ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπρόκολο ή μανιτάρι; – Ποιο υπερτερεί σε θρεπτική αξία;

μπρόκολο μανιτάρια
Photo by Thanh Soledas on Unsplash

Το μπρόκολο και το μανιτάρι είναι εξίσου σημαντικά για την υγεία μας, καθώς είναι γεμάτα με όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Υπάρχουν όμως ορισμένες διαφορές ως προς το περιεχόμενο διατροφικής τους αξίας τους.

Γενικά, το μπρόκολο έχει περισσότερες βιταμίνες A, C, K, E. Από την άλλη πλευρά, τα μανιτάρια είναι γεμάτα με μαγνήσιο, βιταμίνη C, θειαμίνη, βιταμίνη Β6, ψευδάργυρο, κάλιο κ.λπ.

Δείτε παρακάτω, όλα όσα είναι καλό να γνωρίζετε για την περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά συστατικά:

1. Και τα δύο είναι πλούσια σε μαγνήσιο.

2. Το μπρόκολο είναι μια ισχυρή πηγή πρωτεϊνών και ινών.

3. Τα μανιτάρια έχουν περισσότερη ριβοφλαβίνη, νιασίνη και παντοθενικό.

Θερμίδες σε μανιτάρια και μπρόκολο

Και τα δύο έχουν σχεδόν την ίδια ποσότητα θερμίδων. Το μπρόκολο έχει 34 kcal ανά 100 gr και τα μανιτάρια έχουν 22 kcal ανά 100 gr.

Διαιτητικές ίνες σε μανιτάρια και μπρόκολο

Το μπρόκολο έχει περισσότερες φυτικές ίνες από το μανιτάρι. Περιέχει 2,6 gr ανά 100 gm ενώ το μανιτάρι έχει 1 gm ανά 100 gr .

Περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Και τα δύο έχουν την ίδια ποσότητα ζάχαρης. Το μανιτάρι έχει 2 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 gr  και το μπρόκολο έχει 1,7 gr  ανά 100 gr .

Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Το μπρόκολο και το μανιτάρι έχουν παρόμοια ποσότητα πρωτεΐνης. Στο πρώτο αντιστοιχούν 2,8gr πρωτεΐνης ανά 100 gr και το μανιτάρι έχει 3,1 gr  ανά 100 gr .

Photo by FOODISM360 on Unsplash

Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση μπρόκολου

1. Σε μια μελέτη, διαπιστώθηκε ότι το μπρόκολο μειώνει αποτελεσματικά τον κίνδυνο καρκίνου. Έτσι, η τακτική κατανάλωση αυτού του λαχανικού, μπορεί να σας προστατεύσει από αυτήν τη χρόνια ασθένεια.

2. Τα προβλήματα στην καρδιά είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου αυτήν τη στιγμή. Το μπρόκολο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και να προστατεύσει την καρδιά, μειώνοντας τις βλάβες στις αρτηρίες.

3. Το μπρόκολο ενισχύει τις νευρικές λειτουργίες, ενισχύοντας την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση μανιταριών

1. Τα μανιτάρια μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση.

2. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

3. Βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Στην αναμέτρηση των δύο λαχανικών, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το μπρόκολο είναι αυτό που κερδίζει στα σημεία.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί τα ακτινίδια θεωρούνται υπερτροφές;

Γιαούρτι καρύδας: Ένα θρεπτικό και ελαφρύ επιδόρπιο

Tι μπορεί να βλάψει την υγεία του εντέρου και πώς να το αντιμετωπίσετε

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση