ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Από ποια σοβαρή ασθένεια μας προστατεύουν οι βιταμίνες C και Ε;

βιταμίνες
Photo by RODNAE Productions from Pexels

Οι βιταμίνες C και Ε, είναι γνωστό ότι έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες.

Η υποστήριξη και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι σίγουρα μια από αυτές.

Η βιταμίνη C , για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών, να κρατήσει σε καλά επίπεδα την όραση, να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις, να θεραπεύσει το κοινό κρυολόγημα και ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων συμπτωμάτων του κορονοϊού.

Η βιταμίνη Ε, από την άλλη πλευρά, μπορεί να προωθήσει την υγεία του δέρματος και να μειώσει τη βλάβη των ελεύθερων ριζών στο σώμα, η οποία εν μέρει, θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων καρκίνων.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος βασικός λόγος για να καταναλώνουμε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε αυτές τις δύο.

Όπως αποδεικνύεται, οι βιταμίνες C και E, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για τη νόσο του Πάρκινσον. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology , “η διατροφική πρόσληψη βιταμίνης Ε και C σχετίζεται αντιστρόφως με τον κίνδυνο του Πάρκινσον.”

Η μελέτη εξέτασε αρχεία υγείας για περισσότερους από 43.800 ενήλικες ηλικίας 18-94 ετών από το 1997 έως το 2016 και ανέλυσε τις απαντήσεις τους σε ένα ερωτηματολόγιο για τη διατροφή. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

“Η διατροφή σας έχει σημασία”, λέει η ερευνήτρια της μελέτης Ίλβα Τρολ Λάγκερος, MD, PhD, MPH, ιατρός στο Κέντρο Ειδικών Παχυσαρκίας στη Στοκχόλμη και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Karolinska Institutet. Γι΄αυτό καλό είναι να επιλέγετε τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και C, όπως φυτικά έλαια, ξηροί καρποί και σπόροι ή εσπεριδοειδή ή μούρα, αφού υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης της νόσου του Πάρκινσον αργότερα στη ζωή.

Για όσους αναρωτιούνται ποια είναι τα κατάλληλα τρόφιμα, η Λάγκερος,  συνιστά να στοχεύετε σε 500 γραμμάρια, ή λίγο παραπάνω, σε φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα.

Εάν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε βούτυρο στο τηγάνι σας, δοκιμάστε καλύτερα ένα φυτικό λάδι ή τουλάχιστον μειώστε σημαντικά την ποσότητα του. Προτιμήστε να μαγειρεύετε με ελαιόλαδο.

Σύμφωνα με αυτά τα ευρήματα, όσο περισσότερο εντάσσετε αυτά τα φυτικά τρόφιμα στη διατροφή σας, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος να εμφανίσετε κάποια στιγμή τη νόσο του Πάρκινσον.

Διαβάστε επίσης:

Tι θα αλλάξει στο σώμα αν τρώτε μια μπανάνα κάθε μέρα

Καρύδια Vs Πεκάν: Ποια είναι η διαφορά τους;

Καρκίνος μαστού: Η βαριατρική χειρουργική επέμβαση μειώνει τον κίνδυνο

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση