ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 βήματα για να βρείτε τον σκοπό της ζωής σας

επιτυχία
Photo by Martine Savard from Pexels

Αν κάνουμε σύντομη και πρόχειρη στατιστική ανάμεσα σε φίλους και στον ίδιο μας τον εαυτό, θα διαπιστώσουμε ότι αν όχι το 100% τουλάχιστον το 70%-80%, δεν εξασκεί το επάγγελμα που επιθυμεί πραγματικά και σίγουρα δεν έχει τη δουλειά που πάντα ονειρευόταν.

Μάλιστα αυτό το κομμάτι, μεταξύ παρέας, επιδέχεται μεγάλες δόσεις χιούμορ και αστεϊσμών σχετικά με την καθημερινότητα σε μία θέση εργασίας, που αν οι συνθήκες το επέτρεπαν, δεν θα μπαίναμε ποτέ στη διαδικασία να τη σκεφτούμε σαν προοπτική.

Άρα οι λόγοι που παραμένει κάποιος σε μια δουλειά που δεν τον εκφράζει, είναι για λόγους επιβίωσης, ή αν το πάμε στο άλλο άκρο, επειδή τα χρήματα είναι πολύ ικανοποιητικά για να την εγκαταλείψει.

Επίσης, υπάρχει και ένας ακόμα λόγος, που πολλοί δεν τον αντιλαμβάνονται και είναι η έλλειψη σκοπού. Τους λείπει ο ενθουσιασμός και η θέληση να δημιουργήσουν ή να κάνουν κάτι που θα εκπληρώνει μία ανάγκη τους για έκφραση ή προσφορά.

Σύμφωνα με έρευνα 2000 Αμερικανών, μόνο το 10% των ανθρώπων εργάζονται στη δουλειά που ονειρευόταν όταν ήταν έφηβοι. Οι ερωτηθέντες, ανέφεραν πολλούς λόγους, όπως οικονομικούς περιορισμούς, έλλειψη δεξιοτήτων ή εστίαση στην οικογένεια, για αυτήν την αποχώρηση από την αναζήτηση των ονείρων τους.

Η αίσθηση του υπαρξιακού φόβου που διαπερνά τον απλό στοχασμό του «σκοπού της ζωής» κάποιου, είναι αρκετή για να προκαλέσει άγχος.

Κάποιοι θα υποστήριζαν ότι όλοι έχουμε έναν μόνο σκοπό, ενώ άλλοι, ότι έχουμε πολλαπλούς σκοπούς που εκπληρώνουμε καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: η αίσθηση της σύνδεσης με τον σκοπό κάποιου, είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στη δουλειά, στα πάθη και στις επιχειρήσεις.
Μπορεί ακόμη και να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο. Μια μελέτη της «Clearvue Health» ανέφερε ότι ο σκοπός συσχετίστηκε σημαντικά με τη θνησιμότητα σε μια ομάδα 8.419 ενηλίκων.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Επομένως αν ο σκοπός είναι το κλειδί της επιτυχίας, πώς μπορεί κάποιος να τον ανακαλύψει;

Δείτε παρακάτω 3 tips που θα σας βοηθήσουν να βρείτε ξανά τον σκοπό σας. Ίσως έτσι οδηγηθείτε να κάνετε κάτι πολυ πιο δημιουργικό.

Σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας ενθουσιάζει

Πολλοί από εμάς απορρίπτουμε το πραγματικό όνειρό μας ως απλώς «ενδιαφέρον». Όμως η απάντηση θα προκύψει μόνο μέσω εσωτερική αναζήτησης. Αν κλείσετε τα μάτια και σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας ενθουσιάζει, θα το νιώσετε σαν μία ενέργεια σε όλο σας το σώμα. Αυτή είναι η χαμένη σας φλόγα, πο μπορείτε να αναζοπυρώσετε για να πετύχετε τον σκοπό σας.

Κατανοήστε και ξεπεράστε τους περιορισμούς

Ο εντοπισμός του σκοπού σας θα ήταν πολύ πιο εύκολος εάν δεν υπήρχαν περιορισμοί. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν το έχετε εντοπίσει ακόμη. Θυμηθείτε ότι τα κοινωνικά στερεότυπα δεν παίζουν απολύτως κανέναν ρόλο. Άλλωστε δεν είναι λίγοι επιχειρηματίες, που βγήκαν νικητές επειδή ακριβώς πήγαν ενάντια σε αυτά. Ακόμα και η ηλικία είναι ένα taboo που «φρενάρει» πολλούς από την εκπλήρωση ενός στόχου. Εδώ καλό θα ήταν να γνωρίζετε, ότι πολλοί κατάφεραν να βρουν τον σκοπό τους μετά τα πενήντα, λόγω της εμπειρίας που είχαν συλλέξει μέσα σε τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς.

Αναλάβετε δράση

Η εμπιστοσύνη χτίζεται μέσω της ανάληψης δράσης. Η ιδέα είναι να επιλέξετε μια μέρα – και να προγραμματίσετε το αρχικό επιχειρηματικό σχέδιο ή το βιβλίο ή το πάθος σας με ορμή. Αν το σχεδιάζετε νωρίτερα, θα νιώσετε πιο σίγουροι και είναι πιο πιθανό να είστε πιο δυναμικοί. Το μεγαλύτερο όνειρο και ο σκοπός της ζωής σας είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Μην αμφιβάλλετε ποτέ για όσα σας λέει η συνείδηση σας.

 

Διαβάστε επίσης:

13 γυναίκες επιχειρηματίες που χρηματοδότησαν μόνες τους τις επιχειρήσεις τους

Με ποιον τρόπο θα μπορούν τα νέα κορίτσια να ελέγχουν οικονομικά το μέλλον τους

ΟΗΕ: Ο κορονοϊός οδήγησε 45 εκατ. περισσότερες γυναίκες σε ακραία φτώχεια

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση