitsgr: Είμαστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο

Κατερίνα Μάνου: Μια γυναίκα στο σκληρό στίβο των επιχειρήσεων θα πρέπει να παλέψει για να επιβληθεί- Σχέδια ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα

Έλενα Παναρίτη: Αν ήμουν άντρας, θα ακουγόταν με σεβασμό η άποψή μου

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση