ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα ψητά ψάρια προστατεύουν την υγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Photo by Andrew Wong on Unsplash

Μια νέα μελέτη έχει βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο για την προστασία του εγκεφάλου από εξωτερικές απειλές, όπως η ρύπανση: τρώγοντας ψητά ψάρια.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό της “Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας”, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ψημένων ή μαγειρεμένων στον φούρνο ψαριών μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα, βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου από τις αρνητικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, χάρη στη δύναμη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά, είναι ένας τύπος πολυακόρεστου λίπους, που θεωρείται «απαραίτητο λίπος» επειδή ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει αρκετά χωρίς να τα λάβει μέσω τροφής και τα ψάρια είναι μια δημοφιλής πηγή για πολλές δίαιτες.

«Το ψάρι είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και εύκολο να προστεθεί στη διατροφή», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Ka He, του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη. «Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τη φλεγμονή και διατηρούν τη δομή του εγκεφάλου. Έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνουν την εγκεφαλική βλάβη που προκαλείται από νευροτοξίνες, όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος».

Photo by Bao Menglong on Unsplash

Η νέα έρευνα ξεκίνησε να δει αν αυτά τα οφέλη επεκτάθηκαν σε άλλες μορφές τοξινών, όπως τα λεπτά σωματίδια που βρέθηκαν στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό εξετάσεων αίματος, ερωτηματολογίων διατροφής και σάρωσης εγκεφάλου, οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν ότι οι γυναίκες που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 στο αίμα, είχαν μεγαλύτερους όγκους λευκής ύλης και μεγαλύτερους όγκους του ιππόκαμπου.

Η μελέτη περιελάμβανε ηλικιωμένες γυναίκες (η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 70) που ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και δεν είχαν άνοια κατά την έναρξη της μελέτης. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ποσότητα ψαριών (συμπεριλαμβανομένων ψητών ή μαγειρεμένων στο φρούρνο ψαριών, κονσερβοποιημένου τόνου και μη τηγανισμένων οστρακοειδών) που κατανάλωναν οι συμμετέχουσες.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη κατανάλωση ψαριών, που έχουν ψηθεί συνδέεται άμεσα με τα οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου. Ο μόνος τρόπος μαγειρέματος που φάνηκε άκρως αναποτελεσματικός ήταν το τηγάνισμα, καθώς δεν πρόκειται να σας δώσει κάποια από αυτά τα οφέλη, αφού αλλοιώνει τη θρεπτικότητα των λιπαρών οξέων.

 

Διαβάστε επίσης:

Απώλεια μνήμης: 5 τρόφιμα που καλό είναι να αποφεύγουμε

6+1 λόγοι που οι μπανάνες είναι απαραίτητες στη διατροφή μας

Ποια τρόφιμα καταπολεμούν την κόπωση

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση