Ποιες «υγιεινές» ενδείξεις σε ετικέτες τροφίμων δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα | Portraits
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες «υγιεινές» ενδείξεις σε ετικέτες τροφίμων δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα

Πολλές εταιρείες, προκειμένου να παρουσιάσουν ως «υγιεινό»,  ένα προϊόν μέτριας θρεπτικής αξίας, προσθέτουν λέξεις στις ετικέτες, που όμως δεν σημαίνουν τίποτα επί της ουσίας.

Δείτε παρακάτω ποιες είναι αυτές, ούτως ώστε να είστε πιο προσεκτικοί την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να εφοδιάσετε με τρόφιμα την κουζίνα σας:

Πολύσπορο

Μπορεί ένα πολύσπορο ψωμί για παράδειγμα, να φαντάζει πιο υγιεινό σε σχέση με ένα από άσπρο αλεύρι, όμως δεν έχουν ιδιαίτερη διαφορά. Απλώς υπάρχουν περισσότεροι από ένας τύποι κόκκων στο τρόφιμο, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι είναι υγιεινοί.

Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που καταπολεμούν αυτές τις ελεύθερες ρίζες. Επομένως είναι πραγματικά καλά για την υγεία, όμως πολλές μάρκες έχουν αρχίσει να επικαλύπτουν τα πάντα, από κουτιά δημητριακών έως μπάρες δημητριακών με αυτή την ονομασία.

Η αλήθεια είναι ότι τα αντιοξειδωτικά είναι καλύτερα όταν βρίσκονται σε ολόκληρα τρόφιμα, όπως τα βατόμουρα, τα σμέουρα και το λάχανο. Εάν δείτε αυτή τη λέξη σε επεξεργασμένα τρόφιμα, δεν έχει πραγματικά κανένα νόημα.

Καλή – πλούσια πηγή …

Ίσως έχετε δει πολλά τρόφιμα με έντονα γράμματα που αναγράφουν: «καλή πηγή ινών» ή «πλούσια πηγή ασβεστίου». Αυτό ακούγεται υπέροχο, αλλά σύμφωνα με τον Ηλεκτρονικό Κώδικα Ομοσπονδιακών Κανονισμών, το μόνο που σημαίνει είναι ότι το τρόφιμο αυτό περιέχει μόλις το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης. Αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ μικρό ποσό, οπότε μην ενθουσιάζεστε.

Φτιαγμένο από αληθινά φρούτα

Στην πραγματικότητα, η φράση αυτή σημαίνει ότι υπάρχει μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα φρούτων , σύμφωνα με το «WebMD» και συχνά αναφέρεται ως συμπυκνωμένος χυμός φρούτων. Εάν δείτε αυτόν τον ισχυρισμό, διαβάστε πίσω τα συστατικά – εάν όντως έχει πολλά φρούτα, τότε αυτά θα ονομάζονται στην κορυφή της λίστας.

Χωρίς ζάχαρη

Ο όρος «χωρίς ζάχαρη» θα σας οδηγήσει να πιστέψετε ότι δεν υπάρχει ζάχαρη σε ό, τι πρόκειται να αγοράσετε ή να καταναλώσετε. Ωστόσο, σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, το «χωρίς ζάχαρη» σημαίνει ότι ένα τρόφιμο πρέπει να περιέχει λιγότερο από 0,5 γραμμάρια ζάχαρης.

Επομένως μπορεί να υπάρχει στο προϊόν μία μικρή ποσότητα ζάχαρης και επίσης δεν καλύπτει ορισμένα γλυκαντικά, όπως αγαύη, σιρόπι καφέ ρυζιού.

Βιολογικό

Η λέξη «βιολογικό» χρησιμοποιείται πολύ στις ετικέτες τροφίμων που είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν σημαίνει κάτι άλλο. Για να χαρακτηριστεί ένα τρόφιμο “βιολογικό” , πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 95% οργανικά συστατικά.

Όταν γράφει «φτιαγμένο με βιολογικά συστατικά», πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 70 τοις εκατό βιολογικά παραγόμενα συστατικά.

Χωρίς λιπαρά

Ο όρος «χωρίς λιπαρά» σημαίνει ότι ένα τρόφιμο δεν έχει λίπος ή πολύ μικρή ποσότητα λίπους. Και παρόλο που ακούγεται ιδανικό, αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι είναι υγιές. Μερικές φορές για να έχει καλή γεύση το φαγητό που του έχουν αφαιρεθεί τα λιπαρά, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη , υδατάνθρακες και συντηρητικά. Η μείωση του λίπους δεν είναι απαραίτητο μέρος της υγείας.

Superfood

Πολλοί γνωρίζουν ότι ένα superfood ισχύει συνήθως για μια θρεπτική τροφή, όπως το λάχανο, το σπανάκι ή τα βατόμουρα. Όμως, το «superfood», είναι μόνο ένας όρος μάρκετινγκ, μια λέξη-κλειδί για να γίνει κάτι υγιές. Δεν είναι ρυθμιζόμενος όρος, που σημαίνει ότι μπορεί βασικά να υπερτερήσει το οτιδήποτε με τη θρεπτική του αξία.

Χωρίς τεχνητά χρώματα

Όταν ένα φαγητό λέει «χωρίς τεχνητά χρώματα» ή «χωρίς τεχνητές γεύσεις», αυτό δεν σημαίνει ότι δεν περιέχει τίποτα τεχνητό. Αν λέει «χωρίς τεχνητά χρώματα», μπορεί να υπάρχουν τεχνητές γεύσεις και το αντίστροφο. Απλώς δεν σημαίνει τίποτα το σημαντικό.