ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μπορεί το άγχος να προκαλέσει έρπητα ζωστήρα;

στρες
πηγή: Pexels

Ο έρπητας ζωστήρας, είναι μια κοινή ιογενής λοίμωξη, που προκαλείται από τον ίδιο ιό που είναι υπεύθυνος για την ανεμοβλογιά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο έρπητας ζωστήρας μπορεί επίσης να σχετίζεται με το άγχος και ίσως, ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα με την πάροδο των ετών.

Η εμφάνιση του μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή και ως συνήθως, επηρεάζει τους ηλικιωμένους που έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Παρόλα αυτά, το άγχος συνδέεται συχνά με τον έρπητα ζωστήρα και αυτό γιατί οδηγεί σε ένα ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα και πολλές χρόνιες ασθένειες.

Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από αυτό, είναι όσοι έχουν περάσει ανεμοβλογιά σε μικρή ηλικία, επειδή ο ιός που την προκαλεί, είναι επίσης υπεύθυνος για τον έρπητα ζωστήρα. Παραμένει άθικτος στο σώμα και μερικές φορές μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά, σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής.

Ο λόγος για αυτό είναι ασαφής, αλλά σύμφωνα με ερευνητές σε μια μελέτη της Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής, το άγχος θα μπορούσε να είναι ένας από τους παράγοντες για την επανεργοποίηση του έρπητα ζωστήρα.

Η σχέση μεταξύ του έρπητα ζωστήρα και του στρες

Το συναισθηματικό στρες θεωρείται ότι προκαλεί την επανενεργοποίηση του έρπητα ζωστήρα καθώς οδηγεί σε ένα ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα. Άτομα που υποβάλλονται σε υψηλά επίπεδα τραύματος, ξαφνική απώλεια ή χρόνια κακή εργασιακή ζωή, είναι πιθανό να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, διεγείροντας τον ιό μέσα στο σώμα τους. Η κακή διατροφή, η απώλεια θρεπτικών συστατικών, οι διαταραχές της διάθεσης, τα υψηλά επίπεδα στρες και το άγχος, επηρεάζουν την ψυχική υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα άτομα που υποφέρουν από άγχος, θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα προβλήματα καθώς ο ιός μπορεί να επιδεινωθεί περισσότερο όπως και ο πόνος. Ο κνησμός, η ερυθρότητα και το κάψιμο, θα διαρκέσουν περισσότερο για άτομα με χαμηλότερη ανοσία.

Ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, εμποδίζει έναν ασθενή από ταχεία ανάρρωση κάνοντας τον να έχει δυσφορία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μερικοί ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το άγχος μπορεί να δώσει παρατεταμένο πόνο που οδηγεί σε μεταθετική νευραλγία, μια επιπλοκή στην οποία ο έρπης ζωστήρας επιμένει ακόμη και μετά την εξάλειψη του εξανθήματος.

Πώς να αποφύγετε το άγχος και να παραμείνετε υγιείς

Όπως όλοι γνωρίζουμε το άγχος είναι η βασική αιτία κάθε ασθένειας και για την αποφυγή ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων, είναι πάντα καλύτερο να το αποφεύγετε αι να διατηρείτε ήρεμο το μυαλό σας σε κάθε περίπτωση.

Επομένως μπορείτε να κάνετε τα εξής:

1. Δοκιμάστε διαλογισμό

2. Κάντε γιόγκα στο σπίτι

3. Απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας πριν κοιμηθείτε και ξεκινήστε να διαβάζετε βιβλία

4. Περάστε χρόνο στη φύση

5. Βγείτε έξω στο φως του ήλιου κάθε μέρα

6. Δοκιμάστε ασκήσεις με διατάσεις

7. Κάνετε μία δραστηριότητα κάθε μέρα που σας ευχαριστεί. Μπορεί να είναι το μαγείρεμα, η ανάγνωση, το να περνάτε χρόνο με την οικογένεια ή να παρακολουθείτε την αγαπημένη σας τηλεοπτική εκπομπή

8. Ακούστε μουσική

Διαβάστε επίσης:

5 λόγοι που οι πολλαπλές εργασίες κάνουν κακό στην υγεία

5 σημάδια που δείχνουν ότι ένας εργαζόμενος από απόσταση είναι έτοιμος να παραιτηθεί

Ποιος τύπος ψυχοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με κατάθλιψη να είναι πιο αποδοτικά στη δουλειά τους

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση