ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μην αποχωρήσετε από μία συνέντευξη αν δεν κάνετε πρώτα 4 βασικές ερωτήσεις

Μια συνέντευξη εργασίας επιτρέπει σε έναν εργοδότη να εξετάσει το αν ταιριάζει ένας υποψήφιος στη διαθέσιμη θέση αλλά και στο προφίλ της εταιρείας. Όμως είναι μία καλή ευκαιρία και για τον ίδιο τον συνεντευξιαζόμενο, να διαπιστώσει αν όντως θα του άρεσε να εργαστεί εκεί.

Ο τρόπος για να έχει ένα αλάνθαστο κριτήριο, είναι να προετοιμάσει ορισμένες ερωτήσεις, τις οποίες καλό θα ήταν να διατυπώσει στο τέλος της συνέντευξης. Αυτές θα αφορούν περισσότερο το περιβάλλον εργασίας και τη διαδικασία πρόσληψης.

Photo by CoWomen from Pexels

Δείτε ποιες ερωτήσεις μπορείτε να κάνετε στον εργοδότη, σε περίπτωση που διεκδικείτε μία θέση εργασίας:

Ποιο είναι το αγαπημένο σας κομμάτι σχετικά με τη συνεργασία που έχετε με αυτήν την εταιρεία;

Ρωτήστε τον εργοδότη τι του αρέσει περισσότερο για την εταιρεία στην οποία εργάζεται. Η ερώτηση σας δίνει μια εικόνα για τα δυνατά σημεία της εταιρείας και δείχνει ότι ενδιαφέρεστε πολύ για την φύση της εταιρείας. Εάν σας απαντήσει με ειλικρίνεια, είναι πολύ πιθανό να λάβετε προσωπικές πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας της. Εναλλακτικά θα μπορούσατε να ρωτήσετε, ποιο προφίλ υπαλλήλων προτιμούν ή γιατί οι υπάλληλοι της εταιρείας απολαμβάνουν τη δουλειά τους. Μία ακόμα καλή ερώτηση που μπορείτε να θέσετε, είναι για ποιους λόγους επέλεξε και ο ίδιος τη συνεργασία του με την  εταιρεία.

Ποια ικανότητα είναι πιο σημαντική για αυτήν τη θέση;

Όταν διαβάζετε την περιγραφή της εργασίας, έχετε μια ιδέα για το πώς οι δεξιότητες σας συνδέονται με τη θέση. Ρωτώντας τον εργοδότη ποια ικανότητα πιστεύει ότι είναι πιο σημαντική, σας επιτρέπει να δείτε εάν είχατε δίκιο. Σας δίνει επίσης την ευκαιρία να επισημάνετε εάν έχετε αυτήν την ικανότητα και τους τρόπους με τους οποίους την έχετε αξιοποιήσει στην επαγγελματική σας εμπειρία. Ένας άλλος τρόπος για να διατυπώσετε το ερώτημα είναι να ρωτήσετε ποιες δεξιότητες θα ήθελε η εταιρεία γι’ αυτή νέα θέση.

Πού είναι τώρα το άτομο που είχε αυτή τη θέση;

Ρωτήστε πού βρίσκεται ο προηγούμενος υπάλληλος για να μάθετε πολλά πράγματα. Θα αντλήσετε πληροφορίες για το εάν η θέση οδηγεί σε προαγωγή ή πρόοδο εντός της εταιρείας ή εάν ο προηγούμενος υπάλληλος έφυγε για να βρει δουλειά αλλού. Το ερώτημα είναι αρκετά έξυπνο, γιατί θα διαπιστώσετε παράλληλα και άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, μπορεί να μάθετε σε πόσο χρονικό διάστημα εγκατέλειψε ο προηγούμενος την υποψήφια θέση, ή αν τον αποδέσμευσε η ίδια η εταιρεία. Διαφορετικά, μπορείτε να ρωτήσετε ποια είναι η τυπική πορεία της σταδιοδρομίας για άτομα που κατείχαν τη θέση.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια;

Μην φύγετε ποτέ από μια συνέντευξη χωρίς να γνωρίζετε ποια είναι τα σχέδια του εργοδότη. Καλό είναι να έχετε μια ιδέα για το χρονοδιάγραμμα και για τον εργοδότη. Μπορεί να είστε το πρώτο άτομο που κάλεσε για συνέντευξη η εταιρεία και το τμήμα «Ανθρώπινου Δυναμικού» ίσως να θέλει να συνεχίσει αυτή τη διαδικασία και με άλλους υποψήφιους. Ορισμένες εταιρείες κάνουν αρκετούς κύκλους συνεντεύξεων, ενώ άλλες προχωρούν πιο γρήγορα σε προσλήψεις. Στην πρώτη συνέντευξη, καλό είναι να αποφύγετε να ρωτήσετε για τον μισθό και τις παροχές, καθώς είναι πολύ νωρίς. Οι ερωτήσεις αυτές γίνονται σε δεύτερο χρόνο.

 

Διαβάστε επίσης:

Η “πράσινη” ανάκαμψη μπορεί να δημιουργήσει 400 εκατ. θέσεις εργασίας έως το 2030

Ποια test περνάτε μέσα από μία συνέντευξη χωρίς να το καταλάβετε

Πώς να διαχειριστείτε μία αντιπαράθεση στη δουλειά χωρίς να καταλήξει σε τσακωμό

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση