ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι είναι πιο υγιεινό: Το ψημένο ή άψητο ψωμί;

ψωμί
Photo by Victoria Shes on Unsplash

Το ψωμί, είναι ένα αγαπημένο τρόφιμο για μικρούς και μεγάλους. Οι διατροφολόγοι συνιστούν πάντα τις πιο υγιεινές επιλογές, όπως είναι το ολικής άλεσης.

Κάτι, που μέχρι στιγμής ήταν πιο άγνωστο, είναι το γεγονός ότι όταν το ψήνουμε πριν το καταναλώσουμε, τότε δεν αποκλείεται να κερδίσουμε ορισμένα οφέλη για την υγεία.

Δείτε παρακάτω πώς μπορεί να συμβεί αυτό:

Σε βιοχημικό επίπεδο, συμβαίνει μια σειρά χημικών αντιδράσεων όταν το φρέσκο ​​ψωμί χάνει την υγρασία του και γίνεται καφέ, καθώς ψήνεται. Αυτό είναι γνωστό ως η αντίδραση Maillard και είναι υπεύθυνη για το χρυσαφένιο και καφετί χρώμα που αποκτά.

Θρεπτική αξία: Υπάρχει ένας κλασικός μύθος που λέει ότι όταν ψήνουμε το ψωμί «σκοτώνουμε» τα θρεπτικά συστατικά. Αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει. Το φρυγανισμένο ψωμί έχει τεχνικά ελαφρώς χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI) επειδή αυτές οι χημικές αντιδράσεις που προαναφέρθηκαν διαλύουν τους υδατάνθρακες, όμως η διαφορά δεν είναι τεράστια μεταξύ του κανονικού ψωμιού και του ψημένου.

Το ψημένο ψωμί πέπτεται ευκολότερα: Η  χημική αντίδραση από το ψήσιμο ψωμιού, προκαλεί την αλλαγή των αμύλων. Ως αποτέλεσμα, αυτό μπορεί να διευκολύνει την πέψη για κάποιον που μπορεί να δυσκολεύεται. Παρόλα αυτά, ο τύπος ψωμιού που επιλέγετε είναι πιο σημαντικός για βέλτιστη πέψη από το αν το ψήνετε ή όχι.

Τι είναι καλό να αποφύγετε κατά το ψήσιμο: Αν και μπορεί να είναι αρκετά νόστιμο το ψημένο ψωμί, καλό θα ήταν να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί να μην το κάψετε.

Ο λόγος δεν οφειλεται μόνο στο γεγονός ότι θα χάσει τη γεύση του αλλά σε κάτι που είναι πολύ πιο επικίνδυνο.

Όταν το ψωμί έχει καεί αρκετά, μπορεί να περιέχει μια πιθανή καρκινογόνο ένωση, που ονομάζεται ακρυλαμίδιο. Αυτή ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας εάν καταναλώνεται πολύ συχνά.

Διαβάστε επίσης:

Τα 10 φρούτα που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Το νούμερο ένα σνακ για την υγεία της καρδιάς

Εκχύλισμα γλυκάνισου: 3 θεραπευτικές ιδιότητες που οφελούν τις γυναίκες

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις