ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς επιδρά η μεσογειακή διατροφή στην εμφάνιση της άνοιας

διατροφή
Photo by Jill Wellington from Pexels

Οι κακές διατροφικές συνήθειες, όχι μόνο αυξάνουν τον κίνδυνο για παχυσαρκία, αλλά και για πολλές ακόμα επιπτώσεις στην υγεία μας. Οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης, συνδέονται άμεσα με αυτά που τρώμε. Υπάρχει επίσης μια ακόμα ασθένεια, που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκληθεί πιο σύντομα, αν κάποιος δεν τρώει υγιεινά.

Όλοι γνωρίζουν ότι το junk food, τα πολλά συντηρητικά, τα γλυκά και τα μεταποιημένα τρόφιμα, ακυρώνουν τις προσπάθειες για μια ισορροπημένη διατροφή. Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις αρχές του μήνα στο Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer Association, έρχεται να δώσει περισσότερα στοιχεία για το τον τρόπο που οι κακές μας επιλογές, μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση εγκεφάλου μέχρι και κατά 8  χρόνια.

Από την άλλη μεριά, μια αυστηρή μεσογειακή διατροφή λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, ψαριού, ελαιόλαδου, ξηρών καρπών, σπόρων και οσπρίων, όπως και ο περιορισμός άλλων ειδών τροφών, βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου κάνοντας τον νεότερο μέχρι και 5,8 χρόνια, σύμφωνα με  επιστήμονες.

Εξέτασε την επίδραση των τροφίμων «Δυτικής διατροφής» σε ηλικιωμένους ενήλικες. Αυτά περιλαμβάνουν τηγανητά τρόφιμα, γλυκά, κόκκινα και μεταποιημένα κρέατα, γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά.

Οι 5.001 συμμετέχοντες παρακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή για σχεδόν 20 χρόνια. Κάθε τρία συμπλήρωναν μια φόρμα που ανέφερε πόσο συχνά έτρωγαν 144 συγκεκριμένα τρόφιμα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι «Οι συμμετέχοντες με βραδύτερη γνωστική μείωση κατά τη διάρκεια των ετών παρακολούθησης, ήταν εκείνοι που προσχώρησαν πιο κοντά στη μεσογειακή διατροφή, μαζί με τον περιορισμό των τροφίμων που αποτελούν μέρος της «δυτικής διατροφής». Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερο από τη «δυτική διατροφή», δεν είχαν την ευεργετική επίδραση των υγιεινών συστατικών τροφίμων, στην επιβράδυνση της γνωστικής μείωσης».

Το κόκκινο και το μεταποιημένο κρέας, τα τηγανητά τρόφιμα και η χαμηλή πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως, σχετίζονται με υψηλότερη φλεγμονή και ταχύτερη γνωστική πτώση στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Όσο περισσότερο ενσωματώνουμε πράσινα φυλλώδη και άλλα λαχανικά, μούρα, ελαιόλαδο και ψάρια στις δίαιτες μας, τόσο περισσότερο προστατεύουμε τον εγκέφαλο μας από την άνοια.

Η μεσογειακή διατροφή άλλωστε δεν επιλέχθηκε τυχαία ως την καλύτερη για το 2021.

Διαβάστε επίσης:

Τι να κόψετε και τι να αυξήσετε στη διατροφή σας για να προλάβετε τη γήρανση του δέρματος

Λεμόνι: Το ισχυρό φάρμακο της φύσης

Τι πρέπει να ξέρετε για το τσάι matcha

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση