ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Tι κάνουμε ακόμα λάθος σχετικά με τη συναισθηματική νοημοσύνη

επιχείρηση
Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι το να αναπτύσσουν συναισθηματική νοημοσύνη σημαίνει ότι είναι «καλοί». Αλλά αυτή η αντίληψη στερεί ορισμένα θεμελιώδη οφέλη για την ανάπτυξη της.

Ο Ντάνιελ Γκόλεμαν, συγγραφέας βιβλίων ψυχολογίας, γράφει στο Harvard Business Review, σχετικά με τα λάθος αντίληψη που έχουμε για το τι σημαίνει πραγματικά συναισθηματική νοημοσύνη.

Για παράδειγμα, λέγοντας απλά ότι κάποιος είναι «καλός», μπορεί να διαστρέφει το γεγονός ότι είναι μόνο καλός για μερικούς ανθρώπους και όχι για όλους.

Επίσης, αν νομίζετε ότι το να είσαι καλός σημαίνει απλώς ότι είσαι καλόβουλος, ίσως να μην εκμεταλλεύεστε την ικανότητα του πλαισίου της συναισθηματικής νοημοσύνης, που διδάσκει μια παραγωγική διαχείριση συγκρούσεων.

Μπορεί επίσης να αποτύχετε να εξετάσετε ή να ελέγξετε τη σκοτεινή πλευρά της δική σας. Δηλαδή, μια ικανότητα να επηρεάσετε ή να χειριστείτε κάποιον χωρίς να έχετε κατά νου τα ενδιαφέροντά του. Με την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της συναισθηματικής νοημοσύνης, μπορείτε να έχετε ισχυρές, παραγωγικές συνομιλίες που ενισχύουν την ικανότητά σας να επηρεάζετε και να οδηγείτε στις σχέσεις σας.

 Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη ενσυναίσθησης που βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου:

Γνωστική: Ξέρω πώς σκέφτεσαι
Συναισθηματική: Ξέρω πώς νιώθεις
Ενσυναισθητική ανησυχία: Με νοιάζει

Ας πούμε ότι είστε πραγματικά καλοί στα δύο πρώτα αλλά όχι στο τρίτο. Αυτά μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν για χειρισμό ανθρώπων. Τα παρατηρούμε συχνά σε πολλά αφεντικά που υπερκαλύπτουν τις κουλτούρες διοίκησης και ελέγχου: τείνουν να είναι τα άτομα που προωθούνται επειδή έχουν πολύ υψηλά προσωπικά πρότυπα αριστείας.

Ασκούν μεγάλη ώθηση στους ανθρώπους να επιτύχουν βραχυπρόθεσμους στόχους – επικοινωνούν καλά λόγω της γνωστικής τους ενσυναίσθησης και γνωρίζουν ότι τα λόγια τους θα μεταφέρουν το βάρος στους υπαλλήλους τους λόγω της συναισθηματικής τους ενσυναίσθησης. Η διαφορά είναι ότι δεν τους νοιάζει ποιο είναι το συναισθηματικό κόστος για το άτομο. Εκτός από το ότι είναι ηθικά λάθος, αυτό δημιουργεί συναισθηματική εξάντληση και εξοντώνει τους υπαλλήλους.

Οι ηγέτες που αναπτύσσουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη πιο σκόπιμα, θα είναι πιο προσαρμοσμένοι όχι μόνο σε όλες τις πτυχές της ενσυναίσθησης, αλλά και στα τέσσερα συστατικά της συναισθηματικής νοημοσύνης, σε όλες τις σχέσεις που συναντούν.

Το να πιστεύουμε ότι η συναισθηματική νοημοσύνη σημαίνει απλώς ότι είναι κάποιος «καλός» αποκρύπτει αυτό που κάνει αυτό το πλαίσιο τόσο χρήσιμο και αποτρέπει τους ηγέτες να έχουν ισχυρές, παραγωγικές συνομιλίες, που ενισχύουν την ικανότητά τους να επηρεάζουν και να καθοδηγούν σε όλες τους τις σχέσεις.

Διαβάστε επίσης:

Με ποιους τρόπους μπορείτε να ενισχύσετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη

6 Κοινοί μύθοι για τη συναισθηματική κακοποίηση σε μια σχέση

Πώς να αναπτύξετε συναισθηματική οικειότητα με τον σύντροφο σας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση