ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 σημεία – κλειδιά για να οδηγήσετε την ομάδα σας στην κορυφή εν μέσω κρίσης

Photo by cottonbro from Pexels

Η κρίση της πανδημίας, δεν προκάλεσε μόνο προβλήματα στους εργαζόμενους, αλλά και στους ίδιους τους εργοδότες, οι οποίοι ήρθαν και αυτοί με τη σειρά τους αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Εκτός από το άγχος να είναι τυπικοί απέναντι στις υποχρεώσεις τους εν μέσω οικονομικής κρίσης, καλούνται να αποδείξουν τις ηγετικές τους ικανότητες και να ενδυναμώσουν την ομάδα τους εμπνέοντας την να πετύχει τα μέγιστα.

Δείτε πώς μπορείτε να είστε επιδραστικοί στους υφιστάμενους σας και να τους βοηθήσετε να παραμείνουν ψύχραιμοι και παραγωγικοί, σύμφωνα με όσα συμβουλεύουν οι CEO μεγάλων εταιρειών:

Ευελιξία

Η πανδημία δεν ήταν προβλέψιμη από κανέναν. Όμως η δυνατότητα να έχετε επιλογές ως ηγέτης κατά τη διάρκεια της κρίσης, είναι πολύ σημαντικό. Εσείς είστε η δύναμη που θα παρακινήσει τους υπαλλήλους να βρουν το χαμένο ψυχικό τους σθένος.

Είναι καλό να σκέφτεστε διπλωματικά και να δίνετε εναλλακτικές όταν προκύπτει ένα πρόβλημα. Ακόμα και ο τρόπος που το διατυπώνετε μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Επικοινωνήστε με ενσυναίσθηση 

Οι ηγέτες πρέπει να είναι πρόθυμοι, να δείχνουν ότι νοιάζονται και να έχουν αμφίδρομη επικοινωνία με την ομάδα τους.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ήταν σημαντικό για τους υπαλλήλους να αισθάνονται ότι τα αφεντικά τους κατανοούσαν τις ανησυχίες και τις ανάγκες τους. Μπορείτε να στέλνετε εβδομαδιαίες επιστολές ρωτώντας τους αν είναι όλα καλά. Έτσι θα έχουν το θάρρος να σας μιλήσουν. Είναι καλό να τους ακούτε, γιατί με τον τρόπο αυτό υπάρχει αποτελεσματικότητα στην επικοινωνία και παράλληλα, έχετε τον πλήρη έλεγχο για το συμβαίνει στην εταιρεία.

Προετοιμαστείτε για πιο σκληρή δουλειά

Οι ηγέτες χαρακτηρίζονται από καθαρή συνείδηση. Αυτό σημαίνει ότι  ίσως να χρειαστεί να αναλάβετε και εσείς δράση, για να βοηθήσετε την κατάσταση κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.

Είναι λογικό να μην έχετε πάντα όλες τις απαντήσεις, όμως οι υπάλληλοι περιμένουν να ακούσουν τις σκέψεις σας. Η ηγεσία σημαίνει δράση και δε συνοδεύεται από μια παθητική στάση. Ακόμα και αν δεν γνωρίζετε πώς μπορεί να εξελιχθεί μία πρόκληση, είναι καλό να εκφράσετε όλα όσα σκέφτεστε και να αναλάβετε και εσείς δράση, αντί να κάθεστε στην πολυθρόνα του γραφείου σας.

Αυτονομία

Η αναγνώριση της δουλειάς κάποιου, ήταν ανέκαθεν σημαντική, πόσο μάλλον τώρα, που η πανδημία έχει «τσακίσει» το ηθικό όλων.

Αν όντως επιθυμείτε να κάνετε ένα βήμα παραπέρα, καλό θα ήταν να δείχνετε ότι αναγνωρίζετε τον κόπο και τις θυσίες των υπαλλήλων σας.

Χαρίστε τους αυτονομία, να εργάζονται ατομικά χωρίς να έχουν μία μόνιμη επίβλεψη, για να καταλάβουν ότι αυτό λειτουργεί προς όφελος τους.

Επίσης με τον τρόπο αυτό δείχνετε ότι τους έχετε εμπιστοσύνη. Η τακτική αυτή, είναι μία πιο σύγχρονη ευαισθησία, κάτι που δεν ίσχυε τόσο έντονα παλιότερα. Πενήντα χρόνια πριν, οι διευθυντές έλεγαν «δεν είναι δικό μου πρόβλημα». Πλέον όμως έχουν καταλάβει ότι είναι και δικό τους.

 

Διαβάστε επίσης:

Ποια μυστικά των ηγετών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προς όφελος σας στον χώρο εργασίας

3 tips για να είστε ένας καλός ηγέτης της ομάδας σας από απόσταση

Είστε ηγέτης ή αφεντικό;

 

Aκολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση