ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ένα μικρό μυστικό για να ανεβάζετε τη διάθεση σας όταν αισθάνεστε άσχημα

Photo by Just Name from Pexels

Τα νέα μέτρα σχετικά με τον κορονοϊό, απομόνωσαν και πάλι μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Αν ανήκετε και εσείς σε αυτούς και νιώθετε μοναξιά ή είστε κολλημένοι όλη μέρα σε μία οθόνη, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι δεν είστε οι μόνοι.

Η δήλωση αυτή δεν έχει σκοπό να σας παρηγορήσει, αλλά να σας επαναφέρει στην πραγματικότητα, για να συνειδητοποιήσετε ότι είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το να περνάτε όλη σας την ημέρα κάνοντας χαμηλή σωματική δραστηριότητα, μπορεί να είναι σοβαρά επιζήμιο για τη σωματική σας υγεία, καθώς μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση, δείχνοντας σας μέχρι και κατά οχτώ χρόνια μεγαλύτερους, όπως εξηγείται από το Men’s Health.

Μια λύση σε αυτό το ζήτημα είναι να κάνετε γρήγορα διαλείμματα χορού. Η πρόσφατη έρευνα δείχνει πόσο ωφέλιμος είναι ο χορός για το σώμα αλλά και για την παραγωγικότητα. Σύμφωνα με το Inc. , σε ένα πείραμα που έχει σχεδιαστεί για να δείξει τη γνωστική ικανότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν μια ομάδα εστίασης έκανε ένα διάλειμμα χορού, σημείωσε υψηλότερη βαθμολογία στο δεύτερο τεστ από την ομάδα ελέγχου.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, οι διαφορετικοί τύποι χορού παρέχουν άλλα αποτελέσματα. Όταν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα που έχει μια καθορισμένη λύση, όπως μια εξίσωση μαθηματικών ή επιστημών, ο χορογραφημένος χορός μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση της λύσης. Ενώ όταν οι ομάδες προσπαθούν να ενισχύσουν τη δημιουργική σκέψη και να βρουν διάφορες λύσεις, ο αυτοσχεδιασμός και ο ελεύθερος χορός είναι πιο χρήσιμος.

Photo by Leon Liu on Unsplash

Ο χορός σας κρατά υγιείς και σε εγρήγορση

Το να κάνετε διαλείμματα καθ ‘όλη τη διάρκεια της εργασίας σας, ειδικά εάν κάθεστε σε ένα γραφείο  (ειδικά με τα πόδια σας σταυρωμένα ), είναι σαφώς επιτακτική ανάγκη. Όταν σηκώνεστε για να περπατήσετε, αυτές οι κινήσεις είναι κυρίως οι ίδιοι λειτουργικοί ρυθμοί που κάνετε σε καθημερινή βάση, όπως να πίνετε νερό, να περπατάτε στο γραφείο και να τρώτε μεσημεριανό.

Ο ρ. Πίτερ Λοβάτ, λέει στην Inc. , «Όταν οι άνθρωποι κάθονται για ώρες, σταματούν να επεξεργάζονται πληροφορίες τόσο καλά. Για τους υπαλλήλους γραφείων που βασίζονται στην οθόνη, αυτό δεν είναι καλό».  Όταν προσθέτετε διαφορετικές κινήσεις, διατηρεί τον εγκέφαλο ενεργό και το αίμα ρέει.

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι συνηθισμένοι χοροί περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα προσαρμοστικότητας, σημαίνει ότι σας κρατά σε εγρήγορση με πολλούς τρόπους. Σύμφωνα με το Time, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες που πραγματοποίησαν διάφορες κινήσεις μυαλού-σώματος και ασκήσεις έτειναν να έχουν ισχυρότερη γνωστικότητα από εκείνους που δεν το έκαναν. Ο χορός περιλαμβάνει ρευστή, διαισθητική κίνηση που συνδέει το σώμα με το μυαλό, επιτρέποντας σε ολόκληρο το σύστημα να συνεργάζεται με μεγαλύτερη ευκολία.

 

Διαβάστε επίσης:

Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζεται η μοναξιά

10 μόλις λεπτά μασάζ μπορούν να αποτρέψουν από το στρες και το άγχος

Κορτιζόλη: Γιατί η ορμόνη του στρες είναι σημαντική για την υγεία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση