ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Έρευνα: Όσοι ασχολούνται με την κηπουρική βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική τους ευεξία

κηπουρική
Photo by Elaine Casap on Unsplash

Είτε ξεκινήσατε να ασχολείστε με την κηπουρική κατά τη διάρκεια της πανδημίας είτε είναι το χόμπι σας για χρόνια, τότε είστε αρκετά τυχεροί!

Μια πρόσφατη μελέτη, διαπίστωσε ότι αυτή η ενασχόληση μπορεί να βελτιώσει την ευημερία και την ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από την Royal Horticultural Society (RHS), τα άτομα που κάνουν εργασίες πάνω στην καλλιέργεια φυτών καθημερινά, σημείωσαν βαθμολογία ευεξίας 6,6% υψηλότερα και επίπεδα στρες 4,2% χαμηλότερα από εκείνα που δεν ασχολούνται καθόλου. Επίσης χρειάζονται μόνο δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα για να αποκομίσετε αυτά τα υγιή οφέλη.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες ερεύνησαν το λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι ασχολούνται με την κηπουρική. Παρακολούθησαν 5.766 κηπουρούς και 259 μη κηπουρούς μέσω ηλεκτρονικής έρευνας που διανεμήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι έξι στους δέκα ανθρώπους καλλιεργούν γιατί τους αρέσει αυτού του είδους η εργασία και απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων τους. Λίγο πιο κάτω από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων ισχυρίστηκαν ότι καλλιεργούν για τα οφέλη που προσφέρει η κηπουρική στην υγεία, ενώ ένας στους πέντε είπε ότι έχουν ως σκοπό την προσωπική τους ευημερία.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η κηπουρική συνδέεται με μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα, υποστηρίζοντας την ιδέα ότι το να ξοδεύει κανείς χρόνο με τα φυτά, είναι καλό τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό.

«Η κηπουρική είναι σαν αβίαστη άσκηση, επειδή δεν αισθάνεται τόσο επίπονη όσο το να πηγαίνεις στο γυμναστήριο για παράδειγμα, αλλά μπορούμε να ξοδέψουμε παρόμοιες ποσότητες ενέργειας», εξήγησε ο Δρ. σχολίασαν οι συγγραφείς.

Επιπλέον, τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι η κηπουρική μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία, σε εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει, ότι το υπαίθριο χόμπι μείωσε τα συναισθήματα της κατάθλιψης, αύξησε τα επίπεδα ενέργειας και μείωσε το άγχος. Επιπλέον, η κατανάλωση σπιτικών φρέσκων προϊόντων έχει οφέλη για τη σωματική υγεία και τη διατροφή.

Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που ήδη γνώριζαν πολλοί παθιασμένοι κηπουροί: Κάτι τόσο απλό όπως το να λερώνουμε τα χέρια μας με χώμα στην αυλή, μπορεί να προσφέρει τεράστια οφέλη για την ψυχική και σωματική μας υγεία. Επομένως, εάν δεν έχετε δοκιμάσει ακόμη την κηπουρική, ίσως τώρα να είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να το επιχειρήσετε.

Διαβάστε επίσης:

Το 65% των γυναικών αντιμετωπίζει εργασιακό burnout εν μέσω πανδημίας

Tα 4 είδη του στρες και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Πώς να δημιουργήσετε ένα άψογο βιογραφικό σύμφωνα με την director of talent της Google

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση