ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η κανέλα προστατεύει από την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2

Photo by Mae Mu on Unsplash

Η κανέλα είναι από τα καρυκεύματα, που πολλές έρευνες έχουν επισημάνει τη διατροφική τους αξία και τα οφέλη που έχουν για την υγεία.

Μία πιο πρόσφατη, έρχεται να ενισχύσει αυτό το συμπέρασμα, καθώς δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση κανέλας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με προ-διαβήτη, αποτρέποντας την εμφάνιση του τύπου 2.

Τα δεδομένα, που δημοσιεύθηκαν στο τεύχος Ιουλίου του «Journal of Endocrine Society» , εξέτασαν την επίδραση τριών ημερήσιων δόσεων 500 mg κανέλας κατά τη διάρκεια 12 εβδομάδων.

Οι 54 συμμετέχοντες στη μελέτη, θεωρήθηκαν όλοι τους προδιαβητικοί, αλλά μόνο οι 27 έλαβαν κανέλα σε μορφή κάψουλας. Οι υπόλοιποι χορηγήθηκαν από ένα εικονικό φάρμακο.

Μετά από 12 εβδομάδες, τα άτομα της δεύτερης ομάδας, είχαν υψηλότερη γλυκόζη στο αίμα νηστείας (πρόκειται για το σάκχαρο στο αίμα μετά από τη νηστεία μιας νύχτας), αλλά τα επίπεδα στα άτομα που κατανάλωσαν κανέλα, παρέμειναν σταθερά.

Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα νηστείας, μπορεί να παραμείνουν υψηλά εάν το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς τη λήψη τροφής.

Επιπλέον, η κανέλα, αλλά όχι το εικονικό φάρμακο, οδήγησε σε βελτιωμένη ανοχή στη γλυκόζη, δηλαδή την ικανότητα να μεταβολίζει τη ζάχαρη.

«Έχουμε στοιχεία για λίγο ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη», λέει η διαιτολόγος Melissa Azzarro, RDN, LD . «Τα νέα δεδομένα φαίνεται να υποδηλώνουν ότι τα οφέλη επεκτείνονται και σε άτομα με προ-διαβήτη, χωρίς προβλήματα ασφάλειας».

Τι είναι ο προ-διαβήτης;

Η κατάσταση αυτή, αναφέρεται επίσης ως μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη ή μειωμένη γλυκόζη νηστείας και είναι πρόδρομος του διαβήτη τύπου 2. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είναι υψηλότερα από το κανονικό, αλλά όχι αρκετά υψηλά για να θεωρηθούν διαβήτης. Δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά μπορεί να ταυτιστεί με μία εξέταση αίματος.

«Η τρέχουσα επικράτηση των προ-διαβητικών ατόμων στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 84 εκατομμύρια ενήλικες», σύμφωνα με τον διατροφολόγο Hailey Crean, από την American Diabetes Association. Μέχρι και το 70% των ατόμων με προ-διαβήτη, τελικά θα εξελιχθούν σε διαβήτη τύπου 2.

Ο Crean, λέει ότι η κινναμαλδεΰδη, το δραστικό συστατικό στην κανέλα, πιστεύεται ότι υποστηρίζει την απελευθέρωση ινσουλίνης και αυξάνει την ευαισθησία σε αυτή, βοηθώντας στη μείωση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με την Azzaro, αυτό έχει επίσης οφέλη για τους ανθρώπους που δεν έχουν εμφανίσει ακόμα διαβήτη.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η κανέλα είναι μια φανταστική προσθήκη στη διατροφή για όσους ενδιαφέρονται για την ισορροπία σακχάρου στο αίμα.»

Επίσης συμπλήρωσε: «Συνιστώ στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) να τη συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους καθημερινά για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2».

Η ενσωμάτωση αποτελεσματικής ποσότητας στη διατροφή σας δεν είναι δύσκολη.

Η διαιτολόγος προτείνει να προσθέτετε 1,5 γραμμάρια κανέλας, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο του κουταλιού του γλυκού σε ένα smoothie, γιαούρτι ή βρώμη. Εναλλακτικά, η κανέλα διατίθεται επίσης σε μορφή συμπληρώματος.

 

Διαβάστε επίσης:

Πόσο βοηθούν τα αυγά στην απώλεια βάρους

3 τρόποι για να τρώμε πιο υγιεινά τα ζυμαρικά μας!

3 tips για να ενισχύσετε την υγεία του εγκεφάλου μέσω της διατροφής

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση