ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Oι 5 κανόνες της υγιεινής διατροφής

διατροφή
Διαβάστε επίσης: Τι σχέση έχουν οι μέλισσες με τον καρκίνο του μαστού; Λεμόνι: Το ισχυρό φάρμακο της φύσης πηγή: unsplash

Οι επιστημονικές έρευνες, δείχνουν στην πλειοψηφία τους ότι η υγιεινή διατροφή, ενισχύει την ψυχική και σωματική μας υγεία. Πολλές φορές όμως μπορεί κάποια, να αναιρέσει μια άλλη λόγω ορισμένων νέων δεδομένων ή στοιχείων, με αποτέλεσμα να παρερμηνεύονται ορισμένα πράγματα για το τι είναι σωστό ή λάθος, κυρίως σε ό,τι αφορά το συνδυασμό των τροφών ή το αν είναι καλό να συνδυάζεται η πρωτεΐνη με υδατάνθρακα κ.ο.κ.

Οι ειδικοί λένε ότι δεν ισχύει απαραίτητα κάτι τέτοιο καθώς ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός, όπως και το ιατρικό ιστορικό των ανθρώπων.

Για το λόγο αυτό συστήνουν 5 κανόνες για να είστε βέβαιοι ότι τρέφεστε υγιεινά. Δείτε παρακάτω ποιοι είναι αυτοί:

Συμβουλευτείτε έναν ειδικό
Ο διαιτολόγος προτού σας δώσει οποιαδήποτε διατροφή για να ακολουθήσετε, θα καταγράψει το ιατρικό σας ιστορικό και γενικά θα συζητήσει μαζί σας σχετικά με την καθημερινότητα και τις προτιμήσεις σας για να σχεδιάζει ένα προσωποποιημένο διαιτολόγιο προσαρμοσμένο πάνω στα δικά σας μέτρα και σταθμά.

Θέστε όρια στην προστιθέμενη ζάχαρη
Μελέτες έδειξαν ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους και των καρδιακών παθήσεων. Οι «Οδηγίες Διατροφής για Αμερικανούς» προτείνουν το ημερήσιο όριο για την προσθήκη ζάχαρης να μην υπερβαίνει το 10% των θερμίδων. Από τη στιγμή που δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά κάποιο πλεονέκτημα για την πρόσθετη ζάχαρη καλό θα ήταν να την αποφεύγετε.

Λάβετε υπόψη τα λίπη που τρώτε
Το λίπος είναι υψηλό σε θερμίδες. Η λήψη πάρα πολλών θερμίδων μπορεί να συμβάλει στην παχυσαρκία, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν όμως διαφορετικά είδη λιπών. Τα λίπη που είναι υγρά σε θερμοκρασία δωματίου ή τα έλαια όπως το ελαιόλαδο είναι γενικά πιο θρεπτικά από αυτά που είναι στερεά. Τα στερεά λίπη βρίσκονται σε υψηλές ποσότητες στα κρέατα, τα τυριά, τα βούτυρα και στο πλήρες γάλα. Έχουν περισσότερα κορεσμένα λίπη από τα υγρά έλαια. Οι οδηγίες διατροφής ενθαρρύνουν την κατανάλωση υγρών ελαίων αντί των στερεών.

Photo by Kimzy Nanney on Unsplash

Ελέγξτε το αλάτι
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να περιορίσετε το αλάτι, το οποίο τείνει να είναι πολύ υψηλό στις επεξεργασμένες τροφές. Εάν τρώτε αλμυρά, πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορείτε να περάσετε γρήγορα το ημερήσιο όριο ενός κουταλιού αλάτι. Μαζί με πολλά πρόσθετα αλάτια, τα μεταποιημένα τρόφιμα μπορεί να έχουν συντηρητικά, γλυκαντικά και άλλες ουσίες που προστίθενται κατά την προετοιμασία.

Σχεδιάστε ένα πλάνο διατροφής
Το να γνωρίζετε τι πρέπει να τρώτε είναι το ήμισυ του παντός. Η τήρηση ενός συγκεκριμένου πλάνου διατροφής είναι μία μεγάλη πρόκληση. Γι’ αυτό και βοηθά στο να είστε καλά οργανωμένοι και να παραμένετε προσηλωμένοι στον στόχο σας. Όταν η διατροφή είναι υγιεινή, είναι πολύ πιο πιθανό να επιμείνετε στο καθημερινό πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης:

Τι σχέση έχουν οι μέλισσες με τον καρκίνο του μαστού;

Λεμόνι: Το ισχυρό φάρμακο της φύσης

Τι πρέπει να ξέρετε για το τσάι matcha

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση