ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το 65% των γυναικών αντιμετωπίζει εργασιακό burnout εν μέσω πανδημίας

γυναίκες burnout
Photo by Jan Baborák on Unsplash

H πανδημία έχει αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στον εργασιακό τομέα. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι τις περισσότερες φορές αναφέρουν ότι έχουν πάθει burnout από την τηλεργασία και αυτό γιατί δουλεύουν πολλές περισσότερες ώρες σε σχέση με όταν βρισκόταν στα γραφεία.

Οι γυναίκες όμως είναι αυτές που για ακόμα μια φορά πλήττονται περισσότερο από τους άντρες και ειδικά οι εργαζόμενες, οι οποίες δυσκολεύονται να εξισορροπήσουν, την επαγγελματική ζωή με αυτή στο σπίτι.

Σύμφωνα με την έρευνα του CNBC και της νέας Γυναίκας στην Εργασία του SurveyMonkey, το 65% των εργαζόμενων γυναικών, πιστεύουν ότι η πανδημία έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα για εκείνες.

Οι περισσότερες από τις 3.600 γυναίκες που συμμετείχαν, ένα ποσοστό πάνω από το 50%, δήλωσε ότι αισθάνονται εξαντλημένες τουλάχιστον κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα και περισσότερο από το ένα τρίτο δήλωσαν ότι σκέφτηκαν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους τον τελευταίο χρόνο.

Αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν επίσης τις γυναίκες να αισθάνονται λιγότερο φιλόδοξες όσον αφορά τη σταδιοδρομία τους, με το 42% των εργαζομένων γυναικών να δηλώνουν σήμερα «πολύ φιλόδοξες», σε σχέση με το προηγούμενο 54% που κατέγραψε η έρευνα «Women at Work», που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2020.

«Δεν με εκπλήσσει το αποτέλεσμα γιατί ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά με πολλούς τρόπους», δήλωσε η Μπρίτζετ Βαν Κράλινγκεν, ανώτερη αντιπρόεδρος της IBM στις παγκόσμιες αγορές, στο CNBC Make It.

Επίσης επεσήμανε την ανησυχία της ότι « αν οι εταιρείες δεν βγουν μπροστά για να βοηθήσουν, θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις».

Αυτές οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις περιλαμβάνουν μείωση του αγωγού ταλέντων των γυναικών, καθώς και μείωση των συνολικών αποδοχών σταδιοδρομίας εάν εγκαταλείψουν το χώρο εργασίας λόγω έλλειψης φιλοδοξίας ή εξάντλησης.

Για να αποφευχθεί αυτό, η Κράλιγκεν λέει ότι πρέπει να επικεντρωθούμε όχι μόνο στο γιατί οι γυναίκες αισθάνονται λιγότερο φιλόδοξες και εξαντλημένες, αλλά να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στις λύσεις που μπορούν να εφαρμόσουν οι εταιρείες για να διασφαλίσουν ότι οι γυναίκες νιώθουν ότι ακούγονται, βλέπουν και υποστηρίζονται στο χώρο εργασίας.

Διαβάστε επίσης:

Το μεγαλύτερο «όπλο» μιας leader: Πώς η πανδημία μπορεί να φέρει την ισότητα των φύλων στα Διοικητικά Συμβούλια

1 στους 5 άνδρες θεωρεί παραπλανητικές τις ειδήσεις σχετικά με το μισθολογικό χάσμα των φύλων

Alpha Bank: Για τρίτη συνεχή χρονιά διακρίνεται στο διεθνή Δείκτη Ισότητας των Φύλων

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση