ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια είναι τα κατάλληλα συμπληρώματα για πριν και μετά την προπόνηση

πηγή: pexels

Όσοι αθλούνται συστηματικά και πραγματοποιούν έντονες προπονήσεις, αντιλαμβάνονται στο έπακρο, πόσο συμαντικός είναι ο ρόλος της διατροφής στην καλή λειτουργία του σώματος. Οι γυμναστές, ως συνήθως συστήνουν ορισμένα συμπληρώματα στους αθλητές και τους δρομείς, ώστε να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα την ενέργεια τους.

Δείτε παρακάτω ποια είναι κατάλληλα για πριν και ποια για μετά την προπόνηση:

Photo by Filip Mroz on Unsplash

Πριν από την άσκηση: Σκόνη παντζαριού. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα πλούσια σε νιτρικά παντζάρια, μπορούν να αυξήσουν τις συγκεντρώσεις του οξειδίου του αζώτου στο αίμα (ΝΟ), προάγοντας την αγγειοδιαστολή, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος, ενισχύοντας τη συστολή των μυών και την καρδιοαναπνευστική αντοχή. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι ο χυμός παντζαριών μπορεί να βελτιώσει τη μυϊκή δύναμη και να μειώσει την κόπωση. Για να πάρετε τα οφέλη των παντζαριών, αναζητήστε το σε σκόνες, κάψουλες ή μίγματα ποτών.

Πριν από την άσκηση: BCAAs. Μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα BCAA (αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας) μπορούν να βελτιώσουν την ενέργεια και να μειώσουν την κόπωση κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Προστατεύουν από τη μυϊκή βλάβη, προωθούν την ανάπτυξη των μυών και ελαχιστοποιούν τον πόνο μετά την προπόνηση, ειδικά όταν λαμβάνονται πριν από την άσκηση. Μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του εντέρου και να διατηρούν δυνατό το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης: Ενεργειακά τζελ. Προτείνονται για αθλητές που βασίζονται στην αντοχή, όπως οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης. Εάν τα επίπεδα τους εξαντληθούν, μπορεί να χρειαστεί αναπλήρωση. Εκεί ταιριάζουν τα ενεργειακά τζελ. Γρήγορα και εύκολα στην κατανάλωση, παρέχουν γρήγορους, φορητούς και συμπυκνωμένους υδατάνθρακες για να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την ενέργεια σας. Επιπλέον, είναι εύκολο να αφομοιωθούν από τον οργανισμό.

Μετά την άσκηση: Boswellia. Αυτό το παραδοσιακό συμπλήρωμα, μπορεί να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή. Σύμφωνα με έρευνες υπάρχουν στοιχεία ότι το Boswellia μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο στο γόνατο και να ενισχύσει την κινητικότητα, ειδικά σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.

Μετά την άσκηση: Γλουταμίνη. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα συμπληρώματα γλουταμίνης μπορεί να βελτιώσουν την ανάκτηση δύναμης και να μειώσουν τον πόνο των μυών μετά από έντονη άσκηση. Η παρατεταμένη προπόνηση αντοχής, συνδέεται επίσης με την ευαισθησία στο έντερο και η γλουταμίνη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του.

Προτού αναζητήσετε τα ανάλογα συμπληρώματα στα φαρμακεία, συμβουλευτείτε πάντα τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε επίσης:

3 συμπληρώματα που βοηθούν να εξισορροπήσετε τις ορμονικες διαταραχές

Γυμναστική στο σπίτι: Ασκήσεις για τονωμένους γλουτόυς

4 λάθη στη διατροφή που δεν σας επιτρέπουν να χάσετε βάρος

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση