ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 Τρόποι για να σταθείτε πιο «τυχεροί» στην αναζήτηση εργασίας

πηγή: unsplash

Η αναζήτηση εργασίας, για πολλούς παραμένει ένας μακρύς αγώνας δρόμου. Η κρίση που έφερε η πανδημία, κάνει δυσκολότερο αυτό το έργο, που ανέκαθεν είναι ένας στρεσογόνος παράγοντας.

Τις περισσότερες φορές όμως, η εύρεση εργασίας είναι και θέμα timing, αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, πότε θα του παρουσιαστεί μία καλή ευκαιρία.

Παρόλα αυτά, παρακάτω ακολουθούν μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε τις πιθανότητες σας, αρκεί να εκμεταλλευθείτε ό,τι μπορεί να ελεγχθεί και να διαχειριστεί, από εσάς τους  ίδιους:

Photo by Humphrey Muleba on Unsplash

Υιοθετήστε μια νοοτροπία δημιουργού

Ακόμη και εν μέσω πανδημίας, είναι πιθανό να καταφέρετε να βρείτε δουλειά. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι υπάρχει μόνο ένα άτομο υπεύθυνο για την καριέρα τους, δηλαδή ο ίδιος τους ο εαυτός. Το εύκολο είναι να κατηγορούμε τους εξωτερικούς παράγοντες για τις αποτυχίες και τις απογοητεύσεις μας, όμως αν επικεντρωθείτε στο τι γίνεται τώρα, θα μπορέσετε ευκολότερα να βρείτε ξανά κίνητρα να προσπαθήσετε πιο οργανωμένα. Ακόμα και η θετική σκέψη, μπορεί να σας κάνει να βλέπετε και να επεξεργάζεστε διαφορετικά χρήσιμες πληροφορίες, που υπό άλλες συνθήκες θα απορρίπτατε.

Διευκρινίστε τους στόχους σας

Eίναι απαραίτητο να θέσετε στόχους για την αναζήτηση εργασίας σας. Χωρίς να έχετε κατά νου έναν προορισμό, δεν θα εστιάσετε και δεν θα ξέρετε πού να επενδύσετε το χρόνο σας. Αυτό, είναι και το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν όσοι αναζητούν εργασία. Είναι προτιμότερο να εστιάζετε στην ποιότητα παρά στην ποσότητα.

Αξιοποιήστε τη δύναμη του LinkedIn

Το LinkedIn είναι χρήσιμο σε κάθε αναζήτηση εργασίας. Περίπου το 95% των εταιρειών το χρησιμοποιούν ως ένα βασικό εργαλείο για να βρουν τους κατάλληλους υποψήφιους. Επομένως εάν έχετε παραμελήσει το προφίλ σας, ήρθε η ώρα να το ανανεώσετε.

Πρακτική βίντεο συνέντευξη

Λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον κλίμα, πιθανότατα θα κάνετε συνέντευξη μέσω Zoom, Skype ή κάποιου άλλου λογισμικού τηλεδιάσκεψης. Μην υποτιμάτε πόσο απρόβλεπτη μπορεί να είναι η τεχνολογία. Αναζητήστε μια τοποθεσία όπου μπορείτε να ελέγξετε τον φωτισμό και το περιβάλλον σας. Δοκιμάστε την ταχύτητα του διαδικτύου σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά γρήγορη και χρησιμοποιήστε μια ενσύρματη σύνδεση ethernet αντί για Wi-Fi.

Τελικά, η προετοιμασία για μια τηλε- συνέντευξη είναι το ίδιο με την προετοιμασία μιας προσωπικής συνάντησης. Όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο πιο άνετα θα νιώσετε.

Σκεφτείτε έναν άξονα σταδιοδρομίας

Αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την εύρεση θέσης στην τρέχουσα γραμμή εργασίας σας; Ίσως αυτός είναι ο τρόπος που το σύμπαν σας προειδοποιεί ότι είναι ώρα για να κάνετε μία στροφή στην καριέρα σας. Σημειώστε τις δυνατές σας δεξιότητες και σκεφτείτε σε ποιο άλλο πεδίο θα μπορούσατε να τις χρησιμοποιήσετε.

Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι η έναρξη μιας επιχείρησης ορίζοντας τον εαυτό σας ως ελεύθερο επαγγελματία. Ίσως αυτό να είναι η ευκαιρία να βρείτε επιτέλους έναν σκοπό και έναν καλύτερο μισθό.

 

Διαβάστε επίσης:

6 τρόποι να ακολουθήσετε την καριέρα που πάντα ονειρευόσασταν

Aναζήτηση εργασίας: Πώς θα καταλάβετε αν είναι κατάλληλη για εσάς

Τα δύο χερότερα πράγματα που μπορείτε πείτε σε μία συνέντευξη

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση