ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί πονάει η καρδιά μας όταν βιώνουμε μια απώλεια ή όταν είμαστε πληγωμένοι

πόνος
Φωτογραφία από τον χρήστη Liza Summer στο Pexels

Όλοι έχουμε βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή μας ένα συνταρακτικό γεγονός, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ένα δύσκολο χωρισμό ή ένα γεγονός που μας συντάραξε συναισθηματικά προκαλώντας μας θλίψη, απόγνωση και φόβο.

Μαζί με αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα, πολλοί από εμάς θα έχουν βιώσει κυριολεκτικά και έναν μεγάλο πόνο και στην καρδιά.

Οι επιστήμονες έχουν την απάντηση για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό και η απάντηση πρόκειται να σας εκπλήξει.

Photo by Max on Unsplash

Ο λόγος είναι για να επιβιώσουμε!

Ο πόνος είναι ένα σήμα κινδύνου, δήλωσε ο Τζεφ ΜακΝτόναλντ, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. “Ο πόνος είναι πολύ καλός στο να διαταράξει την προσοχή και να σας κάνει να εστιάσετε αποκλειστικά στο να σταματήσετε το κακό”, είπε Live Science. Για να γίνει πιο κατανοητός έδωσε ένα παράδειγμα που λέει ότι αν κάποιος ακουμπήσει με γυμνά χέρι μια καυτή σόμπα, μέσω του πόνου θα απομακρύνει αμέσως το χέρι του από αυτή.

Από εξελικτική σκοπιά, η απόρριψη είναι ένα πολύ κακό πράγμα. Για τους προγόνους μας, η επιβίωση απαιτούσε ένα στενό κοινωνικό δίκτυο, δήλωσε ο καθηγητής. Ο λόγος ήταν τόσο για την εύρεση τροφής όσο και της αναπαραγωγής.

Όσοι απέφευγαν την απόρριψη, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν.

Μελέτες δείχνουν επίσης, ότι όταν βιώνουμε απόρριψη, ο εγκέφαλός μας συμπεριφέρεται παρόμοια με τον τρόπο που κάνει σε ένα σωματικό πόνο.

Το 2011, οι ψυχολόγοι χρησιμοποίησαν μια μηχανή μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) για να ανιχνεύσουν τους εγκεφάλους 40 πληγωμένων συμμετεχόντων, που όλοι τους πρόσφατα είχαν περάσει από έναν ανεπιθύμητο χωρισμό. Μέσα στο σαρωτή, οι συμμετέχοντες κοίταξαν τις φωτογραφίες του πρώην συντρόφου τους, ενώ σκέφτονταν την απόρριψη. Στη συνέχεια, τα άτομα εστίασαν σε φωτογραφίες στενών φίλων, ενώ φαντάζονταν μια ευτυχισμένη ανάμνηση μαζί τους.

Τέλος, οι ψυχολόγοι σάρωσαν τον εγκέφαλο των συμμετεχόντων καθώς βίωναν επώδυνες και ευχάριστες σωματικές αισθήσεις: ένα ζεστό (αλλά όχι καυτό) αντικείμενο, ακολουθούμενο από ένα ευχάριστα ζεστό αντικείμενο, τοποθετημένο στα χέρια τους. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), διαπίστωσαν ότι τόσο η όψη ενός πρώην συντρόφου όσο και η αίσθηση των ενεργών περιοχών του εγκεφάλου σχετίζονται με τον πόνο.

Μια ανασκόπηση 524 άλλων μελετών νευροεπιστήμης σχετικά με εμπειρίες που κυμαίνονται μεταξύ πόνου και μνήμη, υποστήριξε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα των ψυχολόγων.

Γιατί όμως βιώνουμε τον πόνο της απόρριψης στο στήθος και την κοιλιά μας σε αντίθεση με το γόνατο ή το κεφάλι; Μερικοί ψυχολόγοι έχουν υποθέσει ότι αυτή η εμπειρία έχει να κάνει με την ενεργοποίηση του κολπικού νεύρου, το οποίο εκτείνεται από τον εγκέφαλο μέχρι το λαιμό, το στήθος και την κοιλιά. Αλλά δεν υπάρχουν πολλά πειστικά στοιχεία για αυτήν την εξήγηση.

Επιπλέον, υπάρχει επίσης το σύνδρομο της «πληγωμένης καρδιάς», μια κατάσταση στην οποία η καρδιά εξασθενεί προσωρινά, προκαλώντας τον κύριο θάλαμο άντλησης, την αριστερή κοιλία, να διογκωθεί χωρίς να μπορεί να αντλήσει κατάλληλα το αίμα. Η πάθηση, επίσης γνωστή ως σύνδρομο takotsubo (TTS), συνδέεται με αυξημένη δραστηριότητα στον εγκέφαλο που προκαλείται από αγχωτικά συμβάντα, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου.

Ο γενικός πόνος στην καρδιά μπορεί να βλάψει την υγεία, αλλά την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσετε τον πόνο της απώλειας ή της απόρριψης, μπορείτε να ανακουφίσετε το γεγονός ότι η ικανότητα να τον αισθανθείτε πιθανώς εξελίχθηκε για να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε.

Διαβάστε επίσης:

Το μυστικό για να έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε μία συνέντευξη

Πώς θα καταλάβετε ότι ήρθε η στιγμή να κάνετε ένα διάλειμμα και να αφιερώσετε μια μέρα στην ψυχική σας υγεία

Ευημερία στην εργασία: Η προσέγγιση του Στιβ Τζομπς και πώς να την υιοθετήσετε

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση