ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 ψέματα που μας λέει το μυαλό και εμείς τα πιστεύουμε

πηγή: Unsplash

Η επιτυχία στα επαγγελματικά και στη ζωή, εξαρτάται από καλές αποφάσεις και οι καλές αποφάσεις εξαρτώνται από δύο πράγματα. Πρώτον, πρέπει να γνωρίζετε τα γεγονότα. Δεύτερον, πρέπει να τα σκεφτείτε με οξυδέρκεια.

Οι περισσότερες συμβουλές για τη λήψη αποφάσεων επικεντρώνονται στο δεύτερο στοιχείο, δηλαδή στο πώς να σταθμίσετε εναλλακτικές λύσεις και να διαμορφώσετε τις δυνατότητες για να σκεφτείτε πιο έξυπνα για τις επιλογές. Ίσως να θεωρείτε ότι είναι αρκετό να βασίζεστε στα γεγονότα, δηλαδή σε ό,τι μπορεί να σας λένε τα μάτια και το μυαλό σας.

Δυστυχώς όμως, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο μία υπόθεση. Αυτό υποστηρίζει ο ψυχολόγος του του πανεπιστημίου της Virginia Dennis Proffitt, ο οποίος στο βιβλίο Perception: How Our Bodies Shape Our Minds, εξηγεί όλους τους τρόπους με τους οποίους το μυαλό μπορεί να μας ξεγελάσει, εξαιτίας της κατάστασης μας, της διάθεσης μας και των περιστάσεων.

Δείτε παρακάτω πέντε τρόπους με τους οποίους το μυαλό, μας λέει ψέματα και μας πείθει να τα πιστέψουμε, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Τα πράγματα φαίνονται πιο μακρινά όταν είμαστε κουρασμένοι

Οι αποστάσεις είναι τα γεγονότα, όχι οι απόψεις. Υπάρχει μια αντικειμενική σωστή απάντηση στην ερώτηση, «Πόσο μακριά είναι αυτό;» Οι εικασίες μας σχετικά με την απόσταση δεν επηρεάζονται απλώς από τις γραμμές όρασης, την εμπειρία και άλλους λογικούς παράγοντες. Τα συναισθήματά μας υπολογίζονται επίσης στις εκτιμήσεις μας.

Το φαγητό μας κάνει πιο καλούς

Εάν χρειαστεί ποτέ να σας δικάσουν, κάντε ό, τι μπορείτε για να βεβαιωθείτε ότι η ακρόαση έχει προγραμματιστεί μετά το μεσημεριανό γεύμα. Η έρευνα δείχνει ότι οι δικαστές είναι λιγότερο επιεικείς όταν πεινούν. Σαφώς όμως δεν είναι οι μόνοι των οποίων οι αντιλήψεις και η απόδοση επηρεάζονται από το φαγητό.

 Όλα φαίνονται πιο δύσκολα όταν είμαστε στεναχωρημένοι και λυπημένοι

Δεν είναι μόνο η πείνα που επηρεάζει το αν βλέπουμε με καλό ή κακό μάτι τον κόσμο. το ίδιο κάνουν και άλλα συναισθήματα. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που ακούνε μελαγχολική μουσική τείνουν να είναι πιο απαισιόδοξοι σε σχέση με εκείνους που ακούνε χαρούμενη μουσική, σύμφωνα με τους ειδικούς. Επομένως, όταν είμαστε λυπημένοι, το μυαλό κάνει τα πάντα να μας πείσει ότι όλα είναι δύσκολα ή μάταια.

Τα πάντα όμως μοιάζουν πιο εύκολα όταν είμαστε με φίλους

Σε αυτή την περίπτωση, ισχύει ακριβώς το αντίθετο σε σχέση με την προηγούμενη. Η καλή παρέα κάνει τα πάντα να φαίνονται πιο εύκολα. Αυτό εξηγείται λόγω της θετικής μας ψυχολογίας. Ακόμα και αν καλούμαστε να φέρουμε κάτι δύσκολο εις πέρας, στην σκέψη και μόνο ότι έχουμε την υποστήριξη ή τη βοήθεια φίλων, ενδυναμώνουμε σημαντικά τον εαυτό μας. Αυτό είναι και το πιο ωραίο ψέμα που πιστεύουμε.

Μαντεύουμε το χρώμα από το περιβάλλον

Πάντα βγάζουμε συμπεράσματα για τα χρώματα με βάση την κατάσταση στην οποία τα βλέπουμε. Αυτό που περιβάλλει ένα χρώμα (ή αυτό που υποθέτουμε ότι περιβάλλει ένα χρώμα) μπορεί να αλλάξει τη σκιά που βλέπουμε. Απλώς κοιτάξτε αυτό το παραπλανητικό παράδειγμα. Το χρώμα του τετράγωνου είναι σταθερό όμως με την κίνηση φαίνεται να γίνεται διαφορετικό.


Διαβάστε επίσης:

Ο λόγος που οι εργαζόμενοι απορρίπτουν την κριτική που τους ασκούν γυναίκες Διευθύντριες

3 tips για να εξελίξετε την επιχείρηση σας παρά την κρίση της πανδημίας

Πόση δύναμη έχει η θετική σκέψη;

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση