ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 5 πράγματα που χρειάζεται να σκεφτείτε προτού γίνετε vegan

vegan
Photo by Jo Sonn on Unsplash

Ο βεγκανισμός είναι σήμερα μια νέα τάση στη διατροφή, όπου την ασπάζεται μια ολοένα και αυξανόμενη μερίδα του κόσμου.

Όπως όλοι γνωρίζουν πλέον, αυτό σημαίνει ότι τρώνε αποκλειστικά φυτικά τρόφιμα, αφού στη vegan διατροφή αποκλείονται ακόμα και τα γαλακτοκομικά είδη.

Τα οφέλη για την υγεία σαφώς και είναι πάρα πολλά, όμως όπως ισχύει σε πολλές περιπτώσεις έτσι και σε αυτή, δεν παύουν να υπάρχουν ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις.

Ο πλήρης περιορισμός της πρόσληψης κρέατος, αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων, μπορεί να σας στερήσει πολλά θρεπτικά συστατικά που λαμβάνονται μόνο από τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Δείτε παρακάτω ποιες παραμέτρους είναι καλό να σκεφτείτε προτού γίνετε vegan, σύμφωνα με τους διατροφολόγους:

Β12 συμπλήρωμα

Η βιταμίνη Β12 διατίθεται φυσικά στο σώμα των ζώων. Έτσι, εάν περιορίσετε την πρόσληψη ζωικών τροφών με , τότε δεν έχετε καμία ποσότητα αυτής στο σώμα σας. Έτσι, οι vegans χρειάζεται να λαμβάνουν τακτικά το συμπλήρωμα βιταμίνης Β12 αφού πρόκειται για ένα πολύ θρεπτικό συστατικό για τη γενική ευεξία, καθώς διατηρεί υγιή τα νεύρα και τα κύτταρα του αίματος.

Πρωτεΐνες

Καθώς θα σταματήσετε να καταναλώνετε ψάρια, αυγά και κρέας, δεν θα έχετε μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης στο σώμα. Για να δώσετε λύση σε αυτό το ζήτημα, θα είναι αναγκαίο να συμπεριλάβετε ορισμένα φυτικά τρόφιμα που είναι πλούσια σε αυτές, ώστε να μπορούν να αντισταθμίσουν την έλλειψη. Οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης για χορτοφάγους είναι η σόγια, οι φακές, τα φασόλια και η κινόα.

Προσοχή στο βάρος

Επειδή περιορίζετε τα τρόφιμα με βάση τα ζώα, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να καταναλώνετε πολύ ψωμί και ζυμαρικά. Υπάρχει κίνδυνος να σας κάνουν να πεινάτε άρα και να τρώτε πιο συχνά, πράγμα που θα σας οδηγήσει σε αύξηση του βάρους σας. Επίσης, ακόμα και αν αντιστέκεστε στην κατανάλωση τους, η έντονη αίσθηση της πείνας, δεν αποκλείεται να σας ρίχνει τη διάθεση.

Περιορίστε την πρόσληψη σόγιας

Η σόγια είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο του κρέατος, αλλά η υπερβολική κατανάλωση αυτού του είδους μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε εσάς. Λάβετε λοιπόν υπόψη σας. Οι καλύτερες πηγές σόγιας είναι το tofu, το tempeh, το γάλα σόγιας και το miso. Επομένως, συμπεριλάβετε αυτά στη vegan διατροφή σας.

Η όλη διαδικασία θα πάρει χρόνο

Δεν μπορείτε να γίνετε πλήρως vegan από τη μια μέρα στην άλλη. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος παραπάνω, για να πετύχετε το στόχο σας. Ξεκινήστε αργά τρώγοντας περισσότερα λαχανικά και λιγότερο κρέας στα γεύματά σας και στη συνέχεια προχωρήστε σταδιακά.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί τα ακτινίδια θεωρούνται υπερτροφές;

Γιαούρτι καρύδας: Ένα θρεπτικό και ελαφρύ επιδόρπιο

Tι μπορεί να βλάψει την υγεία του εντέρου και πώς να το αντιμετωπίσετε

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση