ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 τρόποι για να ενισχύσετε με τη διατροφή τη λειτουργία του εντέρου

διατροφή και υγεία του εντέρου
Photo by amoon ra on Unsplash

Το έντερο φιλοξενεί τρισεκατομμύρια βακτήρια που όχι μόνο μας βοηθούν να αφομοιώσουμε την τροφή μας, αλλά στην πραγματικότητα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλά πράγματα που φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση με την πέψη, από την επίδραση της διάθεσης μέχρι και την ενίσχυση της ανοσίας. Στην πραγματικότητα, έρευνες διαπίστωσαν ότι το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται εντός του εντέρου, το οποίο είναι επίσημα γνωστό ως το γαστρεντερικό σύστημα (GI).

Τα βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί που βρίσκονται μέσα σε αυτό, αποτελούν το μικροβίωμα του.

Επομένως όταν αυτό τροφοδοτείται με μια υγιεινή, “καθαρή” διατροφή, ενισχύεται η υγεία του.

Οι ειδικοί συνιστούν τους τέσσερις απλούς τρόπους που ακολουθούν, για να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας:

Καταναλώστε μια ποικιλία φυτικών τροφίμων: Όταν τρώμε ένα ευρύ φάσμα λαχανικών, φρούτων και άλλων φυτικών τροφών, δίνουμε στο μικροβίωμα, μια μεγάλη ποικιλία καλών βακτηρίων, που προάγει την καλή υγεία του εντέρου. Κάθε χρώμα των τροφίμων περιέχει διαφορετικά φυτοθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που είναι πολύτιμα για τον οργανισμό.

Καταναλώστε περισσότερα πρεβιοτικά τρόφιμα: Τα πρεβιοτικά είναι ίνες που δεν είναι εύπεπτες από το σώμα, αλλά μπορούν να βοηθήσουν τα καλά βακτήρια να αναπτυχθούν στο έντερο. Δεδομένου ότι δυσκολεύουν την πέψη, καταλήγουν στην κάτω πεπτική οδό και μετατρέπονται σε πηγή τροφής για τα υγιή βακτήρια του εντέρου. Τα τρόφιμα που θεωρούνται ιδανικά, είναι το σκόρδο, τα κρεμμύδια, οι μπανάνες, τα μήλα, η βρώμη, οι φακές και τα φασόλια.

Αποφύγετε την εξευγενισμένη ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά: Το πρόβλημα με τα τεχνητά γλυκαντικά είναι ότι μπορούν να επηρεάσουν τα βακτήρια του εντέρου, προκαλώντας δυσανεξία στη γλυκόζη, σύμφωνα με μια μελέτη στην “Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής” των ΗΠΑ. Σε περίπτωση που επιθυμείτε κάτι γλυκό, είναι προτιμότερο να επιλέξετε φρούτα.

Καταναλώστε περισσότερα προβιοτικά τρόφιμα: Σε αντίθεση με τα πρεβιοτικά, τα προβιοτικά τρόφιμα είναι μικροοργανισμοί που υπάρχουν φυσικά στο πεπτικό σύστημα και βοηθούν στην πέψη μειώνοντας τη φλεγμονή. Τα προβιοτικά λέγεται ότι αποτρέπουν την εξάπλωση των κακών βακτηρίων στο έντερο, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν τα καλά βακτήρια. Μερικά από αυτά είναι το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο, ο αρακάς, το κρασί και η μπύρα.

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι η ζάχαρη καρύδας;

Τι είναι η δίαιτα yo-yo και πώς επηρεάζει τον οργανισμό;

Πόσο σίγουρο είναι ότι τα φρούτα και λαχανικά βοηθούν στην απώλεια κιλών

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση