ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Έρευνα: Σε ποια ηλικία είναι πιο ευτυχισμένοι οι άνθρωποι;

Εάν μπορούσατε να παγώσετε το χρόνο και να ζήσετε το υπόλοιπο της ζωής σας σε οποιαδήποτε ηλικία, ποια ηλικία θα διαλέγατε; 

Όποια και αν είναι η ηλικία που επιλέξατε, η πιο συχνά επιλεγμένη σε πρόσφατη δημοσκόπηση 2.000 Αμερικανών ενηλίκων είναι αυτή των 36 ετών.

Πρώτα απ ‘όλα, τα 36 δεν είναι ακριβώς μια λαμπρή περίοδος. Πολλοί γίνονται γονείς, παλεύουν για τα επαγελματικά τους και γενικά έχουν αρκετές ευθύνες. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η δεκαετίες των ’30 και των ’40 είναι ιδιαίτερα παραγωγικές και γενικά θεωρούνται επίσης πιο αγχωτικές παρά χαρούμενες.

Τα εκπληκτικά αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι υπάρχει κάτι που λείπει στη δημοφιλή σύλληψη της ενηλικίωσης και η Κλερ Μεχτά, ψυχολόγος στο Κολλέγιο Emmanuel συμφωνεί. Μελετά την περίοδο 30-45 ετών που ονομάζει «καθιερωμένη ενήλικη ζωή», σε όσους βιώνουν αυτό το πολυάσχολο στάδιο της ζωής.

Photo by Magnet.me on Unsplash

«Πήγαμε σε αυτό το μεγάλης κλίμακας έργο περιμένοντας να βρούμε ότι οι καθιερωμένοι ενήλικες ήταν χαρούμενοι αλλά αγωνίζονταν. Σκεφτήκαμε ότι θα υπήρχαν ανταμοιβές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της αλλά και κάποιες σημαντικές προκλήσεις» , έγραψε πρόσφατα στο The Conversation .

«Ωστόσο, όταν ξεκινήσαμε να εξετάζουμε τα δεδομένα μας, αυτό που βρήκαμε μας εξέπληξε», αναφέρει. «Ναι, οι άνθρωποι αισθάνονταν συγκλονισμένοι και μίλησαν για το ότι έχουν πολλά να κάνουν σε πολύ λίγο χρόνο. Αλλά μίλησαν επίσης για την αίσθηση βαθιάς ικανοποίησης. Όλα αυτά τα πράγματα που τους προκάλεσαν άγχος, όμως τους έφεραν επίσης χαρά.”

Η Μεχτά και οι συνάδελφοί της αναφέρουν ότι αισθάνονται «στο αποκορύφωμά τους» τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά καθώς βιώνουν την αποζημίωση για χρόνια σκληρής δουλειάς.

Κοίταξαν επίσης πίσω στα ταραχώδη 20 τους με λιγότερη νοσταλγία. Αυτά τα θετικά συναισθήματα, σημειώνει ότι δεν ισχύουν για όλους. Όσοι αγωνίζονται πραγματικά στη ζωή τους μπορεί απλά να αισθάνονται πιο εξαντλημένοι και απογοητευμένοι καθώς μεγαλώνουν.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι όσοι από εμάς νιώθουμε τυχεροί που βιώνουμε την «καθιερωμένη ενήλικη ζωή» ως χαρά δεν πρέπει να ανησυχούμε τόσο πολύ.

Αλλά αυτό το εύρημα παραπέμπει επίσης στα σχόλια του βραβευμένου με Νόμπελ Ντάνιελ Κάχμαν, ο οποίος είπε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κυνηγούν την ευτυχία. Ακούγεται τρελό στην αρχή, αλλά ο ίδιος εξηγεί ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων εκτιμά την αίσθηση του νοήματος και του επιτεύγματος περισσότερο από ό, τι απολαμβάνουν την απόλαυση μιας υπέροχης βραδινής εξόρμησης ή των καλοκαιρινών διακοπών.

Αν τα 30 σάς δίνουν οτιδήποτε, τουλάχιστον αν τα πράγματα πάνε καλά, είναι την αίσθηση της ικανοποίησης. Σίγουρα, μπορεί κανείς να βιώνει λύπη και απογοήτευση, φόβο και να αντικρύζει τις πρώτες ρυτίδες, όμως όλα αυτά είναι ένα φυσικό κομμάτι αυτής της ηλικίας.

Το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχουν στιγμές βαθιάς ικανοποίησης. Σπάνια το ομολογούμε ο ένας στον άλλο, αλλά για πολλούς τυχερούς ανθρώπους υπάρχει τεράστια ευτυχία στην αρχή της ενηλικίωσης.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να αντιμετωπίσετε μια συναισθηματική εξάντληση

Tι κάνουμε ακόμα λάθος σχετικά με τη συναισθηματική νοημοσύνη

Με ποιους τρόπους μπορείτε να ενισχύσετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση