ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορεί ο καφές να αποτρέψει από τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη;

Photo by Adrianna Calvo from Pexels

Είναι γνωστό ότι η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης στον οργανισμό, μπορεί να προκαλέσει διάφορες δυσάρεστες παρενέργειες στον οργανισμό διαταραχή ύπνου, ταχυκαρδία και νευρικότητα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον κόψετε.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Open Diabetes Research & Care.

Στη μελέτη, μια ομάδα ιαπώνων ερευνητών, επικεντρώθηκε στα πιθανά προστατευτικά αποτελέσματα δύο ποτών με καφεΐνη: του καφέ και πράσινου τσαγιού.

Στη μελέτη συμμετείχαν 4.923 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, όλοι από τους οποίους ήταν 66 ετών κατά μέσο όρο και μελετήθηκαν σε ένα χρονικό διάστημα πέντε ετών. Κάθε μέρα, οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο με λεπτομέρειες σχετικά με τις συνήθειες του φαγητού και του ποτού τους. Σε αυτό συμπεριλαμβάνοντας και οι ποσότητες καφέ και τσαγιού που κατανάλωναν καθημερινά.

Λήφθηκαν επίσης υπόψη άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η άσκηση, η κατανάλωση αλκοόλ και η ποιότητα ύπνου.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης 309 άτομα πέθαναν, κυρίως από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που έπιναν καφέ, πράσινο τσάι ή και τα δύο, ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από παράγοντες κινδύνου για διαβήτη (κυκλοφορικές ασθένειες, άνοια, καρκίνος και κατάγματα οστών).

Photo by Jonathan Borba from Pexels

Εδώ όμως προκύπτει και το ερώτημα ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα καφεΐνης, που μπορεί να καταναλώνει κάποιος την ημέρα, ώστε να έχει το ζητούμενο αποτέλεσμα.

Η απάντηση που δημοσιεύτηκε στο BMJ, έχει ως εξής:

Οι πότες καφέ μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 12 τοις εκατό (έως ένα φλιτζάνι την ημέρα), 19 τοις εκατό (δύο έως τρία φλιτζάνια) και 41 τοις εκατό (τέσσερα φλιτζάνια ή περισσότερα). Από την άλλη πλευρά, οι πότες πράσινου τσαγιού μείωσαν τον κίνδυνο κατά 15%, 27% και 40% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι συμμετέχοντες που έπιναν καφέ και πράσινο τσάι προστατεύθηκαν ακόμη περισσότερο από παράγοντες κινδύνου για διαβήτη. Πίνοντας τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια πράσινο τσάι κάθε μέρα και δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ, συσχετίστηκαν με 63% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου!

Στο σημείο αυτό αναφέρεται ότι αυτή η μελέτη είναι εντελώς παρατηρητική, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι ακριβώς σαφές γιατί αυτά τα ποτά με καφεΐνη μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Τα δεδομένα των επιστημόνων είναι ότι ο καφές και το πράσινο τσάι περιέχουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά, τα οποία ενδέχεται να διαδραματίσουν ρόλο σε αυτά τα ευρήματα, ή τουλάχιστον, στην προώθηση της συνολικής υγείας.

Ωστόσο αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε θέμα υγείας, συμβουλευτείτε πάντα τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι βασικές αρχές της «πράσινης» διατροφής

Πόσο σίγουρο είναι ότι τα φρούτα και λαχανικά βοηθούν στην απώλεια κιλών

Με ποια φρούτα μπορείτε να αντικαταστήσετε την προσθήκη ζάχαρης στο φαγητό

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση