SUCCESS STORIES

Susanne Klatten: Η Γερμανίδα κροίσος που έφτασε στην κορυφή της BMW κρύβοντας την ταυτότητά της

Susanne Klatten, πηγή: Instagram @knowtheirworth

Έστω ότι κάποιος μας ζητά να του αναφέρουμε πέντε κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ένα από τα πρώτα ονόματα – αν όχι το πρώτο – που θα μας έρθουν στο μυαλό, είναι εκείνο της BMW. Πρόκειται για έναν κολοσσό, που διακρίνεται τόσο για το στιλάτο σχεδιασμό όσο και την υψηλή του απόδοση. Φυσικά, ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω του δε θα μπορούσε παρά να ξεχωρίζει εξίσου. Ο λόγος για την Susanne Klatten, κληρονόμο των κροίσων Herbert and Johanna Quandt. Είναι μία από τις διασημότερες γυναίκες – και η πλουσιότερη – της Γερμανίας.

Γεννήθηκε στο Αμβούργο και σπούδασε Χρηματοοικονομικά. Ξεκίνησε να εργάζεται στη διαφημιστική Young&Rubicam στη Φρανκφούρτη, όπου παρέμεινε για δύο χρόνια, μέχρι το 1983. Συνέχισε με ένα μεταπτυχιακό στο management από το Πανεπιστήμιο του Buckingham κι ένα MBA στο IMD της Λοζάνης, με ειδικότητα στη διαφήμιση. Μπήκε δυναμικά στο βρετανικό «παιχνίδι» των επιχειρήσεων όταν προσελήφθη στην Τράπεζα της Δρέσδης. Έπειτα, στο Μόναχο, πέρασε στο παράρτημα της McKinsey και την Τράπεζα Bankhaus Reuschel & Co.

Γνώριζε καλά πως «κουβαλούσε» στην πλάτη της το βάρος ενός τεράστιου ονόματος, το οποίο δεν επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει προς όφελός της. Ήθελε να είναι αυτοδημιούργητη, να φτάσει ψηλά μόνο με την αξία της. Το άλλαξε, λοιπόν, κι έγινε η Susanne Kant. Κατάφερε, έτσι, να ζήσει στην αφάνεια και να χτίσει την καριέρα της ολομόναχη, να κερδίσει εμπειρίες κι έτσι, όταν ήρθε η ώρα να αναλάβει την BMW, ήταν πανέτοιμη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Wealth Report (@wealth_report) στις


Έχουμε να κάνουμε με μία πανέξυπνη επιχειρηματία. Όταν ο πατέρας της έφυγε από τη ζωή, κληρονόμησε το 50.1% των μετοχών της φαρμακοβιομηχανίας Altana. Αντί να αναθέσει σε άλλον τη διεύθυνσή της, την ανέλαβε  ίδια και κατάφερε να της αλλάξει πρόσωπο, μετατρέποντάς τη σε μία τεραστίων διαστάσεων εταιρεία, η οποία έφτασε στις κορυφαίες της χώρας. Το 2006, την πούλησε στη Nycomed έναντι πέντε δισεκατομμυρίων, διατηρώντας μόνο το τμήμα της χημείας. Το ποσό αυτό, μοιράστηκε μεταξύ των μετόχων. Το 2009, η Klatten αγόρασε σχεδόν κάθε ποσοστό που δεν της άνηκε.

Ο πατέρας της, της άφησε επίσης ένα 12.5% στην BMW. Το 1997, λοιπόν, ανέλαβε τα καθήκοντά της στο διοικητικό συμβούλιο, στο πλευρό του αδελφού της.

Όταν έκανε τα πρώτα της βήματα στην επιχείρηση αυτή, γνώρισε το μηχανικό Jan Klatten. Εκείνη, χρησιμοποιούσε ακόμη το επώνυμο Kant, οπότε κανείς δε γνώριζε την πραγματική της ταυτότητα. Φήμες λένε πως του αποκάλυψε την αλήθεια μόνο όταν σιγουρεύτηκε για τη σχέση τους, όμως εκείνος το αρνείται. Παντρεύτηκαν το 1990 και ζουν με τα τρία παιδιά τους στο Μόναχο.

Δέχθηκε δύο ισχυρά χτυπήματα, με το πρώτο να επηρεάζει βαθιά την προσωπική της ζωή. Το 2007, ο Ελβετός Helg «Russak» Sgarbi απείλησε πως θα δημοσιοποιήσει στοιχεία που αποδείκνυαν τη μεταξύ τους παράνομη σχέση. Όπως φάνηκε, έκανε το ίδιο και σε άλλες γυναίκες. Τελικά, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε εξαετή κάθειρξη. Ο συνεργός του, ο Ιταλός ξενοδόχος Ernano Barretta που λέγεται πως βιντεοσκοπούσε τις συνευρέσεις των δύο μέσα από κρυφές κάμερες, επίσης φυλακίστηκε.

Το δεύτερο πλήγμα, αφορά στο σκάνδαλο που ξέσπασε την ίδια χρονιά, όταν κυκλοφόρησε η ταινία The Silence of the Quandts (Η σιωπή των Quandt). Αποκάλυπτε τη συνεργασία της πατρικής της οικογένειας με τους Ναζί, στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως και την εκμετάλλευση σκλάβων στα εργοστάσια της Altana, εκείνη την περίοδο. Πέντε μέρες μετά την πρεμιέρα, η Klatten μαζί με τρεις ακόμη συγγενείς, ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση έρευνας που θα έφερνε στην επιφάνεια την αλήθεια για τις σχέσεις τον προγόνων τους με το Hitler. Η μελέτη, που μετρούσε 1.200 σελίδες, έδειξε πως «Οι Quandt ήταν άρρηκτα συνδεδεμένοι με τα εγκλήματα των Ναζί».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ? ? – ? ? ? ? ? ? ? ? (@sl_pictures.de) στις


Από το 2005, η Susanne Klatten ανήκει στο δυναμικό του Πολυτεχνείου του Μονάχου, ενώ το 2007 κέρδισε το μετάλλιο Bayerischer.  Είναι επιπλέον ισχυρή μέτοχος στην SGL Carbon, η οποία κυριαρχεί στην παραγωγή προϊόντων άνθρακα. Σήμερα, η καθαρή της περιουσία αγγίζει τα 16.8 δισ, σύμφωνα με το Forbes. Έτσι, καταλαμβάνει η έβδομη θέση στη λίστα με τις πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι 8 πλουσιότερες γυναίκες στη μάχη κατά του κορονοϊού

Amanda Holden: Η επιχειρηματίας που διδάσκει στις γυναίκες τα μυστικά των επενδύσεων

Diane Hendricks: H πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα των ΗΠΑ