NEED TO KNOW

Σοφία Μπεκατώρου: Κανένα θύμα δεν «ψοφάει» για δημοσιότητα – Ο πόνος δεν ξεπερνιέται ποτέ

Μπεκατώρου Σοφία

Η Σοφία Μπεκατώρου, η χρυσή Ολυμπιονίκης που, με την καταγγελία της, έδωσε φωνή στις γυναίκες κι αποτέλεσε σύμβολο του ελληνικού κινήματος #MeToo, μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου, για όσα συνέβησαν από την ημέρα που αποφάσισε να μιλήσει. Χάρη σ’ εκείνη, τα θύματα γέμισαν δύναμη και αποκάλυψαν όσα βίωσαν.

Μιλώντας για τη νεαρή γυναίκα που κατήγγειλε τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη στη Νέα Σμύρνη, σχολίασε πως «πλέον δεν ντρεπόμαστε να μιλήσουμε ανοιχτά».

«Η δική μας κοινωνία είναι πατριαρχική» πρόσθεσε. «Δεν έχουμε εναρμονιστεί με τις τάσεις και τις κατευθύνσεις της Ευρώπης».

Εξήγησε ότι η έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε μικρές ηλικίες φέρει μεγάλο μερίδιο για αυτό, τονίζοντας πως «ακόμα ψάχνουμε υποκοριστικά για να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το αιδοίο, το πέος».

Φυσικά, η Σοφία Μπεκατώρου δεν άφησε εκτός της συζήτησης όλα εκείνα για τα οποία κατηγορήθηκε, από την ώρα που πήρε την απόφαση να μιλήσει για το βιασμό της. «Ποτέ δεν προσπάθησα να εκμεταλλευτώ μια κατάσταση, δεν ζω για τη δημοσιότητα, είμαι αθλήτρια. […] Κανένα θύμα δεν “ψοφάει” για τέτοια δημοσιότητα». Μέχρι να φτάσει στο σημείο της καταγγελίας, η ίδια πέρασε έναν «Γολγοθά», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ «ο πόνος δεν ξεπερνιέται ποτέ. Αλλά μαθαίνεις να ζεις με αυτόν και να τον διαχειρίζεσαι καλύτερα».

«Όταν έγινε η κατάχρηση εξουσίας, ένιωσα το όνειρό μου να γκρεμίζεται και να παίρνω μαζί μου και άλλους ανθρώπους. Η Ελλάδα κέρδισε μετάλλιο, όχι η Σοφία».

Αργότερα, σχολίασε το ρόλο των στερεοτύπων, τα οποία δεν εκφράζονται πάντα ανοιχτά. «Γελάκια, αμφιβολίες, πειράγματα, κυρίως μεταξύ των αντρών», είπε.

«Υπάρχει ένα ακόμα hashtag, το #έλαμωρέ», είπε η Αφροδίτη Παναγιωτάκου. «Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο στην κόρη σας; Ας μπούμε λίγο πιο βαθιά σε αυτή την ιστορία».

«Όταν ρωτάμε “τι φόραγε” [το θύμα], υποτιμάμε τους άντρες. Τους αντιμετωπίζουμε σαν να είναι ζώα», συμπλήρωσε η Σοφία Μπεκατώρου. «Πρέπει να γίνει ένα “μπαμ” στην κοινωνία, να ταρακουνηθούμε περισσότερο, να συμπορευθούμε όλα τα φύλα».

Η Σοφία Μπεκατώρου και η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, έκλεισαν τη συζήτησή τους επιστρέφοντας στο θεμελιώδη ρόλο της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και της ανάγκης για την ουσιαστική της ένταξης στα σχολεία. «Οι γονείς μου δεν μου μίλησαν γι’ αυτά τα ζητήματα γιατί δεν ήξεραν πώς να το κάνουν, όχι γιατί δεν το ήθελαν», επεσήμανε η κυρία Παναγιωτάκου.

«Δεν θέλουμε ήρωες, θέλουμε ανθρώπους. Αν επιλέξουμε μια ηρωική πράξη, ας είναι μια αλλαγή στο κομμάτι της Παιδείας για να προστατεύσουμε τις μελλοντικές γενιές» κατέληξε η Ολυμπιονίκης.

 

Διαβάστε επίσης:

Όταν η Σοφία Μπεκατώρου αγκάλιασε το Σπύρο Μπιμπίλα: Οι πρωταγωνιστές του ελληνικού #MeToo είναι ενωμένοι

Σοφία Μπεκατώρου: Μίλησα τώρα γιατί άκουσα ότι ο παράγοντας αποπλανεί παιδιά – Ούσα μητέρα ένιωσα ότι έχω μεγάλη ευθύνη

Σοφία Μπεκατώρου: «Nα υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο, ώστε να βγουν όλα στο φως»

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Tags: