ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 10 φρούτα που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Photo by Brenda Godinez on Unsplash

Είναι γενικά αποδεκτό το γεγονός ότι για να χάσει κανείς κιλά πρέπει να καταναλώνει λιγότερες θερμίδες σε σχέση με αυτές που συνηθίζει να λαμβάνει. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχει είναι να καταναλώνει τρόφιμα που έχουν την τάση να περιορίζουν την όρεξη. Πιο συγκεκριμένα, τα φρούτα βοηθούν αρκετά σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του βάρους λόγω της περιεκτικότητας τους σε διαλυτές και ιξώδεις ίνες, όπως πηκτίνη, ψύλλιο, γλυκομαννάνη και κόμμι γκουάρ. Αυτές οι ανθεκτικές ίνες περιορίζουν αρκετά την πείνα και μας κάνουν να τρώμε λιγότερο. Επιπλέον, βοηθούν στην πέψη, περιέχουν νερό, περιορίζουν την απορρόφηση σακχάρων στο αίμα και σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι λόγω της περιεκτικότητας τους σε νερό και ίνες χρειάζονται περισσότερο μάσημα και προσφέρουν μεγάλη αίσθηση κορεσμού, μερικές φορές περισσότερο και από κρέας ή αυγά. Μια άλλη, δείχνει ότι μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από φρούτα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.
Επομένως, καλό θα ήταν να προσθέσετε περισσότερα φρούτα στη διατροφή σας, αποφεύγοντας τα ανθυγιεινά τρόφιμα, ως μέθοδο για μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

Τα φρούτα είναι Superfoods

Σας βοηθούν να χάσετε βάρος λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε ίνες και νερό όμως πρέπει να τα απολαμβάνετε με μέτρο. Η υπερ-κατανάλωση τους μπορεί να φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη μπορεί να αποθηκεύεται πιο εύκολα ως λίπος.
Επιπλέον τα φρούτα όπως όλα τρόφιμα, εξακολουθούν να περιέχουν θερμίδες. Για παράδειγμα μία μπανάνα μπορεί να έχει μέχρι και 100 θερμίδες. Εάν η απώλεια βάρους είναι ο στόχος σας, τότε μπορείτε να προσθέσετε τα παρακάτω φρούτα στη διατροφή σας τα οποία θεωρούνται ότι βοηθούν περισσότερο σε αυτή τη διαδικασία σε σχέση με άλλα.

Αχλάδια

Τα αχλάδια έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σε σχέση με τα περισσότερα φρούτα και είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μειώνουν τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε διαβήτη τύπου II και στεφανιαίας νόσου μειώνοντας το επίπεδο χοληστερόλης και διατηρώντας τα ενεργειακά σας επίπεδα σταθερά. Τα υψηλά επίπεδα ινών έχουν την τάση να σας κρατούν χορτάτους συμβάλοντας έτσι στον στόχο της απώλειας βάρου. Μία μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων αξιολόγησε την επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης φρέσκου αχλαδιού σε 40 ενήλικες. Ο κάθε ένας από αυτούς, έφαγε 2 αχλάδια ημερησίως και έχασε έως και 2,7 εκατοστά από την περιφέρεια της μέσης.
Μία ακόμα μελέτη διάρκειας 10 εβδομάδων διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν 3 αχλάδια την ημέρα πέρα από την τυπική διατροφή τους έχασαν κατά μέσο όρο 0,84 κιλά.

Blueberries

Τα blueberries είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες. Αυξάνουν τον μεταβολικό σας ρυθμό και καταπολεμούν τη χοληστερόλη, την υπέρταση και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Μήλα

Τα μήλα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και λευκαίνουν τα δόντια. Επίσης είναι χαμηλά σε θερμίδες και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Επομένως τα μήλα θεωρούνται το τέλειο φρούτο για να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας με στόχο την απώλεια βάρους.
Μια μελέτη στη Βραζιλία αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον τρία μήλα την ημέρα έχασαν 33 τοις εκατό περισσότερο λίπος σε σχέση με αυτές που δεν κατανάλωσαν καθόλου. Άλλες μελέτες υποστηρίζουν περαιτέρω τα μήλα ως ένα εξαιρετικό φρούτο που βοηθά στην απώλεια βάρους. Δεδομένου ότι τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, περιορίζοντας έτσι την αίσθηση της πείνας.

Καρπούζια

Μια μερίδα 100 γρ. Καρπουζιού περιέχει μόλις 30 θερμίδες. Η κατανάλωσή του εξασφαλίζει επίσης ότι παραμένει ενυδατωμένη λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό (περίπου 90%). Αυτός ο χυμώδης καρπός είναι επίσης πλούσιος σε αργινίνη αμινοξέων, γνωστή για τις ιδιότητες καύσης του λίπους. Το πανεπιστήμιο του Kentucky διενήργησε μια ερευνητική μελέτη που δείχνει ότι τα καρπούζια μειώνουν τη συσσώρευση λίπους. Μια άλλη έρευνα στην Ισπανία έδειξε ότι ο χυμός του καρπουζιού μειώνει τον πόνο των μυών. Αυτές οι έρευνες σημαίνουν ότι αυτό το φρούτο σας προσφέρει διπλά οφέλη. Το καρπούζι είναι εξαιρετικό για την απώλεια βάρους και εξασφαλίζει ότι οι πονεμένοι μύες δεν θα σας εμποδίζουν να γυμναστείτε.

Γκρέιπφρουτ

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότες που η δίαιτα με γκρέιπφρουτ ήταν μία από τις μεγαλύτερες τάσεις στο φαγητό. Αν και η κατανάλωση γκρέιπφρουτ όλη η μέρα δεν είναι ένα ισορροπημένο γεύμα, υπάρχει κάποια αλήθεια στη σκέψη ότι το γκρέιπφρουτ σας βοηθάει να χάσετε βάρος και ειδικά από την περιοχή της μέσης. Το γκρέιπφρουτ είναι εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες δίνοντας την αίσθηση του κορεσμού.

Ρόδι

Το ρόδι είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, προκαλεί αύξηση της ροής του αίματος στο σώμα και βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερόλης. Μια μελέτη που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο της «Carolina» διαπίστωσε ότι το ρόδι ενισχύει το μεταβολισμό του σώματος. Αυτό συμβαίνει λόγω των πολυφαινολών και των αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στα φρούτα. Ένας υψηλός μεταβολισμός μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες απώλειας βάρους.

Μπανάνες

Όταν προσπάθεια τους να χάσουν βάρος, μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν τις μπανάνες λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και θερμίδες. Ενώ οι μπανάνες είναι έχουν πιο πολλές θερμίδες από ό, τι άλλα φρούτα, είναι επίσης πιο θρεπτικές όγω της περιεκτικότητας τους σε κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ίνες, πολυάριθμα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες A, B6 και C . Οι μπανάνες είναι ζωτικής σημασίας για κάθε υγιές σχέδιο απώλειας βάρους αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο.

Πορτοκάλια

Το πορτοκάλι είναι ένα από τα καλύτερα φρούτα για να συμπεριλάβετε τη διατροφή σας με απώλεια βάρους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μπορείτε να κάψετε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε όταν τις τρώτε. Τα πορτοκάλια είναι επίσης μια πλούσια πηγή θειαμίνης, βιταμίνης C και φυλλικού οξέος. Ενισχύουν το μεταβολισμό σας και είναι το τέλειο υποκατάστατο για όταν λαχταράτε κάτι γλυκό. Αποφύγετε τον χυμό τους διότι έχει περισσότερες θερμίδες.

Ροδάκινα

Τα ροδάκινα περιέχουν μεγάλες ποσότητες καλίου, βιταμινών, ινών και αντιοξειδωτικών και έχουν ελάχιστες θερμίδες. Τα υψηλά επίπεδα θρεπτικών ουσιών και αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στα ροδάκινα αποβάλλουν τις ανεπιθύμητες τοξίνες από τον οργανισμό, ενώ η περιεκτικότητα σε ίνες βοηθά στην πέψη συμβάλλοντας στη μείωση της πείνας.

Ακτινίδια

Ακτινίδια είναι superfoods για απώλεια βάρους. Οι μαύροι σπόροι που έχουν στο εσωτερικό τους είναι μια εξαιρετική πηγή αδιάλυτης ίνας, η οποία βοηθά στην πέψη. Το πράσινο μέρος τους περιέχει πολλές διαλυτές ίνες, βοηθώντας στην αίσθηση του κορεσμού. Το ακτινίδιο ελέγχει φυσικά την πείνα και βοηθά στην πέψη μέσω του υψηλού περιεχομένου ινών.

Για να τα εντάξετε με επιτυχία στη διατροφή σας συμβουλευθείτε πάντα τον διαιτολόγο σας για ένα ισορροπημένο πρόγραμμα με εγγυημένα αποτελέσματα.

 

Διαβάστε επίσης:

10 Καθημερινά superfoods για να ενσωματώσετε στη διατροφή σας

Ροφήματα αντικατάστασης γεύματος: Βοηθούν όντως στην απώλεια βάρους;

3 τρόποι για να χάσετε εύκολα και γρήγορα κιλά