ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ευημερία στην εργασία: Η προσέγγιση του Στιβ Τζομπς και πώς να την υιοθετήσετε

επιχείρηση
Photo by Kaboompics .com from Pexels

Ο Στιβ Τζομπς ήταν ένας από τους πιο επιδραστικούς ηγέτες στον κόσμο των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας. Ο ιδρυτής της Apple, ήταν επίσης γνωστός ως εργασιομανής με μερικές ιδιαίτερες συνήθειες υγείας, οι οποίες  περιλάμβαναν ακραία νηστεία και ακόμη και δίαιτα με φρούτα. Αυτό όμως μαρτυρά ότι έδινε προτεραιότητα στην ευημερία στον εργασιακό χώρο την οποία συνέδεε άμεσα με την πορεία της σταδιοδρομίας.

Η Ναζ Μπεχέστι, βοηθός του και σύμβουλος ευεξίας σε εταιρείες του Fortune 500, στο βιβλίο της, “Παύση. Αναπνέω. Επιλέγω. Γίνετε Διευθύνων Σύμβουλος της Ευημερίας σας”, επικεντρώνεται σε ολιστικές πρακτικές που βασίζονται σε ό, τι έμαθε από τον Jobs για την ευεξία στο χώρο της εργασίας.

Ακολουθούν 4 πολύτιμες πρακτικές:

Επιλέξτε να κάνετε κάτι που αγαπάτε καθημερινά

Το να ξοδεύετε το χρόνο σας κάνοντας πράγματα που αγαπάτε είναι απαραίτητο για την ευημερία. Εάν αγαπάτε τη δουλειά σας, οι περισσότερες ώρες εργασίας δεν είναι απαραίτητα κάτι αρνητικό, επειδή είστε αφοσιωμένοι και ικανοποιημένοι με αυτό που κάνετε.

Σε περίπτωση που δεν σας αρέσει αυτό που κάνετε, η συνειδητή προσπάθεια να ενσωματώσετε καθημερινά μέσα στη μέρα περισσότερα από αυτά που αγαπάτε, μπορεί να βοηθήσει την ευημερία σας και να μειώσει το αρνητικό άγχος.

Το άγχος δεν είναι πάντα το ίδιο

Το χρόνιο άγχος μπορεί να βλάψει την υγεία μας. Όμως, με κάποιες αλλαγές στη συνείδηση ​​και τη συμπεριφορά, μπορούμε να το διαμορφώσουμε ξανά και να το κατανοήσουμε καλύτερα. Το eustress όμως, είναι το παραγωγικό άγχος που μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να αποδώσουμε αποτελεσματικά.

Για να διαχειριστείτε καλύτερα το άγχος και να αποφύγετε το χρόνιο άγχος, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

Βήμα 1: Προσδιορίστε τον τύπο του στρες που αισθάνεστε και τις αιτίες του. Να είστε συγκεκριμένοι.
Βήμα 2: Εστίαση στις επιλογές και τις ευκαιρίες. Τι μπορείτε να κάνετε τώρα ή στο μέλλον για να αλλάξετε τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά σας για να το αντιμετωπίσετε ή να το εξαλείψετε.
Βήμα 3: Δημιουργήστε ένα σχέδιο για να ενεργήσετε και να το κάνετε.
Ο στόχος είναι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την κατάσταση επιλέγοντας να αποφύγουμε την παγίδα του χρόνιου στρες (επικίνδυνο στρες) και να εστιάσουμε στο παραγωγικό στρες.

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Η ρουτίνα μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας

Ορισμένα συστατικά της ευεξίας είναι καθολικά, όπως αρκετός ύπνος, καλό φαγητό και σωματική δραστηριότητα.

Αναζητήστε τρόπους να δημιουργήσετε μια καθημερινή ρουτίνα που να περιλαμβάνει τα βασικά αυτά συστατικά. Ο διαλογισμός, η σύνδεση με τη φύση αλλά και το γέλιο, αποτελούν ισχυρά αντίδοτα για το άγχος. Επίσης η ρουτίνα δεν σας φέρνει αντιμέτωπους με την αβεβαιότητα. Έτσι απαλλάσσεστε από έναν ισχυρό παράγοντα που προκαλεί το χρόνιο άγχος.

Φροντίστε την ψυχική σας υγεία

Το άγχος, το στρες και η κατάθλιψη έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πένθος, απομόνωση, απώλεια εισοδήματος και φόβο που προκαλούν συνθήκες ψυχικής υγείας ή επιδεινώνουν τις υπάρχουσες. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι δεν φροντίζουν τον εαυτό τους όπως έκαναν πριν από την πανδημία.

Οι εταιρείες πρέπει να λάβουν υπόψη τις παρούσες συνθήκες στις οποίες εργάζεται το προσωπικό τους, και να δώσουν προτεραιότητα στην ψυχική του υγεία.

Από την εκπαίδευση των διευθυντών σχετικά με τον τρόπο εντοπισμού ζητημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των μελών της ομάδας – και τι να κάνουν αν υποψιάζονται – έως την παροχή υποστήριξης σε υπαλλήλους που αγωνίζονται, χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για το θέμα.

Διαβάστε επίσης:

Το μεγαλύτερο «όπλο» μιας leader: Πώς η πανδημία μπορεί να φέρει την ισότητα των φύλων στα Διοικητικά Συμβούλια

3 tips για να είστε ένας καλός ηγέτης της ομάδας σας από απόσταση

Πώς να οδηγήσετε την ομάδα σας στην επιτυχία χωρίς να κάνετε αρνητικά σχόλια

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση