ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 Δεξιότητες που θα απαιτούνται από την αγορά εργασίας στο μέλλον

 

Η πανδημία άλλαξε για πάντα τις ζωές μας. Η κρίση στην αγορά εργασίας είναι ανησυχητική, καθώς σημειώθηκε ανεργία ρεκόρ σε όλο τον κόσμο.

Με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες και την τεχνολογία να προχωρά γρηγορότερα από ποτέ, είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ για τους επαγγελματίες να παραμείνουν μπροστά από την αρνητική αυτή καμπύλη .

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πέντε δεξιότητες, οι οποίες αν και συχνά παραλείπονται, είναι κρίσιμες για να παραμείνετε επίκαιροι και αποτελεσματικοί σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο εργατικό δυναμικό .

Ακολουθούν οι δεξιότητες που είναι καλό να αποκτήσετε πριν από το 2021:

Φουτουριστική σκέψη

Η φουτουριστική σκέψη είναι η ικανότητα πρόβλεψης γεγονότων και τάσεων και πώς μπορούν να επηρεάσουν τη βιομηχανία και την επαγγελματική σας ανάπτυξη.

Αν και αυτή είναι μια ικανότητα που έχουν λίγοι, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η φουτουριστική σκέψη δεν απαιτεί διδακτορικό.

Χρειάζεται να είστε καλά ενημερωμένοι και να σκέφτεστε έξω από τα πλαίσια.

Θάρρος ηγεσίας

Ακόμα κι αν δεν έχετε διευθυντικό ρόλο, η ανάπτυξη δεξιοτήτων ηγεσίας δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι όσοι έχουν τέτοιες δεξιότητες είναι πιο πιθανό να λάβουν αύξηση, να προαχθούν ή να επιλεγούν να αναλάβουν πρόσθετες ευθύνες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ηγεσία δεν αφορά μόνο τη διαχείριση μιας ομάδας. Αφορά επίσης το θάρρος να κάνουμε πράγματα όπως:

-Να βγείτε έξω από τη ζώνη άνεσής σας για να αναλάβετε νέους ρόλους που θα επεκτείνουν την εμπειρία σας.

-Να είσαι ειλικρινής: δηλαδή να πείτε στους ανθρώπους τι πρέπει να ακούσουν, όχι τι θέλουν να ακούσουν.

-Να λάβετε μέτρα όταν χρειάζεται και να μειώστε τις απώλειες όταν πρέπει να γίνουν περικοπές.

Συναισθηματική νοημοσύνη

Με την εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, η ικανότητα αναγνώρισης, κατανόησης και διαχείρισης όχι μόνο των δικών σας συναισθημάτων, αλλά και αυτών των άλλων, έχει γίνει μια από τις κορυφαίες δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες .

Οι ισχυρές δεξιότητες συναισθηματικής νοημοσύνης μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε και να αλληλοεπιδράσουμε με τα συναισθήματά μας με τρόπο που μας βοηθά να οικοδομήσουμε ποιοτικές σχέσεις και να λάβουμε αποτελεσματικά αποφάσεις.

Διαπροσωπική επικοινωνία

Σε έναν κόσμο όπου η επικοινωνία πραγματοποιείται κυρίως σε ψηφιακές πλατφόρμες όπως το Zoom, το να γνωρίζετε πώς να μιλάτε καθαρά και να αλληλεπιδράτε με άλλους είναι το κλειδί για τη διατήρηση διαπροσωπικών σχέσεων, την επιτυχή επίλυση προβλημάτων και τη διαχείριση συνομιλιών.

Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ικανότητα δεν είναι μόνο για ό, τι λέτε ή πληκτρολογείτε ο ένας στον άλλο, αλλά επίσης για την ενεργή ακρόαση και την προσαρμογή στα συναισθήματα.

Ευελιξία

Σύμφωνα με μια έκθεση  του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που εξέτασε το μέλλον των θέσεων εργασίας σε εννέα διαφορετικές βιομηχανίες σε 15 από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι εργοδότες σύντομα θα δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στις γνωστικές ικανότητες όπως τη δημιουργικότητα και την προσαρμοστικότητα.

Εκείνοι με δεξιότητες γνωστικής ευελιξίας ενεργοποιούνται από την αλλαγή και προσαρμόζονται γρήγορα και εύκολα στο άγνωστο. Απολαμβάνουν να πειραματίζονται με νέα πράγματα και είναι σε θέση να εξετάσουν πολλές έννοιες ταυτόχρονα.

Διαβάστε επίσης:

Με ποιες τεχνικές θα καταλάβετε αν σας λένε ψέματα σε μία συνέντευξη;

5 ψέματα που μας λέει το μυαλό και εμείς τα πιστεύουμε

Μην αποχωρήσετε από μία συνέντευξη αν δεν κάνετε πρώτα 4 βασικές ερωτήσεις

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση