ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Tι μπορεί να συμβεί στο σώμα αν τρώτε πολλά καρότα;

καρότο
Photo by Louis Hansel on Unsplash

Τα καρότα είναι ένα υγιές και θρεπτικό λαχανικό γεμάτο βιταμίνες και μέταλλα, αλλά η υπερκατανάλωση τους μπορεί να προκαλέσει κάποιες παράξενες και δυσάρεστες παρενέργειες. Είναι μια εξαιρετική πηγή β-καροτένιο, ένας τύπος καροτενοειδούς που τους δίνει το πορτοκαλί τους χρώμα και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα, σύμφωνα με το Livestrong.

Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε περίσσεια καροτίνης στο αίμα, η οποία μπορεί να προκαλέσει καροτεναιμία, μια κατάσταση που προκαλεί μια κίτρινη ή πορτοκαλί απόχρωση στο δέρμα. Η κατάσταση αυτή είναι ακίνδυνη και επηρεάζει κυρίως τις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών.

Η κατανάλωση πάρα πολλών καρότων μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγή στις κινήσεις του εντέρου. Τα καρότα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η οποία μπορεί να διαταράξει το γαστρεντερικό σας σωλήνα εάν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, ειδικά εάν δεν πίνετε αρκετό νερό για να διευκολύνετε τη διέλευση των κοπράνων. Για να αντιμετωπίσετε αυτές τις παρενέργειες, ωστόσο, καλό είναι να τρώτε μισό φλιτζάνι ωμά, ψιλοκομμένα καρότα κάθε μέρα.

Τα οφέλη για την υγεία που προσφέρουν τα καρότα

Ενώ η υπερκατανάλωση καρότων μπορεί να επηρεάσει τα έντερα και να αποχρωματίσει το δέρμα, μια μέτρια ποσότητα πρόκειται να ωφελήσει σημαντικά τη συνολική σας υγεία.

Τα καρότα είναι ένα ευέλικτο λαχανικό που καλλιεργείται και συλλέγεται για χιλιάδες χρόνια. Αποτελούν μια μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμίνης Α και έχουν συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη.

Πρώτα απ ‘όλα, η κατανάλωση τους μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση και τη διατήρηση της όρασης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και λουτεΐνη. Η βιταμίνη Α μπορεί να υποστηρίξει υγιή μάτια και να μειώσει τον κίνδυνο νυχτερινής τύφλωσης. Η λουτεΐνη, από την άλλη πλευρά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.

Η τακτική κατανάλωση καρότων μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου. Ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων σας από τις ελεύθερες ρίζες και να καταπολεμήσει τις χρόνιες ασθένειες συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Επιπλέον, περιέχουν μικρές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης Κ, που μπορούν να συμβάλουν στην υγεία των οστών. Η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καρότων σε καθημερινή βάση μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην καθυστέρηση ή στην πρόληψη της εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Διαβάστε επίσης:

Καρύδια Vs Πεκάν: Ποια είναι η διαφορά τους;

Λεμόνι: Το ισχυρό φάρμακο της φύσης

Ποια είναι τα φρούτα με τις λιγότερες θερμίδες

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση