ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα σας συμβεί αν τρώτε πολλή ζάχαρη

ζάχαρη
Photo by Anna Tukhfatullina Food Photographer/Stylist from Pexels

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη είναι βλαβερή για την υγεία καθώς μπορεί να την επηρεάσει με πολλούς τρόπους όταν γίνεται κατάχρηση στην κατανάλωση της.

Σύμφωνα με την American Heart Association (AHA), η συνιστώμενη πρόσληψη ζάχαρης είναι 6 κουταλάκια του γλυκού (25 γραμμάρια) για τις γυναίκες και 9 κουταλάκια του γλυκού (36 γραμμάρια) για τους άνδρες.

Τι μπορεί όμως να συμβεί στην υγεία σας αν ξεπεράσετε τα όρια;

1 Θα αντιμετωπίσετε φλεγμονή

Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να καταστρέψει το μικροβίωμα του εντέρου, τροφοδοτώντας τα κακά βακτήρια και προκαλώντας αύξηση της φλεγμονής στο σώμα. Επομένως καλό είναι να εστιάσετε, στη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης και παράλληλα να τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες και τρόφιμα με προβιοτικά, για να ενισχύσετε την υγεία του εντέρου.

2 Θα πάρετε περιττό βάρος

Μία από τις μεγαλύτερες παρενέργειες της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης είναι η αύξηση βάρους. Όταν τρώτε, το σώμα σας απελευθερώνει ινσουλίνη για να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα σας σε φυσιολογικό επίπεδο. Η ινσουλίνη είναι εκ φύσεως μια ορμόνη« αποθήκευσης λίπους, οπότε όσο περισσότερη ζάχαρη τρώτε, τόσο περισσότερη ινσουλίνη απελευθερώνει το σώμα και αυτό οδηγεί στην αύξηση του λίπους.

3 Θα αισθάνεστε ακόμα πεινασμένοι

Τα ζαχαρούχα ποτά δεν περιορίζουν την πείνα, οπότε είναι εύκολο να καταναλώνετε πάρα πολλές θερμίδες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να γίνει διάκριση μεταξύ προστιθέμενης ζάχαρης και φυσικής ζάχαρη (προέρχεται από τα φρούτα). Η ζάχαρη φρούτων είναι πολύ πιο υγιεινή και επίσης γεμάτη θρεπτικά συστατικά.

4 Θα διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για ασθένειες

Η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων , συμβάλλοντας στην παχυσαρκία, τη φλεγμονή και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχουν επίσης συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Photo by Heather Ford on Unsplash

5 Θα λαχταράτε ακόμη περισσότερη ζάχαρη αφού προκαλεί εξάρτηση

Μια άλλη παρενέργεια που έχει η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι ότι προκαλεί εξάρτηση. Όσο πιο πολύ τρώτε τόσο περισσότερο αναζητάτε τροφές που την περιέχουν. Το σώμα απελευθερώνει πολλή ινσουλίνη για να επαναφέρει σε φυσιολογικό επίπεδο το σάκχαρο στο αίμα και μερικές φορές αυτό μπορεί να προκαλέσει «διακοπή της ζάχαρης».

Αυτό σας αφήνει ακόμα πιο πεινασμένους και λαχταράτε οτιδήποτε θα ανεβάσει το σάκχαρο στο αίμα σας, όπως ζάχαρη και υδατάνθρακες. Έτσι ξεκινά ένας φαύλος κύκλος.

6 Θα διαπιστώσετε ότι έχετε πρόωρη γήρανση στο δέρμα

Το δέρμα αποτελείται κυρίως από κολλαγόνο και ελαστίνη, που είναι δύο τύποι πρωτεϊνών. Αυτές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του δέρματος μας απαλό, ελαστικό και νεανικό. Τώρα όταν υπερκαταναλώνετε ζάχαρη, το πρόβλημα προκύπτει επειδή μπορεί να καταστρέψει τις πρωτεΐνες του κολλαγόνου και να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματός. Επιπλέον, η ίδια φυσική απώλεια κολλαγόνου ισχύει και για άλλες περιοχές του σώματός μας, όπως τα οστά και οι αρθρώσεις, που ενδέχεται να δημιουργήσει και εκεί προβλήματα.

7 Θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2 με την πάροδο του χρόνου

Η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και τελικά στον διαβήτη τύπου 2 . Για παράδειγμα, σε μια μετα-ανάλυση, οι συγγραφείς συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα οκτώ ξεχωριστών μελετών. Κάθε μία από αυτές τις οκτώ μελέτες, συνέκρινε άτομα που έπιναν πολλά ζαχαρούχα ποτά (όπως αναψυκτικά) με άτομα που δεν έπιναν τέτοιου είδους ποτά. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν, ότι τα άτομα που έπιναν περισσότερα ζαχαρούχα ποτά είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε επίσης:

Τα 10 φρούτα που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Το νούμερο ένα σνακ για την υγεία της καρδιάς

Εκχύλισμα γλυκάνισου: 3 θεραπευτικές ιδιότητες που οφελούν τις γυναίκες

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις