ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς ο καφές και η σοκολάτα μας κάνουν πιο έξυπνους

Photo by Klara Avsenik on Unsplash

Οι νευροεπιστημονικές έρευνες, συνεχίζουν να αποκαλύπτουν ενδιαφέροντα γεγονότα, σχετικά με τις θετικές επιδράσεις που έχουν στον οργανισμό μερικά από τα αγαπημένα μας ποτά και τρόφιμα. Το πιο πρόσφατο εύρημα, αναφέρει ότι ο  καφές, το τσάι (σε μικρότερό βαθμό) και η σοκολάτα, ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με μια κοινή μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης και το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, μια κατηγορία χημικών που βρίσκεται στον καφέ, το τσάι και τη μαύρη σοκολάτα (κακάο) «έχει σαφείς επιδράσεις στη δραστηριότητα του νευρωνικού δικτύου, προωθεί τη συνεχή γνωστική απόδοση και μπορεί να προστατεύσει τους νευρώνες από τη δυσλειτουργία και το θάνατο, τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη νόσο του Πάρκινσον».

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι οι μεταβολίτες της ξανθίνης, της χημικής  ουσίας που απελευθερώνεται όταν ο εγκέφαλος επεξεργάζεται καφεΐνη, «μπορεί επίσης να συμβάλει στις ευεργετικές επιδράσεις του καφέ, του τσαγιού και του κακάου, στην υγεία του».

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Επιπλέον, μια μετα-ανάλυση 11 μελετών (11 άρθρα για καφέ, 8 άρθρα για τσάι και 4 άρθρα για καφέ και τσάι), σχετικά με τις επιπτώσεις του καφέ στην υγεία του εγκεφάλου, που δημοσιεύθηκε στο «World Journal of Surgical Oncology», ανακάλυψε ότι τόσο ο καφές όσο και το τσάι (και κατ ‘επέκταση, το κακάο), μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια στατιστικά σημαντική, προστατευτική επίδραση της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου καρκίνου του εγκεφάλου, ειδικά σε ασιατικούς πληθυσμούς. Ωστόσο, η σύνδεση αυτή δεν ήταν απόλυτα βάσιμη.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η υψηλότερη κατανάλωση καφέ, μπορεί να συμβάλει στη χαμηλότερη ανάπτυξη καρκίνου του εγκεφάλου σε ασιατικούς πληθυσμούς. Όμως, η κατανάλωση τσαγιού είχε μια αντίστροφη σχέση για τον κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου σε αμερικανικούς πληθυσμούς, σε σχέση με άλλους.

Τέλος, μια πρωτοποριακή μελέτη στο πανεπιστήμιο του Οκαγιάμα, έδειξε ότι η πρόσληψη των συστατικών του καφέ, CA και CGA, βελτίωσε τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των γλοιακών κυττάρων και απέτρεψε τον νευροεκφυλισμό, που προκαλείται από τη ροτενόνη, τόσο στον εγκέφαλο όσο και στον μυεντερικό πλέγμα. Με απλούστερα λόγια, η καφεΐνη κάνει τον εγκέφαλο πιο ανθεκτικό και ευέλικτο.

Αρκετές μελέτες καταδεικνύουν επίσης τις δυνάμεις ενίσχυσης του εγκεφάλου της μαύρης σοκολάτας, όπως βελτιωμένη γνωστική λειτουργία, χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και βελτιωμένη απόδοση στις δραστηριότητες μνήμης.

Μια μελέτη επισκόπησης, διαπίστωσε ότι η επικατεχίνη, μια φλαβανόλη που βρίσκεται στο κακάο, το τσάι, τα μούρα και άλλα φρούτα, αποφέρει γνωστικά οφέλη και ειδικά σε εργασίες που περιλαμβάνουν μνήμη, εκτελεστική λειτουργία και ταχύτητα επεξεργασίας σε ηλικιωμένους.

Επομένως, για να διατηρήσετε τον εγκέφαλο σας υγιή καθώς μεγαλώνετε, καλό θα ήταν να καταναλώνετε καφέ, τσάι ή κακάο.

Σύμφωνα με μελέτες, η ιδανική ημερήσια δόση καφέ είναι περίπου 250ml και ιδανικά να καταναλώνεται πριν από τις 2 μ.μ. για να μην επηρεάσει τον νυχτερινό ύπνο. Εναλλακτικά, μπορείτε να αντικαταστήσετε με 150 γρ. μαύρης σοκολάτας και να ενισχύσετε τον εγκέφαλο σας.

 

Διαβάστε επίσης:

To παγωτό σοκολάτας που προσφέρει λίγες θερμίδες και χαρίζει λαμπερό δέρμα

Ποια τρόφιμα μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση

Τελικά το φαγητό πριν τον ύπνο όντως μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση