ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 λόγοι που πολλοί αποφεύγουν τη γλουτένη

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Οι διατροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Αυτή την περίοδο ειδικά η keto diet και η paleo έχουν αυξήσει τη δημοτικότητα τους. Αυτή τη στιγμή το 30% των Αμερικανών αποφεύγει τη γλουτένη ακόμα και αν δεν έχει προβλήματα υγείας όπως κοιλιοκάκη ή σοβαρή αλλεργία.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί το ερώτημα γιατί όλος αυτός ο κόσμος να προτιμά τα προϊόντα που δεν περιέχουν γλουτένη;

Η απάντηση είναι κάπως περίπλοκη. Η ουσία αυτή είναι ένα μείγμα δύο πρωτεϊνών που βρίσκονται στο ψωμί και σε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν σιτάρι, όπως δημητριακά, ζυμαρικά και συσκευασμένα τρόφιμα.
Αυτές οι πρωτεΐνες δεν αφομοιώνονται το ίδιο από όλους τους οργανισμούς και πιστεύεται ότι επιδεινώνουν ή ακόμη και προκαλούν κάποια προβλήματα υγείας.

Μερικοί άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη για να σώσουν τη ζωή τους, ενώ άλλοι απλά αισθάνονται καλύτερα και πιστεύουν ότι είναι υγιέστεροι χωρίς αυτήν. Η απάντηση στο αν πρέπει ή όχι να τρώτε γλουτένη σύμφωνα με όσα λένε οι διατροφολόγοι, δεν είναι απόλυτη.

Photo by Kimzy Nanney on Unsplash

Οι κυριότεροι λόγοι που ο κόσμος την απορρίπτει είναι οι εξής:

1. Αύξηση της δημοτικότητας των Keto και Paleo diet όπως και των χαμηλών υδατανθράκων

Ενώ οι επαγγελματίες της επιστήμης και της υγείας εξακολουθούν να συζητούν για το αν είναι πραγματικά υγιές για να κόψετε τους υδατάνθρακες, πολλοί είναι αυτοί που στρέφονται σε τρόπους χαμηλής κατανάλωσης τους με σκοπό να χάσουν βάρος, να αισθάνονται πιο ενεργοί ή να διαχειριστούν ορισμένες ασθένειες ή καταστάσεις (μεταξύ άλλων αιτιολογικό).

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες, όπως η διατροφή Keto και η δίαιτα Paleo , απαιτούν να κόψετε το ψωμί και τη γλουτένη. Για τη διατροφή Keto, δεν καταναλώνετε προϊόντα ψωμιού και σιταριού, κυρίως επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Ο στόχος της διατροφής Keto είναι να τους περιορίσετε και να καταναλώσετε περισσότερο υγιές λίπος, ώστε το σώμα σας να πάει σε μια κετογόνο κατάσταση (όπου το σώμα καίει το λίπος για να λάβει ενέργεια).

Η διατροφή Paleo περιορίζει το ψωμί και όλους τους κόκκους (συμπεριλαμβανομένων των σπόρων που περιέχουν γλουτένη), καθώς ο στόχος της δίαιτας είναι να μειώσει την κατανάλωση μεταποιημένων τροφίμων και να συνηθίσετε σε τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, κρέας, αυγά και ξηρούς καρπούς.

2. Ανησυχούν για την υγεία σχετικά με τη γλουτένη

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με το αν είναι καλό για όλους να αποφεύγουν τη γλουτένη ή αν είναι μόνο για εκείνους με διαγνωσμένες καταστάσεις. Το βασικό επιχείρημα σχετικά με τα προβλήματα με τη γλουτένη είναι ότι περιέχει πρωτεΐνες που δυσκολεύουν στην πέψη. Επίσης αυτή που βρίσκεται στο σιτάρι μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα.

3. Κοιλιακή νόσος και ευαισθησία στη γλουτένη

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή όπου η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί βλάβη στο λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα επώδυνη και δυσάρεστη πεπτική δυσφορία. Όταν είναι κατεστραμμένο, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, ειδικά αν δεν έχει διαγνωσθεί. Μερικά από αυτά είναι ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας ή ο καρκίνος του γαστρεντερικού σωλήνα.

Ακόμα κι αν δεν έχετε σοβαρή αλλεργία στο σιτάρι, ή κοιλιοκάκη, είναι πιθανό να αναπτύξετε μια ευαισθησία στη γλουτένη που προκαλεί συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, κόπωση, «ομίχλη του εγκεφάλου», φούσκωμα ή αέρια.
Εάν υποψιάζεστε ότι την έχετε, ένας τρόπος να το βεβαιώσετε, είναι να προσπαθήσετε να την αφαιρέσετε από τη διατροφή σας για ένα χρονικό διάστημα.
Στη συνέχεια, επαναφέρετε τη και παρατηρήσετε αν εμφανίζετε ξανά τα ίδια συμπτώματα.

Διαβάστε επίσης:

Μουστάρδα: Το αγαπημένο καρύκευμα της δίαιτας

3 βήματα για να χάσετε βάρος χωρίς δίαιτα

6+1 λόγοι που οι μπανάνες είναι απαραίτητες στη διατροφή μας