ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 απλά βήματα για να ηρεμήσετε σε μία κρίση άγχους

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Το άγχος μπορεί να κυριεύσει τον οποιονδήποτε και μάλιστα να εκδηλωθεί μέσω μιας κρίσης, σε μια δεδομένη στιγμή.

Ως συνήθως γι’ αυτό ευθύνεται η πίεση, οι ανήσυχες σκέψεις και φυσικά το στρες.

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άγχους, το άτομο που τη βιώνει νιώθει ότι έχει «κολλήσει» σε κάτι με το οποίο ασχολείται εκείνη τη στιγμή, (από εργασία μέχρι και μαγείρεμα),αισθάνεται μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα, ενώ συγχρόνως εμφανίζει πολύ έντονη νευρικότητα

Το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς λόγο. Σίγουρα, υπάρχουν άτομα που είχαν κάποιες προηγούμενες εμπειρίες που τους προκάλεσαν άγχος. Όμως για άλλους, η κρίση άγχους μπορεί να έρθει χωρίς ιδιαίτερο λόγο, ενώ όσο αυτή διαρκεί, δεν ξέρουν πώς να την αντιμετωπίσουν.

Αισθάνονται αβοήθητοι και εκτός ελέγχου, χωρίς να έχουν την ψυχραιμία να ελέγξουν την κατάσταση. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικά κόλπα και απλές ψυχικές ασκήσεις για την αντιμετώπιση μιας κρίσης που βοηθούν στο να ηρεμήσουν αμέσως τα νεύρα σας και να μειώσετε το άγχος σας.

πηγή: pexels

Ακολουθούν 5 συμβουλές σύμφωνα με όσα προτείνουν οι ειδικοί:

Λάβετε υπόψη τις σκέψεις σας

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης εάν αισθάνεστε άχρηστοι ή αρχίζετε να φαντάζεστε χειρότερα σενάρια στο μυαλό σας, δοκιμάστε να αμφισβητήσετε τα πάντα. Πείστε τον εαυτό σας και εξηγήστε του ότι το χειρότερο δυνατό πράγμα μπορεί να συμβεί μόνο αν εσείς το επιτρέψετε.

Αποσπάστε την προσοχή σας

Σκεφτείτε το αγαπημένο σας τραγούδι, ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, καθαρίστε το σπίτι και γενικά κάντε τα πάντα για να αποσπάσετε τον εαυτό σας και να εστιάσετε την ενέργεια και τις σκέψεις σας σε κάτι άλλο.

Αποδεχτείτε το

Πείτε στον εαυτό σας ότι «και αυτό θα περάσει». Αποδεχτείτε το γεγονός ότι αισθάνεστε άγχος αυτή τη στιγμή και σταματήστε να προσπαθείτε να καταστέλλετε απεγνωσμένα τα συναισθήματα σας. Κάτι τέτοιο θα συμβάλει πραγματικά στη μείωση του άγχους και θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι λειτουργεί για σας.

Μιλήστε σε τρίτους

Απευθυνθείτε σε ένα άτομο που εμπιστεύεστε και εκφράστε του τι νιώθετε. Δεν χρειάζεται να φοβάστε ότι θα σας κρίνει. Απλά μιλήστε του για αυτο που βιώνετε. Ο διάλογος μαζί του θα σας βοηθήσει να ηρεμησετε.

Κάντε πιο θετικές σκέψεις

Ενώ το μυαλό σας είναι απασχολημένο με το να φαντάζεται καταστροφικά σενάρια, προσπαθήστε να κάνετε πιο θετικές σκέψεις. Αρχίστε να σκέφτεστε πόσο τυχεροί είστε που έχετε ένα σπίτι, μια οικογένεια, μια δουλειά ή να σκεφτείτε οτιδήποτε γνωρίζετε ότι σας προκαλεί χαρά.

Διαβάστε επίσης:

«Yλισμός ευτυχίας» ή «υλισμός επιτυχίας»; Τι σημαίνει πλούτος για εσάς

3 απλές συνήθειες μπορούν να σας κάνουν λίγο πιο ευτυχισμένους

Tελικά τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία;

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση