ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Vegan τυρί με βάση το μικροβίωμα είναι σχεδόν ίδιο με το ζωικό

τυρί
Photo by Nastasya Day from Pexels

Η vegan διατροφή, όσο περνάει ο καιρός αποκτά όλο και περισσότερους θαυμαστές, οι οποίοι επιθυμούν να διακόψουν την κατανάλωση ζωικών τροφίμων και των παραγόντων τους.

Η αυξητική αυτή τάση στον χώρο της διατροφής, οδηγεί σε όλο και περισσότερες εναλλακτικές λύσεις για αντικατάσταση του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων με άλλα που έχουν βάση τα φυτά, τα οποία εμφανίζονται στην αγορά για να καλύψουν αυτές τις οικολογικές ανάγκες.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύει μια πρόσφατη μαγειρική καινοτομία, τα φυτά δεν είναι οι μόνοι «πρωταγωνιστές» στη μετάβαση σε πιο βιώσιμα τρόφιμα – τα μικρόβια διαδραματίζουν επίσης βασικό ρόλο.

Αυτό επιδεικνύει μια νέα εταιρεία, που ονομάζεται «Superbrewed Food» η οποία έχει δημιουργήσει ένα vegan τυρί χωρίς να χρησιμοποιεί γαλακτοκομικά προϊόντα.

Στην περίπτωση αυτού του τρόφιμου, η βασική πρωτεΐνη δεν είναι φυτική, αλλά έχει βάση τα μικρόβια. Για την παραγωγή της, η εταιρεία χρησιμοποιεί αναερόβια ζύμωση, η ίδια δηλαδή διαδικασία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή μπύρας. Η εταιρεία λέει ότι αυτή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή προϊόντων χωρίς κρέας και χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα.

Photo by The HK Photo Company on Unsplash

Για τη διαδικασία ζύμωσης, χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο μικρόβιο φιλικό προς το έντερο, το οποίο βρίσκεται συνήθως στο μικροβίωμα μας. Επιπλέον, η παραγωγή δεν απαιτεί επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, επειδή η διαδικασία ζύμωσης χρησιμοποιείται ήδη ευρέως και η εγκατάσταση παραγωγής, βασίζεται σε εμπορικές υποδομές που υπάρχουν ήδη, όπως αυτές που βρίσκονται στα ζυθοποιεία.

Μόλις δημιουργήσει την πρωτεΐνη, η εταιρεία μπορεί να σχηματίσει κεφάλια από τυριά και τυρί κρέμας, που μοιάζουν και έχουν την ίδια γεύση με τα ζωικά.

Επιπλέον, έχει επίσης ισχυρές ιδιότητες γαλακτωματοποίησης, οπότε έχει τη δυνατότητα να εισέλθει σε πολλές εφαρμογές για υποκατάστατα αυγών.

Μέχρι στιγμής, η εταιρεία έχει φτιάξει μοτσαρέλα, τυρί κρέμας και τσένταρ. Προς το παρόν, εργάζεται στη συσκευασία και τη διανομή τους, ελπίζοντας να κυκλοφορήσει τα πρώτα της προϊόντα προς το τέλος της χρονιάς.

Διαβάστε επίσης:

Τα 5 πράγματα που χρειάζεται να σκεφτείτε προτού γίνετε vegan

Γιαούρτι καρύδας: Ένα θρεπτικό και ελαφρύ επιδόρπιο

Η vegan εναλλακτική του αλείμματος σοκολάτας είναι πολύ υγιεινή και χρειάζεται μόνο 3 συστατικά

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση